Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Debat

29 juni 2017 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Stoppen Opiniestukken.nl nadelig voor debat en vrijheid van meningsuiting

Door het stoppen van Opiniestukken.nl zullen opiniemakers steeds meer terugvallen op media waar ze voor eigen parochie preken; daardoor ontstaan echoputten van het eigen gelijk. Dat is onwenselijk.
> Meer
8 mei 2017 | ReindeR Rustema, Oprichter en beheerder van Petities.nl

Stop de handel in aandacht

Omdat Dumpert.nl vrouwen objectiveert zouden adverteerders er weg moeten blijven. Als bedrijven niet langer aandacht inkopen maar zelf verdienen, is journalistiek juist goed te financieren.
> Meer
8 mei 2017 | Niels Lievens, Leerkracht

We moeten jongeren op een rationele manier de maatschappij leren kennen

Het verzamelen van ‘onjuiste informatie’ en ‘kort-door-de-bocht denken’ vormt terug de nieuwe rage. Laten we dus die ‘wil tot kennis’ proberen te activeren bij jongeren. Laten we wat licht binnenvallen in de vaak …
> Meer
17 april 2017 | Rutger Schuil, Amerikanist en publicist

Noord-Korea heeft de beste kaarten in handen

Internationale betrekkingen kennen geen nette oplossingen. Pragmatisch beleid, hoe schrijnend ook, is vrijwel altijd de meest verstandige keuze. Zo ook met Noord-Korea
> Meer
3 februari 2017 | Max Bartels, Auteur van het boek 'Bij jezelf op de koffie'

Democratie functioneert alleen in een open sfeer

In een verslechterend politiek klimaat waar polarisatie, leugens en gedraai terrein winnen, is het de vraag of en hoe we de democratie weer los kunnen trekken. Snelle oplossingen bestaan niet, maar er is wel een uitweg....
> Meer
26 januari 2017 | Naome Al-Saqaff, Eerstejaars psychologie op de Radboud University

Rutte op de populistische toer

Het volk is de politieke elite zat, maar in plaats van naar boven te schoppen, haalt de populist uit naar "links" en naar de allochtone Nederlander. Met dit laatste doet Rutte in zijn open brief mee.
> Meer
11 januari 2017 | Marre Taal, trainer & coach

Stop met het demoniseren van politieke tegenstanders

Het is makkelijk om te luisteren naar een ander als je het grondig met elkaar eens bent. Het is pas een uitdaging om te luisteren als je hemelsbreed van elkaar verschilt.
> Meer
27 juni 2016 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Het referendum in zijn huidige vorm is een onding

In theorie is het mogelijk dat 1 stem meer voor of tegen een referendumvraag kan doen slagen of sneuvelen. Ik vind dat minstens 70% van het aantal uitgebrachte stemmen voor of tegen moet zijn.
> Meer
29 februari 2016 | Fleur Jongepier, Drs.

Te weinig vrouwen? Bestrijd ongelijkheid niet met nog meer ongelijkheid

Willen we met het onkruid ook de wortels van seksisme uitroeien, moeten we erkennen dat dit niet een probleem is van ‘ons vrouwen’ maar van ‘ons allemaal’. En dan de vraag: hoe moet het dan wel?
> Meer
15 februari 2016 | Saskia de Jong, communicatieadviseur

Schrijf en deel kennis die klopt en logisch is

Schrijf of blog alleen als je echt iets te melden hebt. Maak relevante content die goed en aantrekkelijk is geschreven, met links die duiden.
> Meer
25 augustus 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Zinloos geweld en discriminatie rijzen nu echt de pan uit

Met vijf man een weerloze jongen bewusteloos trappen (alleen maar omdat hij een moslim is) is geen heldendaad, maar een uiting van zinloos racisme en xenofobie.
> Meer
4 augustus 2015 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

In de liefde bestaat de ware niet!

Wie denkt het eigenlijk niet? De idee dat er ergens in Nederland de ware rondloopt. De perfecte levenspartner. Ik help u uit de droom. De ware bestaat niet. Het is een sprookje, pure fictie.
> Meer
26 april 2015 | Lennert De Vroey

Meer en meer lijkt De Wever het debat te schuwen

N-VA was deze week weer volop in het nieuws dankzij de helfie. Tijdens de persvoorstelling van de nieuwe campagne was partijvoorzitter Bart De Wever in zijn element.
> Meer
7 april 2015 | Jef Cauwenberghs

Stevaerts dood legt belangrijke problematiek bloot

Meer dan over het verdwijnen van een prominent volksfiguur, waren sociale media donderdag in de ban van wat zich rond Stevaerts zelfmoord afspeelde.
> Meer
26 januari 2015 | Jan Willems & Jonas Slaats

De grootste Westerse verwezenlijking?

Doorheen de vele opiniestukken van de laatste weken en de bijhorende verabsolutering van vrijheid van meningsuiting steken enkele bedenkelijke aspecten van ons huidige mens- en wereldbeeld de kop.
> Meer
21 januari 2015 | Nabila Anwar, student Geneeskunde

Jihad moet met de pen uitgevoerd worden tegen aanvallen van de pen

De zogenaamde moslims die de aanval pleegden op Charlie Hebdo om zogezegd de profeet van Islam te wreken, beseffen niet goed dat zij integendeel zelf de islam hebben aangevallen en de Profeet besmeurd.
> Meer
18 januari 2015 | Richard Schothans, Theoloog, opgeleid als journalist

Koran en kalasjnikovs: logisch beeld, scheve beeldvorming

Wie denkt aan terrorisme bij het horen van het woord “Islam”, steek je hand op. Wie een kalasjnikov voor zich ziet bij het lezen van het woord “jihad”, steek je hand op. Tweemaal raak? Geen wonder.
> Meer
18 januari 2015 | Walter van Dijk, Freelance schrijver

We denken voor onszelf

"We zijn solidair aan de Fransen" zei koning Willem-Alexander enkele dagen geleden. Hij zal het wel goed hebben bedoeld, maar ik krijg het idee dat we steeds meer dingen moeten denken.
> Meer
14 januari 2015 | Maurits Meijers en Julia Steenwegen, promovendus politicologie resp. studente

Terrorisme en haatzaaierij zijn twee kanten van dezelfde munt

Onze vijand is niet de Islam, onze vijanden zijn de radicalisering en het extremisme. Dus laten we de strijd aan te gaan met het ‘vingergewijs’ dat tweestrijd zaait.
> Meer
14 januari 2015 | Khalid El Jafoufi, Redacteur StampMedia

Vrijheid van meningsuiting sterker dan ooit

The Islamic Question is geen vraagstuk van moslims alléén, en de noodzakelijke voorwaarde om moslims een volwaardige rol in de publieke ruimte te gunnen is nog niet vervuld.
> Meer
12 januari 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Kijk niet weg van het islamitische probleem

Je suis Charlie, maar hou je bek als het over moslims gaat, dat leek de boodschap tijdens de herdenkingsmarsen die tot zondag in Europa werden gehouden. Huichelachtiger kun je bijna niet worden!
> Meer
11 januari 2015 | Emile Bakker, Burger met een pen

Zonder journalistiek spiegelbeeld is de maatschappij blind

Na de aanslag in Parijs bedenken veel journalisten zich 2 keer voor ze iets publiceren dat kwetsend kan zijn. Dit veroorzaakt alleen maar meer terrorisme.
> Meer
10 januari 2015 | Ismail Eddegdag, Redacteur StampMedia

Iedereen heeft momenteel één en dezelfde vijand

Je kan en mag tegen iets zijn, maar misbruik je vrijheid alstublieft niet en onderbouw je argumenten in plaats van door ongenuanceerde inhoud te publiceren je doel voorbij te schieten.
> Meer
9 januari 2015 | Ruud Broekhuizen, Journalist

Een journalist moet altijd voorzichtig zijn

Na de aanslag in Parijs bedenken veel journalisten zich 2 keer voor ze iets publiceren dat kwetsend kan zijn. Waarom deden ze dat daarvoor dan niet? Je moet er altijd op letten of je anderen kwetst.
> Meer
9 januari 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Altijd weer hetzelfde liedje 'heel erg, maar...'

Als men satire over religie (de islam in dit geval) afschaft, dan moet je eigenlijk elke vorm van kritiek verbieden. Want humor is niets meer of minder dan lollig bedoelde kritiek.
> Meer
8 januari 2015 | Maya Witters, Redacteur StampMedia

Ondanks alles: #JenesuispasCharlie

Niets, echt niets, kan het extreme geweld dat gisteren gepleegd is in Parijs verklaren of goedpraten. Maar laat ik proberen uit te leggen waarom ik mijzelf er niet toe kan brengen om ‘Charlie’ te zijn.
> Meer
7 januari 2015 | Gerhardt Heusinkveld

Vandaag heet ik Charlie

Onthoud goed dat alles wat ons ooit verder heeft gebracht als mensheid een kritische blik op de zaken is geweest.
> Meer
7 januari 2015 | Arne Roels, Redacteur StampMedia

Wat is volgens u het ergste dat vandaag gebeurd is?

Helaas zijn er vandaag naast de aanslag in Parijs ook enkele dingen gebeurd waarover niet wordt bericht. Gebeurtenissen van hetzelfde kaliber (of erger).
> Meer
3 januari 2015 | Taede Smedes, Filosoof, theoloog en freelance journalist

De vraag naar Gods bestaan is onbeslisbaar en uiteindelijk ook niet zo relevant

Dat er in Engeland en Amerika filosofen zijn die proberen Gods bestaan met argumenten te verdedigen, mag zo zijn. Maar so what? Waarom zouden we dit belangrijk moeten vinden?
> Meer
22 oktober 2014 | Annemarie van Gelder, Auteur

Gevoelens van dieren worden ontkend

Onder de radar lobbyen plezierjagers onze volksvertegenwoordigers om te mogen blijven schieten op weerloze dieren. Waar blijven al die mensen die zeggen tegen de plezierjacht te zijn?
> Meer
7 september 2014 | Burak Yildiz en Melisa Ersoy, studenten Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit.

Turkije altijd nummer 1?

De Turkse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Recep Tayyip Erdogan. Terwijl Erdogan zich druk maakt om de rechten van Palestijnen, 'vergeet' hij de minderheden in Turkije.
> Meer
29 augustus 2014 | Gerhardt Heusinkveld

ALS water op is

Ik ben gisteren genomineerd voor het ALS ijsemmergebeuren. Dankjewel  Eller van Buuren . Ik moet dus binnen 24 uur ook een emmer met ijswater over mijn hoofd leeggieten. 
> Meer
13 augustus 2014 | Chris Decroix, Communicatiedeskundige

Waarom we de positieve selfie moeten toejuichen

Selfies zijn meer dan de zelfverheerlijking van een individu. Ze zijn vandaag een middel om onze creativiteit te uiten, om een nieuwe werkgever te vinden, en om klanten te werven.
> Meer
11 augustus 2014 | Mischa Verheijden, Content strateeg en web copywriter

Wordt het internet écht gemonopoliseerd door slechts enkele spelers?

Het internet is van iedereen. Als je de nieuwe randvoorwaarden voor online gevonden worden en aandacht geven begrijpt en toepast, heb je als onderneming of non-profitorganisatie volop mogelijkheden je doelen en idealen te realiseren.
> Meer
13 juli 2014 | Walter van Dijk

De opinie is uit ons leven weggevloeid

Ooit was er een tijd van denkers die met hun theorieën en filosofieën richting probeerden te geven aan het leven. Nu zijn we rusteloos, verdwaald en uitgeput. We weten het niet en dat verstikt ons.
> Meer
4 juli 2014 | Charlotte Goeyers, Hoofdredacteur

Rode Duivels tegengif voor confederalisme

Terwijl de Belgische driekleur vrolijk overal het landschap siert, zijn er nog enkelingen waar de voetbalmicrobe geen vat op heeft. Tot voor kort hoorde Charlotte Goeyers (20) nog bij deze kleine groep...
> Meer
17 mei 2014 | Linde de Ceuster

European Youth Event werkt niet

Van 9 tot 11 mei vond in Straatsburg het Europese jongerenevenement European Youth Event 2014 (EYE 2014) plaats. Linde (20), een van onze reporters ter plaatse, kijkt met een kritische blik terug op het event.
> Meer
12 mei 2014 | Sylvie Van Ginneken, Masterstudente Journalistiek, KU Leuven

Fastfoodnieuws: snel, vettig en nooit goed genoeg

Lezers met scherpe tanden blijven nepnieuws slikken als ganzen voor foie gras. Zoals elke verslaving lijkt de drempel torenhoog te zijn, maar eigenlijk is het op te lossen in één klik...
> Meer
4 mei 2014 | Meriç Esin

Tot ziens op het Taksim-plein in 2015

Erdogan hoopte de arbeiders met een kluitje in het riet te sturen door andere plekken dan het Taksim-plein voor de viering van 1 Mei aan te wijzen. Maar daar heeft hij zich vies in vergist!
> Meer
22 april 2014 | Elke Wambacq

Kaap zelf eens de media

De Dinobusters slaagden erin om hun opinie over hoe beter samen te werken binnen de overheid in de media te krijgen met de hulp van de hun volgers op de sociale media.
> Meer
4 april 2014 | Gunther Malin

GAS moet buigen voor ‘internetkabaal’

Het aantal GAS-boetes daalde in 2013 met net geen 20%. Een opvallende daling, vooral veroorzaakt door het aanhoudende protest. En daar mogen we best fier op zijn.
> Meer
25 maart 2014 | Paul Stroes

Niet alleen Wilders zaait haat

Het mantra van vrijheid van meningsuiting legt de bodem waarop haat kan groeien. Het gebruik van social media werkt als brandstof en versterkt de emotie waardoor zaken het juiste perspectief verliezen.
> Meer
24 maart 2014 | Merijn van Rossum

Voorbij het oordeel over Geert Wilders

Het is bijna onmogelijk om geen mening te hebben over Geert Wilders. Dit oordeel voedt hij uiteraard volledig zelf. Als we daar nu eens niet in mee gaan?
> Meer
21 maart 2014 | Claudia Ruigendijk, freelancejournalist en schrijftrainer en –coach

Willen jullie meer of minder drogredenen?

Of Geert Wilders discrimineert, mag de rechter bepalen. Over zijn uitspraken kunnen we vanuit de argumentatietheorie al wél iets zeggen. Het krioelt van de drogredenen.
> Meer
20 maart 2014 | Brandon Wood, Student Social Work

"Hells Angel? Ga dan maar naar huis!"

Een mooie dag met veel zon zorgt voor veel blije gezichten. Dat is haast niet te ontkennen. Toch denkt de gemeente Sittard-Geleen daar anders over. Hells Angels passen niet in hun 'Picture Perfect'.
> Meer
13 maart 2014 | Ronald Jas, Adviseur en trainer wetenschapscommunicatie

Wetenschap moet de dialoog met het publiek aangaan

In discussies over gezondheid en veiligheid lijken burgers steeds minder te vertrouwen op wetenschappelijke inzichten. Klopt dat ook, of moeten wetenschappers gewoon anders communiceren met burgers?
> Meer
7 januari 2014 | Karel Vissers, lid van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA

Bart De Wever beoefent fact-free politics

Zondagmiddag had Bart De Wever (N‑VA) het op VTM over moslimterreur, volgens hem de “ergste gesel voor de mensheid sinds Hitler.” De feiten geven nochtans een heel ander verhaal…
> Meer
7 januari 2014 | Peter Teffer, Freelance journalist

Opiniestukken zonder feiten zijn krachteloos

In de Volkskrant schrijft Ferry Haan dat de maatschappelijke kosten van gameverslaving “misschien” wel groter zijn dan de kosten van drank- en rookverslaving. Maar de feitelijke onderbouwing ontbreekt.
> Meer
17 december 2013 | Chris Decroix, Communicatie-expert; stichter van Peak Com

Communicatie-experts moeten het persbericht in ere herstellen

Persberichten worden vooral te onpas gebruikt. Hun inhoud is wollig en commercieel. Het persbericht is dringend aan opwaardering toe: een opdracht voor communicatieprofessionals.
> Meer
28 november 2013 | Chris Decroix, Communicatie-expert; stichter & zaakvoerder Peak C

Echte leiders leren beter te communiceren

Belgische bedrijfsleiders moeten open en transparant leren zeggen waar het op staat. Open communiceren zit niet ingebakken in onze DNA. Dat betekent evenwel niet dat CEO's er lak moeten aan hebben.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 3
Eén kwestie tegelijk
> Meer