Privacy
10 juni 2015 | door: Paul Berger en Ronald Stein, ondernemingsrechtjuristen

Wees alert op aanzwellend klokkenluidersgeluid

Het melden van misstanden zal populair worden. Dat is de tijdgeest. In Amerika is daar zelfs veel geld mee te verdienen. Voorkom dat de vuile was buiten wordt gehangen. Doe de was in eigen huis!

"Klokkenluiders bezorgen bestuurders en commissarissen slapeloze nachten"

Klokkenluiden wordt steeds populairder. Het Nederlandse adviespunt klokkenluiders meldt in zij recent verschenen jaarverslag van 2014 een toename van 20% ten opzichte van 2013. Ook Imtech verwacht dat het aantal mensen die de kat de bel aanbinden zal stijgen. Eerdaags zal de Wet Huis voor Klokkenluiders, een initiatiefvoorstel van SP-kamerlid Van Raak, van kracht worden. In Amerika is klokkenluiden, voor met name werknemers, booming business. In 2013 keerde de Amerikaanse beurswaakhond, SEC, bedragen tot wel $ 13 miljoen uit aan individuele klokkenluiders. In 2014 steeg werd zelfs een record gevestigd: $ 30 miljoen. Kassa, voor de klokkenluider dus! In Nederland kennen wij dit soort bedragen nog niet, maar Nederlandse bedrijven kunnen sancties en enorme reputatie-schade oplopen. Wij voorspellen een storm op komst voor het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Amerikaanse dochterondernemingen en beursgenoteerde bedrijven

Het Amerikaanse "wanted, dead or alive…" ,met een aantrekkelijke reward , zien wij vertaald worden naar de corporate wereld. En in Nederland weten wij: niet alleen de wind, maar ook trends waaien vooral vanuit het westen. De Amerikaanse regels gelden overigens niet alleen in de VS, maar ook zo’n 600 Nederlandse dochterondernemingen van Amerikaanse bedrijven en Nederlandse bedrijven met beursnotering in de VS zoals Aegon, Ahold, Akzo enzovoorts, vallen onder het Amerikaanse bereik. “Amerikaanse toestanden” hangen voor deze Nederlandse bedrijven in de lucht. Het kan lucratief zijn de klok te luiden!

 

Gevolg Wet Huis voor Klokkenluiders

Wij voorzien dat zodra de Wet Huis voor Klokkenluiders van kracht wordt veel werknemers op zullen staan. De oprichting van het “Huis” zal als aanjager werken om vooral werknemers te stimuleren voor de draad te komen met wat er niet door de beugel kan. Misstanden variërend van milieumisdrijven tot omkoping en van discriminatie tot privacy-schending zullen steeds vakernaar buiten worden gebracht. Het is zaak om die ellende voor te zijn want de reputatie-schade die bedrijven kunnen oplopen is aanzienlijk. Consumenten en aandeelhouders kunnen zich afwenden. Maar ook de aantrekkelijkheid als werkgever en de financierbaarheid kunnen ernstig geraakt worden. Imtech, de NS en de grootbanken kunnen hier van meepraten.

 

Slapeloze nachten

Het luiden van de klok behoort een uiterste middel te zijn. Klokkenluiders bezorgen bestuurders en commissarissen slapeloze nachten. Daarom is het belangrijk om vragen en klachten op te vangen en te behandelen vóór dat de klok geluid wordt. Eerst zou er een voorportaal moeten zijn. Maar daar schort het vaak aan in het Nederlandse bedrijfsleven. Veelal zijn de mogelijkheden om in vertrouwelijkheid kwesties aan te kaarten niet goed georganiseerd. En dat terwijl onderzoeksresultaten laten zien dat interne tips volgens de ACFE, Association Of Certified Fraud Examiners, verreweg de grootste bron zijn van waardevolle en gevoelige informatie. Werknemers ervan doordringen dat het vuil niet onder de mat moet blijven maar opgeruimd moet worden, zal grote schades voorkomen. Wij vinden het van groot belang dat bedrijven werken aan bewustwording en training. Bij veel bedrijven schort het daaraan. Het gevoel van noodzaak en urgentie ontbreekt. Wij zien een belangrijke taak voor de top van Nederlandse bedrijfsleven: tone at the top en voorbeeldgedrag zijn van vitaal belang bij het bevorderen van een cultuur van openheid en integriteit. 

 

Het Nederlandse bedrijfsleven moet een open oog hebben voor de aankomende trend en daar op anticiperen. Argeloosheid zal duur betaald worden. Wees alert, want gedonder in de glazen zal er komen!

 

Over de auteurs

Paul Berger heeft ruim 30 jaar ervaring als ondernemingsrechtadvocaat. Hij is nu werkzaam als trusted adviser en boardroom consultant met name op het gebied van goed ondernemingsbestuur en bedrijfsethiek.

 

Ronald Stein is voormalig hoofd van het Philips Business Ethics Office en mede-oprichter van Transparco, compliance experts and support.

 

Bron ACFE-rapport 2014: http://www.acfe.com/rttn/docs/2014-report-to-nations.pdf

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Paul Berger en Ronald Stein, ondernemingsrechtjuristen
Wees alert op aanzwellend klokkenluidersgeluid - 10 juni 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer