Verkeer
25 september 2014 | door: Norbert Splint, Eigenaar tekstbureau CombiTekst

Amsterdam moet handhaven op afval- en geluidsoverlast

Binnenstadsbewoners hoeven zich niet groen en geel te ergeren aan afval- en geluidsoverlast als de Gemeente en het Stadsdeel Centrum daarop zouden handhaven.

"In Nederland kunnen we asielzoekers al niet aan de grens tegenhouden, laat staan toeristen."

De herfst is begonnen en het toeristenseizoen loopt ten einde. Maar niet in Amsterdam. Van de Prins Hendrikkade tot het Museumplein en van de Sarphatistraat tot aan de Lijnbaansgracht: overal schuifelen drommen bezoekers richting coffeeshop of Anne Frankhuis. Sommigen vinden het schattig, anderen ergeren zich wild. Vooral binnenstadsbewoners storen zich aan de enorme hopen afval op straat en het gebral afkomstig van boten en bierfietsen in combinatie met harde muziek. Maar dat hoeft niet: de gemeente Amsterdam moet eenvoudigweg de regels handhaven en het Stadsdeel Centrum moet de straat schoonhouden.

 

In de binnenstad, naast het Museumplein het belangrijkste Amsterdamse toeristengebied, botsen twee ontwikkelingen. Op de eerste plaats vergrijst de bewonerspopulatie. Wie als eind twintiger of jonge dertiger halverwege de jaren ’80 op de gracht kwam wonen, loopt nu tegen de 70 of is daar al overheen. Niets mis mee, maar dan geniet je toch wat minder van de kroeglol die je als student had.  Laat staan van de bierfietsen vol bouwvakkers of ‘accountmanagers’ uit het achterland die ‘de stad wel een middagje op stelten gaan zetten.’ Terecht lopen bewoners en belangenverenigingen te hoop tegen het nieuwe dieptepunt in de Duinrellisering van Amsterdam: de Bierwaterfiets. Hét voorbeeld van wansmaak en ‘herrie om de herrie’. Misschien aardig als je jong bent, als gepensioneerde is het eerder irritant. Bovendien: een café, daar kun je nog naartoe (if you can't beat them, join them), maar die bierfiets rijdt zomaar voorbij. Zij het tergend langzaam met verkeersopstoppingen tot gevolg.

 

Op de tweede plaats is het toerisme wel héél sterk toegenomen: in de tijd en qua aantal. Was het vroeger in juli en augustus gewoon wat drukker door de Europese schoolvakanties, de laatste paar jaar duurt het toeristenseizoen van januari tot en met december. In het 1012-gebied maakten we inmiddels kennis met het bedrijfsuitje (lees: hoeren kijken), de bachelorparty en de ‘Baantjerspeurtocht’. Ook raakten we gewend aan Amerikanen, Duitsers en Italianen die al dan niet voorzien van veiligheidshelm de stoep op en af zwalken op een fiets die was gehuurd of gratis door het hotel ter beschikking werd gesteld. Maar thans komen ook inwoners van Rusland, China en India naar Amsterdam en zij worden op onmogelijke plekken in de stad uit hun touringcar geladen. Als de middenklasse in die landen nog verder groeit zal het aantal toeristen uit die contreien ook toenemen. En daarmee de overlast – veroorzaakt door zo’n touringcar of door wat anders.

 

Een paar voorbeelden daarvan. Binnenstadsbewoners worden van donderdag- tot en met zondagavond getrakteerd op muziek van André Hazes of nog erger, afkomstig van plezierbootjes vol beschonken feestvierders. Dankzij een stevige geluidsinstallatie aan boord, knalt de ongein naar binnen waardoor je elkaar nauwelijks kunt verstaan. Versterkte muziek mag niet aan boord, aan de wal trouwens ook niet, maar de eerste politiesloep die daarop handhaaft moet nog voorbijkomen.

 

In de binnenstad is de concentratie appartementen die via Airbnb worden verhuurd het grootst van heel Nederland. Blijkbaar moeten de gasten ‘schoon opleveren’, want zeven dagen per week vierentwintig uur per dag staat of ligt er vuilnis op straat. Je kunt precies zien waar een Airbnb-appartement zit: daar ligt altijd een keurig dichtgeknoopte, halfvolle vuilniszak. En dat dan, binnen de grachtengordel, een paar duizend keer. Elke dag. Ik kan me herinneren dat ik ooit, als student, een nette brief van het stadsdeel waar ik toen woonde heb gekregen met daarin de mededeling dat mijn vuilnis werd gecontroleerd en of ik het op het juiste tijdstip aan de straat wilde zetten. Is deze vorm van handhaving afgeschaft? Het lijkt erop.

 

In Nederland kunnen we asielzoekers al niet aan de grens tegenhouden, laat staan toeristen. Die blijven dus komen en dat is goed. Voor musea, horeca en detailhandel. En ook voor de binnenstadsbewoner. Drukte en gezelligheid horen bij de stad. Maar herrie óm de herrie en zeven dagen per week troep op straat horen daar niet bij. En dat hoeft ook niet. Als de Gemeente of het Stadsdeel Centrum handhaaft op geluidsoverlast en het niet binnenshuis houden van afval. En zeg niet dat het niet werkt: met hondenpoep is het ook gelukt.

 

Trefwoorden:
RechtspraakVerkeer

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Norbert Splint, Eigenaar tekstbureau CombiTekst
Amsterdam moet handhaven op afval- en geluidsoverlast - 25 september 2014
Anti-Ruslanddemonstratie voorbeeld van goedkoop scoren - 24 augustus 2013
Heb lef, stop de JSF - 11 juni 2013
Omvallen volgende homozaak kwestie van tijd - 25 februari 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer