Debat
14 januari 2015 | door: Maurits Meijers en Julia Steenwegen, promovendus politicologie resp. studente

Terrorisme en haatzaaierij zijn twee kanten van dezelfde munt

Onze vijand is niet de Islam, onze vijanden zijn de radicalisering en het extremisme. Dus laten we de strijd aan te gaan met het ‘vingergewijs’ dat tweestrijd zaait.

"Wie de nuance verlaat, opent de deur voor ontmenselijking en terreur."

Nadat de hel is uitgebroken in Parijs, en 12 mensen, onder wie 9 journalisten, op gewelddadige wijze worden omgebracht, is Europa in rep en roer. Mensen staan lijnrecht tegenover elkaar; de massa is verdeeld. In de minuut stilte die gehouden wordt in de Europese hoofdsteden is de spanning voelbaar. Spanning die zwaar in de lucht hangt.

 

Ondertussen wordt er op sociale media zoals Twitter en Facebook haat gespuwd. Spanning wordt eruit gegooid en woorden als ‘vijand’ en ‘oorlog’ worden niet geschuwd. Hier wordt de oorlog verklaard aan de Islam. Tijdens de minuut stilte gonst het online van de spanning tussen de Europeaan en de moslim.

 

Maar die Europeaan heeft vele gezichten. Sommige blond en blozend, andere bedekt in een hoofddoek. Ons Europa is niet een continent van zichtbare herkenbaarheid. Wat wij delen is niet de kleur van onze ogen of de manier waarop wij onze vrijdagnamiddag doorbrengen. Wat ons, Europeanen, verbindt zijn onze democratische waarden, onze vrijheden, onze vrije meningsuiting, onze satire.

 

Deze waarden, de steunpilaren van onze samenleving, worden bedreigd wanneer mensen vermoord worden omwille van hun scherpe pen. Wanneer geweld het antwoord is op kritisch denken. Tegelijkertijd worden deze waarden ook bedreigd wanneer een hele groep mensen wordt gedemoniseerd. Als gevaarlijk bestempeld, tot vijand wordt gemaakt. Wanneer we schaamteloos spreken van wij en zij. In zulk zwart-wit denken, dat extremisme eigen is, wordt de Westerse beschaving teniet en te kort gedaan. Wie de nuance verlaat, opent de deur voor ontmenselijking en terreur.

 

Wat er gisteren gebeurde in de kantoren van Charlie Hebdo is vreselijk, wat er vorig jaar gebeurde in Brussel, in Noord-Nigeria, in Kobane is vreselijk. En wij, als Europeanen, moeten elke vorm van moslimterrorisme bestrijden. Met de klemtoon in moslimterrorisme op terrorisme, en niet op het eerste deel van dat woord.

 

Binnen 24 uur na de aanslag in Parijs werden er 3 aanslagen gepleegd op moskeeën in Frankrijk. Gelukkig vielen er daar geen doden of gewonden. Maar is ook deze vorm van radicalisering geen bedreiging voor het Westen? Voor een Europa waar vrijheid geen luxe maar een recht is? Haatzaaierij en terrorisme spelen hetzelfde spel. Met haat, angst en onzekerheid doen zij de samenleving wankelen. In een vingerknip worden buren tot vijanden en iedereen voelt zich bedreigd. Iedereen voelt zich Charlie.

 

Onze vijand is niet de Islam, onze vijanden zijn de radicalisering en het extremisme. Dus laten we de strijd aan te gaan met het ‘vingergewijs’ dat tweestrijd zaait. Laten we strijden met de wapens die wij hebben, met de waarden die we zo heftig verdedigen: nuance, democratie en satire.­­

Trefwoorden:
Debat

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Maurits Meijers en Julia Steenwegen, promovendus politicologie resp. studente
Terrorisme en haatzaaierij zijn twee kanten van dezelfde munt - 14 januari 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer