Geschiedenis
10 oktober 2014 | door: Marcel Lubberts

Laten we weer solidair zijn

Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Laten we rekening houden met elkaar.

"Laten we de hele discussie over Zwarte Piet in perspectief zetten en ons druk maken om andere zaken."

Vroeger was ik trots om Nederlander te zijn. Ik groeide op in een land met veel vrijheid, welvaart en solidariteit. Op school hoorde ik verhalen over onze zeehelden, onze schilders en onze verzetshelden. Ik was trots. Relatief weinig hoorde ik over de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Over het verhandelen van honderdduizenden slaven, over onze niet nagekomen beloften aan Molukkers, over de genocide die we niet konden voorkomen in Srebrenica. Maar we hadden nog steeds vrijheid, welvaart en solidariteit, dus ik mocht trots zijn om Nederlander te zijn. Toch?

 

Ja. En ik ben nog steeds trots. Maar wel minder trots. Zeker sinds gisteren. Volwassen mensen gaan een supermarkt boycotten. Reden? De chocolade en snoepgoed met afbeeldingen van Zwarte Piet blijven, maar er zal geen Zwarte Piet naar ze wuiven vanaf de winkelruit. Volwassen mensen zijn boos. Heel boos. Zó boos dat ze hun inkopen ergens anders gaan doen. Terwijl de supermarkt haar best doet solidair te zijn en Zwarte Piet iets minder prominent aanwezig laat zijn.

 

Laten we eerlijk zijn: het Sinterklaasfeest is een geweldig feest. Een onschuldig kinderfeest. Een prachtige traditie. Feit is wel dat er een kleine groep Nederlanders is die de figuur van Zwarte Piet kwetsend vindt, vanwege de slavernijperiode. Zij moeten niet zeuren wordt er gezegd, ‘want zo is Zwarte Piet niet bedoeld’. Maar dat is te simpel. Kunnen blanke Nederlanders beslissen of Zwarte Piet beledigend is of niet? Nee.

 

Of ik voor of tegen Zwarte Piet ben? Geen van beide. Ik vind dat we rekening moeten houden met beide groepen, of ze zich nou ‘voorstander’ of ‘tegenstander’ noemen. Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Wat is er mis mee om hem iets minder zwart te maken en iets minder als knecht neer te zetten? Zo blijft de traditie en het feest bestaan, maar kwetsen we niemand. Kinderen zal het echt niet uitmaken. Het zijn volwassen mensen die zich boos maken.

 

Laten we in deze tijd waarin de wereld in de fik staat een voorbeeld geven. Laten we de hele discussie over Zwarte Piet in perspectief zetten en ons druk maken om andere zaken. Laten we een voorbeeld geven dat we rekening houden met elkaar. Laten we weer solidair zijn. Dan kunnen we weer trots zijn.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Marcel Lubberts
Laten we weer solidair zijn - 10 oktober 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer