Generaties
3 januari 2015 | door: Kaat Bleyen, Student

Het adoptieverlof is te kort

Je bent een kind uit Zuid-Afrika en wordt geadopteerd in België. Je krijgt 4 weken de tijd om je aan te passen aan de nieuwe situatie en dan wordt er van je verwacht dat je mee kan draaien. Dat is te kort.

"Ouders met biologische kinderen krijgen eenderde meer verlof dan adoptieouders"

Stel je voor je bent 6 jaar en woont in een weeshuis in Zuid-Afrika. Je wordt geadopteerd door een gezin uit België waar je vanaf nu ook zal gaan wonen. Je nieuwe ouders krijgen 4 weken verlof om samen met jou aan de nieuwe situatie te wennen. Na deze weken van aanpassing komt het moment dat je ouders opnieuw moeten gaan werken en kunnen ze je niet meer de aandacht geven die je nodig hebt. Vanaf nu is het aan jou om mee te draaien in het nieuwe westerse leven waar je werd ingestort. Mij lijkt 4 weken te kort om je te kunnen aanpassen aan zo veel nieuwe dingen. Dan heb ik nog niet gesproken over kinderen ouder dan 8 jaar van wie ouders zelfs geen enkel adoptieverlof krijgen. Van hen wordt verwacht dat ze zelf maar hun plan kunnen trekken. Kortom het adoptieverlof is te kort.

 

Aanpassen vraagt tijd

Het leven van zowel de adoptieouders als het kind wordt overhoop gehaald. Het is dan ook belangrijk dat ze voldoende tijd krijgen om zich aan te passen aan elkaar. Het kind komt terecht in een nieuw gezin in een ander land. Maar ook de ouders en eventuele biologische kinderen moeten zich voorbereiden op het leven samen met hun kleine spruit. Zo moeten ze leren alle kinderen even veel aandacht te geven. Dit alles is niet altijd vanzelfsprekend en vraagt tijd. Adopteren is geen fase waar men door moet, maar het is een proces dat men moet doorlopen van elkaar leren kennen en met elkaar leren communiceren.

 

Het verleden

Ook ouders met biologische kinderen moeten leren rekening houden met de nieuwe kleine, toch komt er bij adoptiekinderen meer kijken. Deze kinderen hebben namelijk nog een ander verleden, waar men niet altijd het fijne van weet. Zo laten vaak de leefomstandigheden in de tehuizen waar ze eerst leefde de wensen over. Vaak kampen ze nog met trauma’s of medische problemen. Daarnaast spreken ze ook nog een andere taal en zijn opgegroeid met een andere cultuur. In tegenstelling tot dit alles krijgen ouders met biologische kinderen een zwangerschapsverlof van vijftien weken. Adoptieouders echter moeten het met een derde van de tijd doen.

Besef van verandering

Daarnaast beseffen kinderen ook niet altijd wat er met hen gebeurd. Ze worden uit hun vertrouwde omgeving weggehaald en komen bij wildvreemde mensen terecht. Zelf kan het kind hier vaak geen invloed op uitoefenen, maar moet het enkel ondergaan. Dit kan uitdraaien tot angstige of kwade reacties uit schrik om terug alleen achtergelaten te worden. Ze begrijpen niet dat hun nieuwe ouders voor altijd voor hen willen zorgen. Een baan die na 4 weken terug hervat moet worden, maakt dit besef enkel moeilijker.

 

Nood aan aandacht

Een kind heeft nood aan aandacht, maar geadopteerde kinderen eens te meer. Aan de hand hiervan kunnen ze een vertrouwensband creëren tussen hun nieuwe ouders en zichzelf. Ze beginnen namelijk van nul en niet met dezelfde relatie als een biologisch kind. Ze moeten leren zich te hechten en te houden van. Op deze manier kunnen ze hun eigen plekje binnen de familie vinden.

 

Zwangerschapsverlof vs. sdoptieverlof

Wat is ten slotte het verschil tussen het verlof voor een adoptie of voor een zwangerschap? Beide ouderparen komen terecht in een nieuwe situatie en beide hebben recht op tijd om hier aan te wennen. Vrouwen die zijn bevallen, moeten lichamelijk herstellen, maar ook kinderen die geadopteerd worden moeten herstellen van een trauma. Daarom zouden adoptieouders recht moeten hebben op evenveel verlof.

 

Al bij al is het adoptieverlof te kort. Zowel het kind als de adoptieouders moeten zich leren aanpassen. Er zijn zo veel extra factoren die het er niet makkelijker op maken zoals een andere taal, een andere cultuur, onverwerkte trauma’s, .. Het zou het adopteren van kinderen dan ook makkelijker maken als men meer tijd zou krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. 

Trefwoorden:
Generaties

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Kaat Bleyen, Student
Het adoptieverlof is te kort - 3 januari 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 9
Focus
> Meer