Generaties

Gerelateerde artikelen: Generaties

27 april 2017 | Faical El Mourabit, derdejaars student Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Utrecht

Dit kabinet toont geen genade voor de laagopgeleiden

Ik ben nog maar 22 jaar oud maar ik maak mij nu al zorgen over mijn AOW.
> Meer
4 april 2017 | Marieke van Saase, Studerende Ouderencoach in Geel, Belgie

In 2060 zijn we meer samen en minder alleen...

We leven in een tijd waar we met zijn allen vooral druk zijn en weinig tijd en aandacht voor de ander hebben. In dit opiniestuk wil ik duidelijk maken dat zorgen voor elkaar belangrijk is.
> Meer
2 december 2016 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Daten op leeftijd heeft veel overeenkomsten met de kringloopwinkel

Daten op leeftijd heeft overeenkomsten met de kringloopwinkel. Een boude uitspraak? Dat valt wel mee. De waarheid is soms zuur. Ik zet het even voor u op een rij. Lees dit artikel met een knipoog.
> Meer
11 november 2016 | Charlotte Goeyers

The American Nightmare

Meneer Trump, ik wil u toch iets op het hart drukken. Wij, jongeren, zijn bang van u.
> Meer
19 oktober 2016 | Louis van Overbeek

'Voltooid leven': wordt de neoliberale beker tot op de bodem geleegd?

De Nederlandse overheid vindt ouderenzorg te duur, breekt die resoluut af en propageert euthanasie als de ultieme vorm van waardige zelfbeschikking.
> Meer
25 augustus 2016 | Laura Roos-Nijkamp, Onderzoeker bij EMMA

De uitdaging: voorkom je eigen eenzaamheid

Kun je eenzaamheid wel oplossen? Laten we focussen op de aspecten van eenzaamheid waar je iets aan zou kunnen veranderen.
> Meer
4 juli 2016 | Jef Cauwenberghs

Laat de Rode Duivels niet de metafoor van deze generatie worden

De Rode Duivels hebben de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen. Met een 3-1 verlies tegen Wales verlaten de Belgen het EK in Frankrijk bekerloos. Laten we niet spreken van een gouden net-niet-generatie.
> Meer
29 juni 2016 | Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch adviseur

AFM moet zich niet met pensioenstelsel bemoeien

De AFM hoort zich niet te bemoeien met de grondslag van ons pensioenstelsel, laat staan dat de AFM zou mogen uitdragen dat jongeren wel risicovoller kunnen beleggen.
> Meer
13 mei 2016 | Cindy Coltman en Marleen Janssen Groesbeek

Onze pensioenfondsen moeten onze toekomst garanderen

Wat heb je aan een pensioen zonder een gezonde, rechtvaardige wereld om te genieten van die welverdiende rust?
> Meer
27 april 2016 | Mathijs Koenraadt, Essayist

Het Turkse vraagstuk

Als door NSB’ers werd columniste Ebru Umar verklikt en gearresteerd. Maar die verradersactie door haar eigen volksgenoten beklinkt ook de definitieve mislukking van de multiculturele samenleving.
> Meer
19 april 2016 | Sybren Brands, Eigenaar KnappeKoppen

Vier weken Bali kan niet op je CV

Overheid en Universiteit willen dat je in een hoog tempo afstudeert, met excellente cijfers en tegen een lening. Omdat de er nauwelijks ruimte voor werkervaring is, lijkt de zomer de juiste periode.
> Meer
7 maart 2016 | Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch adviseur

Het dilemma van de bijstand en de participatiesamenleving

Over meer bijstandsgerechtigden en over Jan Zeeman en Erwin Miedema van Domus Magnus die winst willen halen uit ouderenzorg en gebruik maken van vrijwilligers, waardoor de winst vergroot kan worden.
> Meer
23 februari 2016 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Euthanasie; niet omdat het moet, maar omdat het kan

Euthanasie is een product geworden dat net als een telecomprovider in de markt gezet wordt; niet omdat het moet, maar omdat het kan. Rotte kies, jeugdpuistjes? Hier heb je een pil van Drion!
> Meer
18 februari 2016 | Arthur Govers, Blogger

Voltooid leven kan rage worden onder zestigplussers

Door tekorten in de zorg en de pensioenfondsen, digitaal analfabetisme en collectieve eenzaamheid mist bejaard Nederland de boot. Waarom mogen zij niet dood?
> Meer
12 februari 2016 | Luuk ten Bergen

18-jarigen krijgen minder dan ze verdienen

Van het minimumjeugdloon kun je als 18-jarige niet leven. Daarom moet het omhoog. Bovendien zijn veel argumenten voor het behoud ervan onjuist.
> Meer
17 januari 2016 | Bram Lambrechts

Midlife-crisis in de adolescentie

We leven in een tijd waar veel jongeren de pedalen verliezen en het stuur niet meer stevig beet hebben. Ze proberen hun persoonlijkheid te vormen in interactie met de wereld rondom hen.
> Meer
10 november 2015 | Marre Taal, Trainer & coach

Behandel dementerende ouderen niet als kleine kinderen

We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat pasgeboren kinderen een goede start krijgen. Maar we verwaarlozen de laatste fase van het leven. Ouderen missen persoonlijke aandacht.
> Meer
6 oktober 2015 | Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

CAN misbruikt statistieken CBS

Met het verwijzen naar statistieken, zoals het CAN doet, kun je zo ongeveer iedereen alles doen geloven, een techniek die CAN als geen ander beheerst.
> Meer
22 september 2015 | Fedde Monsma, Arbeidsmarktdeskundige en oud-cao-onderhandelaar CNV

Vakbondsvernieuwing is het einde

Terwijl vernieuwing van de vakbond broodnodig is, lukt dat niet van binnenuit. Toch zijn er kansen, zeggen arbeidsmarktdeskundigen. De vakbond heeft toekomst, maar er is nog een lange weg te gaan.
> Meer
20 augustus 2015 | Lisa Gaster, Onderzoeksjournalist Ondernemer

What about the inbetweeners?

Bedrijven verzinnen allerhande manieren om hun werknemers gezond te houden. En niet zonder reden, het afgelopen jaar zaten er meer dan honderdduizend werknemers onder de 34 jaar langdurig ziek thuis.
> Meer
13 juli 2015 | Geert-Jan Waasdorp en Maaike Kooter

Het gat op de arbeidsmarkt dicht je niet door te korten op de uitkering

We moeten mensen helpen met zoeken naar een baan in plaats van te korten op hun uitkeringen.  
> Meer
11 juni 2015 | Bram Lambrechts

Voed op vanuit je buikgevoel

Dat opvoeden niet meer vanzelf gaat, is een tendens die we al jaren zien ontwikkelen. Kunnen we die klok niet terugdraaien?
> Meer
7 mei 2015 | Kris Beyens

Traditie en religie staan gezinsplanning in de weg

In samenlevingen waar traditie en religie de wet dicteren zijn het vooral meisjes en vrouwen die het moeten ontgelden.
> Meer
6 mei 2015 | Bram Lambrechts

Heb meer oog voor de gevolgen van ons gedrag op kinderen

Omdat we kinderen wereldwijd blijven (mis-) behandelen, kunnen, of mogen, wij niet meer met z'n allen roepen: 'never again!'. Want kinderen leren vandaag hoe ze zich morgen moeten gedragen.
> Meer
21 april 2015 | Lana Mulier, studente Communicatiewetenschappen aan de UGent

Being online while living offline

Het doemdenken over jongeren en sociale netwerken moet dringend verdwijnen. Jongeren zijn geen emotieloze zombies zonder oog voor de buitenwereld. Integendeel.
> Meer
18 maart 2015 | Anita Peters, Expert Mantelzorg bij Movisie

Zorg op maat en regeldrang: het dilemma bij veranderingen in de zorg

We willen meer zorg op maat. Tegelijkertijd hebben we een regeldrang om risico’s te voorkomen. ‘Ik vind het tekenend voor het dilemma bij alle veranderingen in de zorg’, vindt Anita Peters van Movisie.
> Meer
12 maart 2015 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Verdriet kun je niet afschaffen...

Laatst treurden we allemaal mee met een rouwende zwaan. Oplossingen werden aangedragen. Dat zie ik ook toenemend in de mensenwereld. Mogen we nog wel rouwen? Kunnen wij de ander nog wel laten rouwen?
> Meer
5 februari 2015 | Rosalinde Tippe, Studente pedagogiek

De digitalisering in het onderwijs moet geminderd worden

Onze samenleving is helemaal in de ban van digitalisering. En daarmee staan we in het onderwijs zeker niet achteraan in de rij. Echter, we kunnen ook te veel doordraven met digitaliseren.
> Meer
16 januari 2015 | Lisa Gaster, Student / Journalist / Ondernemer

Feminisme anno 2014: Eggsurance

Apple en Facebook geven aan kosten te zullen dekken voor het laten invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers, zodat die zich ongestoord kunnen concentreren op hun ontwikkeling en loopbaan.
> Meer
2 december 2014 | Kris Beyens

We moeten af van de illusie van overvloed

Hoe kunnen we van de illusie van overvloed afgeraken? Een gedachte-experiment, enkele scenario's en metaforen kunnen hopelijk tot nadenken aanzetten.
> Meer
3 november 2014 | Nikolai De Clercq, Student Wijsbegeerte

Kanttekeningen bij te vaak wisselende gezinsstructuren

Het is raadzaam op economische wijze gebruik te maken van de mogelijkheid tot aanpassing van het gezinsleven, want het is net de exclusiviteit van liefde - die in het gezin ontstaat - die haar waardevol maakt.
> Meer
3 november 2014 | Liselotte Meus, derdejaarsstudente sociaal werk, Thomas More

Euthanasie bij minderjarigen is geen kindermoord

Globaal rijzen er vragen nu België als eerste land ter wereld het recht op euthanasie voor minderjarigen heeft goedgekeurd. Maakt dat van Belgen kindermoordenaars?
> Meer
13 oktober 2014 | Wil Verschoor, manager programma Participatie en actief burgerschap bij Movisie

Meer mantelzorg en minder kopzorg

Op 1 januari 2015 komt de participatiesamenleving weer een stapje dichterbij. Wie dan zorg nodig heeft krijgt in een ‘keukentafelgesprek’ het verzoek om eerst een beroep te doen op mantelzorg.
> Meer
24 september 2014 | Peter Noordhoek, bestuurskundige

De protestgeneratie is de behoudgeneratie geworden

We zien ouderen die koel calculeren, inwoners die gewoon goed bestuur willen en burgers die zich niet tot spilzucht laten verleiden.
> Meer
17 september 2014 | Joop Hazenberg, EU Watcher

Toekomst van Europa staat op het spel

De aanstaande Commissie moet een drastisch hervormingsprogramma lanceren. Alleen dan kan Europa een wereld vol kolossale verschuivingen aan, waarschuwt Joop Hazenberg.
> Meer
13 augustus 2014 | Chris Decroix, Communicatiedeskundige

Waarom we de positieve selfie moeten toejuichen

Selfies zijn meer dan de zelfverheerlijking van een individu. Ze zijn vandaag een middel om onze creativiteit te uiten, om een nieuwe werkgever te vinden, en om klanten te werven.
> Meer
13 augustus 2014 | Anita Peters, Adviseur sociale zorg bij Movisie

Strafzaak tegen mantelzorger raakt ons allemaal

Een mantelzorger moet – met hulp – de regie over zijn eigen leven behouden. Een leven waarin het zorgen één aspect is, maar waarin de zorg het niet helemaal overneemt.
> Meer
2 juni 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog & Crisis Interventionist

Het familiedrama als symptoom van de alom aanwezige slachtofferziekte

Mijn confrontaties met vechtscheidingen en familiedrama's hebben mij aan het denken gezet. Onze samenleving is er één geworden van conflictvermijding en slachtoffergedrag. Het gaat ons te goed.
> Meer
11 april 2014 | Izabelle Devulder, Opiniemaker bij C.H.I.P.S. StampMedia

Generatie Y, wat haat ik die term

Fernand Van Damme  kaart in De Morgen aan dat zijn generatie, de generatie Y, almaar meer wilt. Het is een aanklacht zonder oplossingen voor een zelfopgelegde dwang tot slagen, reageert Izabelle Devulder.
> Meer
13 maart 2014 | Tjerk Wagenaar, Directeur Natuur & Milieu

Koolstofbel is tijdbom onder onze economie

Pensioenfondsen en banken hebben veel geld geïnvesteerd in bedrijven met fossiele reserves. Een groot deel van deze reserves mag nooit gedolven worden. Wie betaalt het verlies?
> Meer
25 februari 2014 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Het huwelijk is niet vol te houden

Langzaam kruipt het echtscheidingspercentage in Nederland naar 40% van het aantal geregistreerde huwelijken. Een heel begrijpelijke zaak want het huwelijk is niet vol te houden.
> Meer
4 februari 2014 | Freek Evers, journalist

Wij willen alleen het beste

Het is niet gemakkelijk om een ambitieuze jonge gast te zijn.
> Meer
22 januari 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Geestelijk verzorger & crisis interventionist

Minder betutteling in de ouderenzorg, maar meer ondersteuning graag

Respecteer de zelfredzaamheid van de ouderen en stem de ouderenzorg af op hun zorgvraag. Pleidooi voor een coachende vorm van zorgbegeleiding.
> Meer
19 juni 2013 | Ewoud Jansen, Econoom

Een goed pensioen? Iemand anders moet het voor je doen!

Onlangs kwamen drie paarsgetinte jongeren onder aanvoering van Ilja Boelaars met een voorstel voor een nieuw pensioenstelsel. Op zich nuttig, maar minder belangrijk dan het lijkt.
> Meer
6 maart 2013 | Paulien Bongers, Innovatiedirecteur arbeid bij TNO

Vieren van vergrijzing vergt revolutie

Nog nooit in de geschiedenis zijn zo veel mensen zo welvarend zo oud geworden. Laten we niet bang zijn voor een revolutietje om dat zo te houden.
> Meer
5 maart 2013 | Greetje De Vries, student Pedagogiek

Handen uit de mouwen, minister Plasterk

De minister heeft zich in zijn uitspraken over de jeugd duidelijk laten beïnvloeden door voornamelijk negatieve berichtgevingen.
> Meer
2 maart 2013 | Steven Piessens, Freelance expert voor opinieleiders

Vlaanderen heeft nood aan een Henk Krol

Eén op drie Vlamingen is 50-plus. Een sterk groeiende groep met macht, maar ze verzilvert die niet in Vlaanderen. In Nederland slaagt Henk Krol er wél in om het thema op de agenda te zetten.
> Meer
17 februari 2013 | Peter van Santen, onderzoeker bij de Zweedse centrale bank

Modale inkomens lijken niet te beseffen wat hen te wachten staat

De overheid zou zich erop moeten toeleggen om de informatie over de pensioenen nog toegankelijker te maken en te verbeteren. Niet alleen voor lagere, maar ook voor modale inkomens.
> Meer
9 december 2012 | Celine Stas, Studente Sociaal Werk aan de Thomas More Kempen

GAS-boete: meer bezwaren dan positieve aspecten

Met dit opiniestuk wil ik oproep doen aan iedereen om nog eens na te denken over de GAS-boete. We kunnen overlast vast op een andere manier aanpakken.
> Meer
23 maart 2012 | Xandra Koster, fractievoorzitter van de PvdA in Kampen en medewerker Communicatie&PR bij Kroek&Partners Interimjeugdzorg

Jeugdzorg, mij een zorg

Alle Kamervragen over de jeugdzorg die extra controles hebben veroorzaakt, en alle onderzoeken, hebben tot nu toe niets nieuws opgeleverd. Dus dat gaan ze in de toekomst ook niet doen.
> Meer