Zorg en Welzijn
18 september 2014 | door: Brechtje Walburgh Schmidt, Adviseur sociale innovatie Movisie

Sociale technologie: sunny side up!

Droomt u ook wel eens van de toekomst? Door alle ontwikkelingen op technologisch gebied ben ik reuze benieuwd waar we in het sociaal domein uitkomen. Ik ben alvast positief gestemd.

"Werkers in de sectoren zorg en welzijn zien vooral de dark side van alle nieuwe technologie."

Inderdaad, ik ben iemand die vooral de sunny side van alle nieuwe technologie ziet. Sociale technologie kan zorg en welzijn ver brengen. Door online aanwezigheid kun je als sociaal makelaar niet alleen buurtbewoners activeren, maar ook meteen laten zien aan anderen wat het resultaat is. Fysieke buurten worden versterkt door virtuele buurten via opkomende buurtplatforms als MijnBuurtje, of Buuv, maar ook door toepassing van Whatsapp in de buurt. Zorgrobots als ‘Zora’ nemen veel druk weg bij diegenen die wel willen, maar niet 24/7 kunnen mantelzorgen. De inzet van de robots zorgt ervoor dat mensen niet vereenzamen, ook al lijkt het op het eerste gezicht raar om vriendschap en aanspraak te vinden bij de robot. En denk ook aan domotica, slimme technologie, die ervoor zorgt dat kwetsbare mensen gemonitord kunnen worden door hun eigen sociale netwerk, zonder dat hun privacy in het geding komt. 

 

Soms denk ik dat werkers in de sectoren zorg en welzijn vooral de dark side zien. Ik hoor om mij heen vragen als: Hoe weten we dat bij online hulpverlenen de cliëntgegevens veilig zijn? Hoe zorg je ervoor dat je in je vrije tijd niet wordt overspoeld met vragen uit je werk? Kun je privé wel loskoppelen van je werk of vindt je werkgever dat je altijd bereikbaar moet zijn omdat je online bereikbaar bent? Wat staat ons te wachten als robots zelfdenkend en daarmee ook zelfhandelend worden zonder dat wij mensen daar nog grip op hebben? En trouwens, wie is er aansprakelijk wanneer ‘het mis gaat’? 

 

Ik weet helaas niet hoe de toekomst wordt. Ik weet wel dat ik kies voor de sunny side, simpelweg omdat we in een snelle tijd leven en ik wil uitproberen wat er technisch mogelijk is. Waar kiest u voor en waarom? Laat het mij weten! 

 

Brechtje Walburgh Schmidt organiseert dit jaar de tweede editie van De Week van de Sociale Technologie (24/11- 30/11)

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Brechtje Walburgh Schmidt, Adviseur sociale innovatie Movisie
Sociale technologie: sunny side up! - 18 september 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer