Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Europa

23 mei 2017 | Dennis Hamer

Europa heeft een culturele identiteit nodig

Europa verkeert in een identiteitscrisis. Sinds de staatsschuldencrisis is de kloof tussen de nationale en Europese identiteit vergroot. Enkel een culturele identiteit kan ons uit deze crisis helpen.
> Meer
1 mei 2017 | Ton Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

We leven in een merkwaardige samenleving

Sigaretten zijn het meest gesmokkelde goederen ter wereld en de EU loopt miljarden euro’s aan belastingen mis.
> Meer
17 april 2017 | Rutger Schuil, Amerikanist en publicist

Noord-Korea heeft de beste kaarten in handen

Internationale betrekkingen kennen geen nette oplossingen. Pragmatisch beleid, hoe schrijnend ook, is vrijwel altijd de meest verstandige keuze. Zo ook met Noord-Korea
> Meer
13 maart 2017 | André Postema, Lid Eerste Kamer, voorzitter Beneluxparlement

Benelux aan kop in Europa van verschillende snelheden

Een Europese Unie van verschillende snelheden wordt steeds relevanter. De Benelux Unie is niet alleen ouder, maar ook daadkrachtiger dan de EU, zoals bij diploma-erkenning en defensiesamenwerking.
> Meer
27 februari 2017 | Benjamin Rocco Benevento, jurist en docent

Geloof in een Europese natiestaat

De noodzakelijke ontwikkeling van een Europese federale staat zal de vorming van een Europese natie als waarborg voor een Europese democratie tot gevolg hebben.
> Meer
3 januari 2017 | Benjamin Benevento, jurist en docent rechten

Onze bestemming: Europa

Over de Europese toekomst tekent zich een scherpe tegenstelling en strijd af. Anders dan door een crisis lijken de noodzakelijke federalisering en aansluitende Europese natievorming onbereikbare doelstellingen geworden.
> Meer
17 november 2016 | Rudi Dierick, Hoofdredacteur De bron (de-bron.org)

Waarom geen Europees vreemdelingenlegioen?

Opvang van illegale migranten kent nog geen afdoende antwoord. Teveel hebben hier geen toekomst, maar wel probleemgedrag. Misschien biedt een Europees vreemdelingenlegioen een deel van het antwoord.
> Meer
6 oktober 2016 | Henk Strating

Geef jongeren een Europese treinkaart

Een gratis interrailkaart voor de 5,5 miljoen Europese jongeren kan een bijdrage leveren aan de Europese samenwerking op een wijze waarvoor niet zo gauw een beter alternatief is te bedenken.
> Meer
19 augustus 2016 | Ed Rutten, vrijwilliger

Dwing met burgerinitiatief onderzoek over Europa af

Waarom is er zo weinig belangstelling voor Europa als het om verkiezingen gaat, maar willen we wel dat Europa zowel intern als naar buiten toe gladjes zijn werk doet? Hoe laten we Europa meer leven?
> Meer
18 juli 2016 | Ricky van der Pas, Student Politicologie

Erdogan wint, de democratie verliest

De wanhoopspoging om de Turkse democratie te beschermen, is mislukt. Toegejuicht door het Turkse volk, zal Erdogan de gebeurtenissen gebruiken om zijn autoritaire grip op het land te versterken.
> Meer
6 juli 2016 | George Suchett-Kaye, Tandarts

Mijn VK is weg en dat accepteer ik niet

Door een referendum over de EU te organiseren heeft Cameron de donkere kant van de Britse bevolking ontdekt. Johnson en Farage hebben deze naar boven gebracht. Het VK verlaat de EU ondanks zichzelf.
> Meer
27 juni 2016 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Het referendum in zijn huidige vorm is een onding

In theorie is het mogelijk dat 1 stem meer voor of tegen een referendumvraag kan doen slagen of sneuvelen. Ik vind dat minstens 70% van het aantal uitgebrachte stemmen voor of tegen moet zijn.
> Meer
19 april 2016 | Andrus Ansip, Günther Oettinger, Elżbieta Bieńkowska en Carlos Moedas, Europese Commissie

De toekomst van de Europese industrie is digitaal

Stoomkracht en elektriciteit hebben onze maatschappij en economie in het verleden veranderd. Laten we al onze krachten in Europa bundelen voor de "vierde industriële revolutie": digitalisering.
> Meer
6 april 2016 | David Schuurman, student

EU moet toenadering zoeken tot de Golfstaten

Als de Europese Unie niet wil creperen onder de vluchtelingen uit het Midden-Oosten, dan wordt het tijd dat de EU een politiek van toenadering gaat voeren tegenover de Golfstaten.
> Meer
29 maart 2016 | Dirk Bauwens, Crisistrendwatcher

Spaargeld in gevaar door nieuwe bail-in regels

Dankzij de nieuwe EU-bankregels, die van kracht zijn sinds 1 januari, verkeren de deposito's van zowel beleggers, spaarders als bedrijven in reëel confiscatiegevaar.
> Meer
17 maart 2016 | David Cohen, Student Klassieke Talen

'Ontvreemd' de vreemde talen

Vreemde talen worden in Nederland steeds onbekender: we lijken alleen nog Engels te beheersen. Is dat erg? Ja.
> Meer
15 maart 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Crisis Interventionist, Psychotraumatoloog

Het Griekse drama is in the making, onder Nederlands EU-voorzitterschap

Gisteren gebeurde waarvoor wij al lang waarschuwen. Als we nú niet ingrijpen ontaardt de situatie straks in een dramatische katharsis en een zwarte bladzijde in de toekomstige geschiedenisboeken.
> Meer
15 maart 2016 | Florence van der Tholen, Student aan het Atheneum

Europa heeft een EU-leger nodig

Als wij als Europese Unie onze belangrijke internationale positie ook op defensief gebied willen afdrukken, zullen wij de handen in een moeten slaan en een EU-leger vormen.
> Meer
7 maart 2016 | Reinder Rustema, Democratie-activist

Waarom nemen vluchtelingen het vliegtuig niet? Door een achterhaalde EU-regel uit 2001

Luchtvaartmaatschappijen krijgen nu een boete als ze een passagier aan boord nemen zonder de juiste visa. Laat ze toch vliegen, als ze maar een retourticket hebben.
> Meer
26 januari 2016 | Eline van den Broek, Lid van Le Cercle de Belem

Waarom we Schengen moeten redden

Schengen is een succes dat we moeten beschermen en verder uitbouwen, vooral in deze periode van gematigde economische groei en opkomend nationalisme.
> Meer
26 januari 2016 | Elżbieta Bieńkowska, Europees commissaris voor de Interne Markt

De EU moet de mazen in de wet voor de autoindustrie beter vullen

We moeten zeker zijn dat een voertuig voldoet aan alle veiligheids-, milieu- en productievoorschriften van de EU voordat zij toestemming geeft dat een voertuig in de EU mag worden verkocht.
> Meer
5 december 2015 | Jorrit Top, Leerling Willem Lodewijk Gymnasium Groningen

Stop met het provoceren van Rusland

Afgelopen week nam ik met verbazing het bericht waar dat Montenegro is uitgenodigd om lid van de NAVO te worden. Opnieuw een poging om het Oostblok onder de invloed van het Westen te krijgen.
> Meer
30 oktober 2015 | Joery Smits, Student

We hebben een Europa nodig dat durft en zich herpakt

Zijn we aan het gaan naar een verdeeld Europa waarbij elke regio gaat streven naar een eigen beleid aangepast aan hun culturele achtergrond? Bestaat er nog zoiets als ‘het Europa van de eenheid’?
> Meer
14 oktober 2015 | Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor Internationale Handel

Op weg naar een meer verantwoordelijk handelsbeleid van de EU

Het debat over het TTIP leert ons dat handel volgens de Europeanen om meer gaat dan om economische winst. En ze hebben gelijk: handel moet juist een instrument worden voor de Europese waarden.
> Meer
13 oktober 2015 | Ton Wurtz, voorzitter

Gruwelijk worden de verpakkingen van sigaretten, maar de EU is doof

Het werkt niet, die foto's van rokerslongen, is de conclusie van gerespecteerde wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht.
> Meer
21 september 2015 | Alexander van Eijk

Europa kan nog eens wat leren over de liefde voor de medemens

De EU kan het maar niet eens zijn over de vluchtelingencrisis, maar dat is geen excuus voor de bevolking om het ook maar onbelangrijk te vinden. Wij kunnen nog best wat leren van het gezellige Gambia.
> Meer
4 september 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Vluchtelingencrisis nu, integratiecrisis later

Met conflicten in het Midden-Oosten zonder einde en Europa overmand door vluchtelingen ligt de volgende integratiecrisis op de loer. Schakel de VN in om te helpen de vluchtelingencrisis te bezweren.
> Meer
10 augustus 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Vechten voor onze wereld

De vluchtelingenstroom die Europa bereikt toont hoe we door falend beleid en opkomende landen verlamd zijn geraakt. Alleen door voor onze zaak te vechten kunnen we ons handhaven in deze nieuwe wereld.
> Meer
27 juli 2015 | Sam van Noort, Junior docent Onderzoeksmethodologie, UvA

De claim dat TTIP zal leiden tot meer banengroei, is misleidend

Het idee dat een vrijere handel geïnitieerd door TTIP zowel leidt tot productiviteitsstijging als tot de creatie van nieuwe banen, is met elkaar in tegenspraak.
> Meer
12 juli 2015 | Ilja Muromets

Laat Griekenland terugkeren naar een munt die kan devalueren

Griekenland mist de concurrentiekracht om zich binnen de eurozone te handhaven. Het heeft een munt die kan devalueren nodig. Nu is het moment voor Griekenland om naar die situatie terug te keren.
> Meer
9 juli 2015 | John Niemeijer

Minachting voor de Grieken zet het bestaan van de Europese Unie op het spel

Een Grexit zou voor Griekenland zeer oneerlijk en desastreus zijn. Maar vooral zou dit een ernstige strategische fout zijn, waarmee het bestaan van de hele Europese Unie op het spel komt te staan.
> Meer
9 juli 2015 | Louis van Overbeek, freelance publicist

Tsipras, Varoufakis en de geest van Pericles

De Grieken verdienen met hun nee-stem in hun recente referendum respect en navolging.
> Meer
29 juni 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Zonder Grieken geen Europa

Als de Grieken besluiten de euro te houden, dan blijft de crisis. De schulden zijn te hoog, Griekenland niet modern genoeg. Europa heeft een grotere visie nodig om de Grieken aan boord te houden.
> Meer
22 juni 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Vergeef de Grieken onze fouten

Voor ons staat vast dat de Grieken hoe dan ook hun schuld moeten afbetalen, terwijl wij echter ook niet vrijuit gaan in deze crisis. Alleen hoeven wij voor onze fouten van onszelf niet te boeten.
> Meer
3 mei 2015 | Jonathan Hendrickx

Laat het Rode Kruis mij toch weren als bloedgever

Het Europese Hof voor de Rechten van de mens besliste dat de Europese lidstaten bloeddonors die een hoger risico op onder meer HIV-besmetting lopen, zoals homo's, mogen weigeren. Zo ook Jonathan (21), maar hij vindt dat niet erg. 
> Meer
28 april 2015 | Ed Rutten

Over 100 jaar is Griekenland een paradijs

Het gaat erom of we bereid zijn te investeren in een duurzamer en aantrekkelijker Griekenland.
> Meer
2 april 2015 | Gerolf Annemans, Europees Parlementslid (Vlaams Belang)

TTIP als axioma

Vlaanderen heeft nood aan een onderbouwd debat over de Europese Unie. Zo is er volgens Gerolf Annemans behoefte aan een overpeinzing ten overstaan van het nakende trans-Atlantische handelsverdrag.
> Meer
6 maart 2015 | Věra Jourová, EU-commissaris voor Gendergelijkheid

Europa en gendergelijkheid: een verhaal dat nog niet af is

Mannen en vrouwen moeten niet identiek worden, maar ze moeten in hun leven dezelfde keuzes kunnen maken en dezelfde vrijheden en rechten kunnen genieten.
> Meer
11 februari 2015 | Daniel Leeuwenhart, Werkzaam bij de redactie van curiales.nl

Goldman Sachs zuigt de wereld leeg

(Oud) medewerkers van de invloedrijke investeringsbank Goldman Sachs zijn werkzaam op het hoogste niveau binnen de publieke en private sector. Welke gevolgen brengt dit met zich mee?
> Meer
27 januari 2015 | Věra Jourová, Eurocommissaris Justitie, Consumentenzaken, Gender

Het is hoog tijd om de gegevensbescherming te hervormen

Als we de mogelijkheden van de digitale interne markt beter willen benutten, moeten we zonder aarzelen nieuwe regels inzake gegevensbescherming invoeren. Burgers en bedrijven wachten op deze hervorming.
> Meer
26 november 2014 | Jyrki Katainen, EU-Commissaris voor Werkgelegenheid en groei

Investeer in de toekomst van Europa

Een slimme mobilisatie van publieke en private financiering is noodzakelijk, waarbij elke euro uit de overheidsmiddelen wordt gebruikt om nieuwe particuliere investeringen te genereren.
> Meer
30 oktober 2014 | Vincent Sprakel

Och arm, arm Europa

Als je geboren bent als Europeaan, gevormd tot Europeaan en bezield met de Europese gedachte, dan wordt het je wel heel moeilijk gemaakt om Europees te blijven denken, niet in de eerste plaats door Europa zelf.
> Meer
28 oktober 2014 | Janneke Bazelmans, Milieujurist, auteur

EU-klimaatcompromis: kleuterpolitiek

Met het EU-klimaatcompromis schuiven we de problemen door naar toekomstige generaties.
> Meer
7 oktober 2014 | Martine Reicherts, EU-Commissaris voor Justitie

Europa moet dringend nieuwe regels voor gegevensbescherming krijgen

De digitale economie kan een krachtige impuls krijgen als de rechten van burgers versterkt worden en de formaliteiten voor het bedrijfsleven worden teruggedrongen.
> Meer
24 september 2014 | Peter Noordhoek, bestuurskundige

De protestgeneratie is de behoudgeneratie geworden

We zien ouderen die koel calculeren, inwoners die gewoon goed bestuur willen en burgers die zich niet tot spilzucht laten verleiden.
> Meer
17 september 2014 | Joop Hazenberg, EU Watcher

Toekomst van Europa staat op het spel

De aanstaande Commissie moet een drastisch hervormingsprogramma lanceren. Alleen dan kan Europa een wereld vol kolossale verschuivingen aan, waarschuwt Joop Hazenberg.
> Meer
22 augustus 2014 | Martine Reicherts, EU-Commissaris voor Justitie

Pakketreizen: Dringend betere bescherming nodig voor consumenten in de EU

Steeds meer consumenten stellen zelf online hun reis samen. Zij verdienen dezelfde bescherming als degenen die een klassieke pakketreis boeken.
> Meer
8 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Eerste Wereldoorlog is helemaal niet over

Als we niet een legermacht opbouwen, moeten we ook niet klagen als anderen wel het recht in eigen hand nemen. Net als op het schoolplein, wint in de echte wereld de sterkste, niet de beste spreker.
> Meer
21 mei 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Koers EU is gevaarlijk

Vroegere dictaturen hadden tenminste nog het fatsoen hun tegenstanders op te sluiten, te martelen of te executeren. De EU negeert ze gewoon.
> Meer
18 mei 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Europese verkiezingen zijn een farce

Wie de baas is in Europa, wordt (net als het beleid) in Parijs en Berlijn bepaald, niet in het stemhokje.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 3
Eén kwestie tegelijk
> Meer