Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Generaties

4 april 2017 | Marieke van Saase, Studerende Ouderencoach in Geel, Belgie

In 2060 zijn we meer samen en minder alleen...

We leven in een tijd waar we met zijn allen vooral druk zijn en weinig tijd en aandacht voor de ander hebben. In dit opiniestuk wil ik duidelijk maken dat zorgen voor elkaar belangrijk is.
> Meer
2 december 2016 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Daten op leeftijd heeft veel overeenkomsten met de kringloopwinkel

Daten op leeftijd heeft overeenkomsten met de kringloopwinkel. Een boude uitspraak? Dat valt wel mee. De waarheid is soms zuur. Ik zet het even voor u op een rij. Lees dit artikel met een knipoog.
> Meer
11 november 2016 | Charlotte Goeyers

The American Nightmare

Meneer Trump, ik wil u toch iets op het hart drukken. Wij, jongeren, zijn bang van u.
> Meer
25 augustus 2016 | Laura Roos-Nijkamp, Onderzoeker bij EMMA

De uitdaging: voorkom je eigen eenzaamheid

Kun je eenzaamheid wel oplossen? Laten we focussen op de aspecten van eenzaamheid waar je iets aan zou kunnen veranderen.
> Meer
4 juli 2016 | Jef Cauwenberghs

Laat de Rode Duivels niet de metafoor van deze generatie worden

De Rode Duivels hebben de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen. Met een 3-1 verlies tegen Wales verlaten de Belgen het EK in Frankrijk bekerloos. Laten we niet spreken van een gouden net-niet-generatie.
> Meer
13 mei 2016 | Cindy Coltman en Marleen Janssen Groesbeek

Onze pensioenfondsen moeten onze toekomst garanderen

Wat heb je aan een pensioen zonder een gezonde, rechtvaardige wereld om te genieten van die welverdiende rust?
> Meer
27 januari 2016 | Lore Vonck

Commercialisering van de residentiƫle ouderenzorg

Commerciële initiatiefnemers investeren niet uit sociale bewogenheid. Commerciële groepen en hun aandeelhouders willen rendement. En dan is de besparingslogica nooit veraf.
> Meer
17 januari 2016 | Bram Lambrechts

Midlife-crisis in de adolescentie

We leven in een tijd waar veel jongeren de pedalen verliezen en het stuur niet meer stevig beet hebben. Ze proberen hun persoonlijkheid te vormen in interactie met de wereld rondom hen.
> Meer
11 september 2015 | Jonathan Hendrickx

Jongeren kunnen meer dan enkel zingen in De Zevende Dag

Jonathan (21) hoopt dat Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) mee gaat met zijn tijd en durft in te zetten op een sterker online-aanbod voor jongeren en jongvolwassenen.
> Meer
11 juni 2015 | Bram Lambrechts

Voed op vanuit je buikgevoel

Dat opvoeden niet meer vanzelf gaat, is een tendens die we al jaren zien ontwikkelen. Kunnen we die klok niet terugdraaien?
> Meer
7 mei 2015 | Kris Beyens

Traditie en religie staan gezinsplanning in de weg

In samenlevingen waar traditie en religie de wet dicteren zijn het vooral meisjes en vrouwen die het moeten ontgelden.
> Meer
6 mei 2015 | Bram Lambrechts

Heb meer oog voor de gevolgen van ons gedrag op kinderen

Omdat we kinderen wereldwijd blijven (mis-) behandelen, kunnen, of mogen, wij niet meer met z'n allen roepen: 'never again!'. Want kinderen leren vandaag hoe ze zich morgen moeten gedragen.
> Meer
21 april 2015 | Lana Mulier, studente Communicatiewetenschappen aan de UGent

Being online while living offline

Het doemdenken over jongeren en sociale netwerken moet dringend verdwijnen. Jongeren zijn geen emotieloze zombies zonder oog voor de buitenwereld. Integendeel.
> Meer
12 maart 2015 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Verdriet kun je niet afschaffen...

Laatst treurden we allemaal mee met een rouwende zwaan. Oplossingen werden aangedragen. Dat zie ik ook toenemend in de mensenwereld. Mogen we nog wel rouwen? Kunnen wij de ander nog wel laten rouwen?
> Meer
5 februari 2015 | Rosalinde Tippe, Studente pedagogiek

De digitalisering in het onderwijs moet geminderd worden

Onze samenleving is helemaal in de ban van digitalisering. En daarmee staan we in het onderwijs zeker niet achteraan in de rij. Echter, we kunnen ook te veel doordraven met digitaliseren.
> Meer
21 januari 2015 | Bram Lambrechts

De psychiatrische jongvolwassene verdient meer aandacht

Orthopedagoog Bram Lambrechts (23) wil meer aandacht voor psychiatrische diensten voor jongvolwassenen. “Wie praat ooit over de jongvolwassene die het tempo van onze maatschappij niet aankan?”
> Meer
16 januari 2015 | Lisa Gaster, Student / Journalist / Ondernemer

Feminisme anno 2014: Eggsurance

Apple en Facebook geven aan kosten te zullen dekken voor het laten invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers, zodat die zich ongestoord kunnen concentreren op hun ontwikkeling en loopbaan.
> Meer
6 januari 2015 | Mischa Verheijden, Freelance content strateeg & web copywriter

We leven in een revolutionair tijdperk, vergelijkbaar met de renaissance

De markt werkt niet meer als vroeger. Wie vandaag de wensen, behoeften, problemen van zijn doelgroep negeert, is gedoemd te mislukken.
> Meer
3 januari 2015 | Kaat Bleyen, Student

Het adoptieverlof is te kort

Je bent een kind uit Zuid-Afrika en wordt geadopteerd in België. Je krijgt 4 weken de tijd om je aan te passen aan de nieuwe situatie en dan wordt er van je verwacht dat je mee kan draaien. Dat is te kort.
> Meer
2 december 2014 | Kris Beyens

We moeten af van de illusie van overvloed

Hoe kunnen we van de illusie van overvloed afgeraken? Een gedachte-experiment, enkele scenario's en metaforen kunnen hopelijk tot nadenken aanzetten.
> Meer
3 november 2014 | Nikolai De Clercq, Student Wijsbegeerte

Kanttekeningen bij te vaak wisselende gezinsstructuren

Het is raadzaam op economische wijze gebruik te maken van de mogelijkheid tot aanpassing van het gezinsleven, want het is net de exclusiviteit van liefde - die in het gezin ontstaat - die haar waardevol maakt.
> Meer
3 november 2014 | Liselotte Meus, derdejaarsstudente sociaal werk, Thomas More

Euthanasie bij minderjarigen is geen kindermoord

Globaal rijzen er vragen nu België als eerste land ter wereld het recht op euthanasie voor minderjarigen heeft goedgekeurd. Maakt dat van Belgen kindermoordenaars?
> Meer
28 oktober 2014 | Sien Meeus, Student Sociaal Werk

Jongeren houden bij studiekeuze te weinig rekening met werkzekerheid

Europa kent een hoge jeugdwerkloosheid. In België lag deze de voorbije 10 jaar gemiddeld op 19,8%. Veel jongeren komen niet terecht bij de job waarvoor ze gestudeerd hebben.
> Meer
15 oktober 2014 | Wouter De Tavernier, studeerde sociologie aan KU Leuven en doctoreert aan de universiteit van Aalborg

De verhoging van de pensioenleeftijd: misschien goedbedoeld, allicht ineffectief

Wouter De Tavernier (25) laat in dit opiniestuk zijn licht schijnen over de aangekondigde pensioenmaatregelen.
> Meer
24 september 2014 | Peter Noordhoek, bestuurskundige

De protestgeneratie is de behoudgeneratie geworden

We zien ouderen die koel calculeren, inwoners die gewoon goed bestuur willen en burgers die zich niet tot spilzucht laten verleiden.
> Meer
17 september 2014 | Joop Hazenberg, EU Watcher

Toekomst van Europa staat op het spel

De aanstaande Commissie moet een drastisch hervormingsprogramma lanceren. Alleen dan kan Europa een wereld vol kolossale verschuivingen aan, waarschuwt Joop Hazenberg.
> Meer
13 augustus 2014 | Chris Decroix, Communicatiedeskundige

Waarom we de positieve selfie moeten toejuichen

Selfies zijn meer dan de zelfverheerlijking van een individu. Ze zijn vandaag een middel om onze creativiteit te uiten, om een nieuwe werkgever te vinden, en om klanten te werven.
> Meer
20 juni 2014 | Mieke Van Gramberen, Algemeen directeur Flanders Synergy

'Goesting' tot je 65ste

Leuk de werkplek op met fitnessruimtes of pooltalfels, al wat je wil, maar als je mensen echt langer aan de slag wil houden door jobs meer werkbaar te maken, moet je ingrijpen op de jobinhoud zelf.
> Meer
2 juni 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog & Crisis Interventionist

Het familiedrama als symptoom van de alom aanwezige slachtofferziekte

Mijn confrontaties met vechtscheidingen en familiedrama's hebben mij aan het denken gezet. Onze samenleving is er één geworden van conflictvermijding en slachtoffergedrag. Het gaat ons te goed.
> Meer
11 april 2014 | Izabelle Devulder, Opiniemaker bij C.H.I.P.S. StampMedia

Generatie Y, wat haat ik die term

Fernand Van Damme  kaart in De Morgen aan dat zijn generatie, de generatie Y, almaar meer wilt. Het is een aanklacht zonder oplossingen voor een zelfopgelegde dwang tot slagen, reageert Izabelle Devulder.
> Meer
25 februari 2014 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Het huwelijk is niet vol te houden

Langzaam kruipt het echtscheidingspercentage in Nederland naar 40% van het aantal geregistreerde huwelijken. Een heel begrijpelijke zaak want het huwelijk is niet vol te houden.
> Meer
24 februari 2014 | Henning Van Duffel, Secretaris Jong N-VA Mechelen, Student

De mobiele jongere wordt geteisterd door moeilijkdoenerij

Door als staat zomaar te bepalen wat goed is voor 'iedereen', vergeet je individuen voor wie de invulling van de staat ongewenst of zelfs hinderlijk is.
> Meer
4 februari 2014 | Freek Evers, journalist

Wij willen alleen het beste

Het is niet gemakkelijk om een ambitieuze jonge gast te zijn.
> Meer
22 januari 2014 | Tom Vandoorne, Ondernemer, getrouwd en vader van 1 kind.

De Lose-for-Life van de onderhoudsplicht

De onderhoudsplicht is een Lose for Life voor mensen die het slechte lot trekken. Het laten voortbestaan van dit zwaard van Damocles, moet in elk ontwikkeld land verboden worden.
> Meer
22 januari 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Geestelijk verzorger & crisis interventionist

Minder betutteling in de ouderenzorg, maar meer ondersteuning graag

Respecteer de zelfredzaamheid van de ouderen en stem de ouderenzorg af op hun zorgvraag. Pleidooi voor een coachende vorm van zorgbegeleiding.
> Meer
17 augustus 2013 | Kamerlid Willem-Frederik Schiltz en Senator Nele Lijnen, Open Vld.

Een liberale kijk op de Dag van de Jeugd

Afgelopen week vond voor de 14e keer de Internationale Dag van de Jeugd plaats. Anno 2013 worden onze jongeren al te veel betutteld door de maatschappij. 
> Meer
6 maart 2013 | Paulien Bongers, Innovatiedirecteur arbeid bij TNO

Vieren van vergrijzing vergt revolutie

Nog nooit in de geschiedenis zijn zo veel mensen zo welvarend zo oud geworden. Laten we niet bang zijn voor een revolutietje om dat zo te houden.
> Meer
2 maart 2013 | Steven Piessens, Freelance expert voor opinieleiders

Vlaanderen heeft nood aan een Henk Krol

Eén op drie Vlamingen is 50-plus. Een sterk groeiende groep met macht, maar ze verzilvert die niet in Vlaanderen. In Nederland slaagt Henk Krol er wél in om het thema op de agenda te zetten.
> Meer
9 december 2012 | Celine Stas, Studente Sociaal Werk aan de Thomas More Kempen

GAS-boete: meer bezwaren dan positieve aspecten

Met dit opiniestuk wil ik oproep doen aan iedereen om nog eens na te denken over de GAS-boete. We kunnen overlast vast op een andere manier aanpakken.
> Meer
31 mei 2011 | Joop Hazenberg, voorzitter van denktank Prospect, schrijver van het boek Change en maker van de documentaire Weg van de barricaden

Het borrelt en bruist in de netwerkgeneratie, maar niemand die het ziet

Verander de spelregels in het poldermodel en de mentale kloof tussen jongeren die zich aan niets en niemand willen binden en ‘het systeem’ kan worden overbrugd.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 21
Doe als een hotelwebsite
> Meer