Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Dierenwelzijn

19 december 2016 | Annemarie van Gelder, dierenbeschermster/schrijfster

Er moet wel iets te schieten blijven

Meer bejagen van vossen leidt uitsluitend tot meer nakomelingen. Het is kristalhelder dat hobbyjagers uitsluitend gedreven zijn door hun jachtlust. Niet door natuurbeheer.
> Meer
20 november 2016 | Dirk Bauwens, Crisistrendwatcher

Onevenwichtige wereldbalans voorspelt het einde van een tijdperk

Vele problemen van vandaag zijn terug te voeren op het harde feit dat de wereldeconomie onderdeel is van de biosfeer. Eindeloze groei op een eindige planeet is biofysisch gewoonweg onmogelijk.
> Meer
9 november 2016 | Janneke Bazelmans en Hugo Wortel, stichting Orangutan Rescue

Keurmerk duurzame palmolie is misleidend

De palmolie die we importeren komt voornamelijk uit Indonesië een Maleisië. Duurzame palmolie bestaat daar niet.
> Meer
9 november 2016 | Annemarie van Gelder, dierenbeschermster/schrijfster

Wie zijn die hobbyjagers eigenlijk?

Zogenaamde 'plezierjagers' hangen liever niet aan de grote klok dat ze weerloze wilde dieren overhoop schieten. Maar als u tegen de plezierjacht bent, kunt u wel degelijk iets doen.
> Meer
2 november 2016 | Kirsten Kooij

Klonen is waanzin

Hoewel het nog niet is toegestaan om dieren te klonen in Nederland, is het eerste gekloonde Nederlandse huisdier een feit. Het experiment van hond Pipo de Kloon heeft veel tongen losgemaakt. Terecht.
> Meer
18 september 2016 | Helga D'Havé, Bioloog PhD, wetenschapsjournalist, ondernemer

Zou jij graag (onverdoofd) geslacht worden?

Zou jij graag onverdoofd geslacht worden? Ik vraag het aan moslims. Ik vraag het aan joden. Ik vraag het aan eenieder die niet overtuigd is dat onverdoofd slachten beter is dan verdoofd slachten.
> Meer
6 juni 2016 | Nick Mertens, Wetenschapscommunicator

De waarheid over de panda

De Reuzenpanda is één van de meest geliefde diersoorten ter wereld, maar ook één van de meest misbegrepen.
> Meer
14 december 2015 | Herman Gallé

Alleen mensenrechten?

Waarom onderscheid maken tussen mensen en andere dieren wanneer het gaat om het protesteren tegen het toebrengen van leed en het begaan van onrecht? Al wat leeft en kan lijden verdient ons mededogen.
> Meer
27 april 2015 | Herman Gallé

Dierproeven zijn immoreel

Waaraan ontlenen wij het recht onze gezondheid, ons leven en welzijn veilig te stellen door andere levende wezens te laten lijden en sterven?
> Meer
19 februari 2015 | Isabelle Gheldolf

Consumeer ook geen zuivel op de Dagen Zonder Vlees

Het initiatief ‘Dagen Zonder Vlees’ overtuigt dit jaar een recordaantal mensen om zo min mogelijk vlees en vis te consumeren in de komende weken.
> Meer
22 oktober 2014 | Annemarie van Gelder, Auteur

Gevoelens van dieren worden ontkend

Onder de radar lobbyen plezierjagers onze volksvertegenwoordigers om te mogen blijven schieten op weerloze dieren. Waar blijven al die mensen die zeggen tegen de plezierjacht te zijn?
> Meer
14 augustus 2014 | Annemarie van Gelder

Vegetariërs lijden onder vleeseters

Ik eet geen vlees. Samen eten met vleeseters is een beproeving voor mij, met die dode dierenorganen op hun borden. Dat ik dat niet wil eten, wordt gedoogd, alsof ik raar doe. Maar is het wel zo raar?
> Meer
28 juli 2014 | Herman Gallé

Stop de ballonnenterreur bij herdenkingen

Iedereen zou moeten weten wat voor ellende ballonnen in de natuur aanrichten. Her- of gedenk wie, waar en hoe je wilt. Maar breng geen leed toe aan onschuldige wezens. 
> Meer
4 juli 2014 | Bernd Timmerman, historicus en socioloog

10.000 Thaise kevers voor een haute couture jurk

Wij hebben afgesproken - op basis van traditie en beschikbaarheid – dat dieren voor bijna ieder doel mogen worden gebruikt. Zelfs in de kunst zijn er niet te begrijpen misbruiken van dieren. Er is een andere kijk op dieren nodig.
> Meer
19 december 2013 | Herman Gallé

Vier kerst zoals je wilt, maar laat de dieren met rust

December mag dan voor mensen een ware feestmaand zijn, voor veel dieren gaat dat absoluut niet op.
> Meer
7 oktober 2013 | Liesje Maes

Dieren: zijn ze niet té verwend?

Het is logisch dat je van dieren houdt en ze beloont, maar je kunt ook overdrijven.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 30
Roep op tot actie
> Meer