Zorg en Welzijn
25 november 2014 | door: Roos Scherpenzeel, Coördinator Expertisecentrum Mantelzorg

Geen regelreflex voor mantelzorgers s.v.p.

We worden in Nederland zenuwachtig. Over ruim een maand gaat de nieuwe wet- en regelgeving rond zorg en ondersteuning in. Hoe gaat dat uitpakken? Om me heen zien ik vraagtekens en onrust.

"Een nieuwe wet? Dat moeten we toch helemaal niet willen! Dat is de wereld op zijn kop."

Ik zie het bij buren, vrienden, familie, maar ook bij beroepskrachten en ambtenaren. Gaat het allemaal goed straks achter de voordeur? Stel dat je partner dementerend is. Hoe gaat dat dan in 2015?

 

Dwangverpleging
Er is een nieuwe wet nodig die de zorg thuis regelt, lees ik in Trouw. De krant gaat in op een onderzoek van de Universiteit Maastricht naar dwangverpleging bij dementerenden thuis. Wat blijkt? Vier op de tien thuiswonende dementerenden hebben te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. In driekwart van de gevallen is het de mantelzorger die vraagt om vrijheidsbeperkende maatregelen. Er blijkt een rechtstreeks verband tussen de belasting van de mantelzorger en de hoeveelheid dwang. Bij elk stapje extra belastbaarheid op een schaal van één tot negen neemt de kans op dwang met dertien procent toe.

 

De wereld op zijn kop

Een nieuwe wet? Dat moeten we toch helemaal niet willen! Dat is de wereld op zijn kop. Bij de transitie gaat het er juist om dat we als burgers zelf bepalen hoe we het willen. Langer thuis wonen, meer zelf doen en zelf regelen. Meer regels voor mantelzorgers in hun eigen huis lijkt me zacht uitgedrukt niet de gewenste richting.

 

Taboe doorbreken

Natuurlijk moeten we alert zijn op ontsporing en sensitief zijn voor signalen van overbelasting. Dat lukt niet met een wet maar door in gesprek te gaan over de thuissituatie. Door mantelzorgers te helpen om het taboe te doorbreken dat ze de zorg niet altijd aankunnen. En door samen met hen te zoeken naar mogelijkheden om de zorg op eigen wijze wel vol te kunnen houden. 

 

Kiezen uit twee kwaden

Ik vermoed dat het gesprek dan vaak zal gaan over het kiezen uit twee kwaden. Stel dat je even iets boven moet halen. Zet je dan je partner klem met een dienblad zodat hij of zij niet valt of gebruik je geen vrijheidsbeperkende middelen en neem je het risico dat je partner valt en iets breekt?

 

Er zijn alternatieven voor vrijheidsbeperkende maatregelen. Zoals …. Kunnen we het over hebben?

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Roos Scherpenzeel, Coördinator Expertisecentrum Mantelzorg
Geen regelreflex voor mantelzorgers s.v.p. - 25 november 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer