Economie
11 februari 2015 | door: Daniel Leeuwenhart, Werkzaam bij de redactie van curiales.nl

Bitcoin: De nachtmerrie van bankiers?

Bitcoin heeft het economisch etablissement op zijn grondvesten doen schudden. Kunt u zich een wereld voorstellen zonder Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds en Goldman Sachs?

"Cryptovaluta ter vervanging van erkende valuta?"

Wat is een Bitcoin? De elektronische valuta is nog maar een paar jaar in de omloop, maar heeft het financieel etablissement op haar grondvesten doen schudden. Hoewel het elektronische geld nog in de kinderschoenen staat, heeft het een pijlsnelle ontwikkeling ondergaan. Aanvankelijk werd de cryptovaluta alleen op kleine schaal gebruikt, maar tegenwoordig beginnen steeds meer grote bedrijven Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. De opmars van Bitcoin is niet onopgemerkt gebleven. Verscheidene prominenten uit de financiële wereld hebben zich er al tegen uitgesproken. Waarom zien zij Bitcoin als een gevaar?

 

De oprichting van Bitcoin is omgeven door mysterie. Volgens verschillende bronnen is Bitcoin bedacht en geïmplementeerd door Satoshi Nakamoto. De Japanse naam blijkt een synoniem. Wereldwijd is er een discussie gaande over de ware identiteit van Nakamoto. Desalniettemin wordt het algemeen aangenomen dat de bedenker van Bitcoin een economisch en wiskundig genie moet zijn.

 

In november 2008 publiceerde Nakamoto een online artikel waarin hij het gebruik van Bitcoin uitlegde. De eerste transacties met de elektronische valuta bestonden uit kleine aankopen om de waarde ervan vast te stellen. Zo werden er 10.000 Bitcoins betaald om twee pizza’s te bestellen bij het concern Papa John’s.

 

Na verloop van tijd begon de waarde van Bitcoin steeds meer toe te nemen. Dit pakte positief uit voor personen die de valuta al vroeg gebruikten. Een man uit de Amerikaanse staat Tennessee, die 371.000 Bitcoins in zijn bezit had, werd miljonair. Zijn Bitcoins waren in 2010 meer dan tien miljoen dollar waard. De 10.000 Bitcoins waar de twee pizza’s mee waren besteld, waren enkele jaren later 272.329 dollar waard.

 

Door deze stijging in waarde begonnen steeds meer gerenommeerde bedrijven Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Vandaag de dag kan je bij bedrijven als Microsoft en Amazon met de elektronische valuta betalen. Bij organisaties als Greenpeace kan men geld doneren d.m.v. Bitcoins. Binnen het criminele circuit is Bitcoin populair vanwege de anonimiteit die ermee gepaard gaat.

 

Uiteraard kon Bitcoin op een storm van kritiek rekenen. De Chinese overheid verbood financiële instellingen de virtuele munt te accepteren. Ook de Noorse regering ondernam stappen en verklaarde dat Bitcoin geen echt geld is. In Nederland ondervond de elektronische valuta ook kritiek. Nout Wellink, voormalig directeur van de Nederlandsche Bank, vergeleek Bitcoin met de Tulpenmanie uit de Gouden Eeuw. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat de opkomst van cryptovaluta hem zorgen baarde. Waarom zijn prominenten uit de financiële wereld toch zo bang voor Bitcoin?

 

Zij verklaren dat de waarde van Bitcoin instabiel is en niet gegarandeerd kan worden. Hier hebben zij gelijk in, dit komt vooral door het feit dat de elektronische valuta nog niet lang bestaat. Toch verzwijgen zij de belangrijkste redenen waarom zij de cryptovaluta verachten.

Een belangrijke reden hiervoor is dat Bitcoin gratis (internationaal) overgemaakt kan worden. Dit zet grote bedrijven zoals  Western Union, die geld verdienen met geldtransfers, buitenspel. Een ander goed voorbeeld is het gebruik van betaalpassen en creditcards. Het gebruikmaken van dit soort passen kost vrijwel altijd geld. Het gebruikmaken van Bitcoin kost niets. Hiermee vormt de cryptovaluta een bedreiging voor (grote) banken.

 

Dit is slechts het topje van de ijsberg. Bitcoin heeft geen centrale administratie en staat daarom los van overheden en monetaire instanties. Hierdoor kunnen centrale banken en monetaire organisaties de valuta niet beïnvloeden. Het is onmogelijk de waarde van Bitcoin te manipuleren of inflatie te induceren. Kortom, de spelletjes die door bankiers gespeeld worden zouden moeilijker of onmogelijk worden gemaakt.

 

Bitcoin heeft de potentie andere valuta te vervangen. Stelt u zich eens voor dat Nederlanders na verloop van tijd Bitcoin de voorkeur geven over de euro. Dit betekent dat de controle van de Nederlandsche Bank evenals de Europese Centrale Bank wegvalt. De bankierselite, die verantwoordelijk is voor de uitbraak van de economische crisis, zou buitenspel gezet worden. Zelfs de petrodollar zou door Bitcoin in gevaar kunnen komen.

 

Dit gevaar voelen de bankiers ook. Het bankenstelsel, dat de afgelopen eeuwen volgens het zelfde systeem te werk gegaan is, wordt nu bedreigd. Nog nooit heeft een bedreiging van deze omvang zich voorgedaan. Dit verklaart ook meteen de reacties van verschillende overheden, die het gebruik van cryptovaluta aan banden willen leggen. Het is ten slotte “geen echt geld”. Wie zijn zij echter om dit te bepalen?

 

Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, verklaarde tegenover BNR dat hij überhaupt niet snapt dat centrale bankiers Bitcoin toestaan. Volgens Koster maakt Bitcoin deel uit van een markt die niet gecontroleerd kan worden.

 

Koster meet met twee maten. Hij doet zich voor als iemand die gelooft in het kapitalistisch systeem en de vrije markt. Nochtans verdedigt hij de controle en interferentie van centrale banken. Een van de basiselementen van het kapitalisme is minimale overheidsinterventie in de economie. Koster vindt kapitalisme prima, zolang het zijn bankiersvriendjes maar niet in gevaar brengt.

 

Hoewel de waarde van Bitcoin de afgelopen tijd gedaald is, is het duidelijk wat de alternatieve valuta teweeg kan brengen. Nieuwe soorten cryptovaluta schieten als paddenstoelen uit de grond. Nieuwe technologieën bieden onbegrensde mogelijkheden.

 

Kunt u zichzelf een wereld voorstellen zonder speculerende bankiers? Een wereld zonder de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en Goldman Sachs? We moeten onszelf bevrijden van het juk van bankiers. Het is aan ons om deze boodschap door te geven.

 

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Daniel Leeuwenhart, Werkzaam bij de redactie van curiales.nl
Democratie is een lachertje - 10 januari 2016
Rusland neemt het stokje over - 7 oktober 2015
Putin lijkt wederom de boeman - 2 maart 2015
Bitcoin: De nachtmerrie van bankiers? - 11 februari 2015
Goldman Sachs zuigt de wereld leeg - 11 februari 2015



Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer