Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Geschiedenis

28 juni 2017 | Aart G. Broek

Bevrijd slavernijherdenking van raciale ketenen

Emancipatie is geen kleur gebonden behoefte, maar een algemeen menselijk verlangen.
> Meer
20 juni 2017 | Jan Kortrijk

Eenzijdigheid in het Israelisch-Palestijnse conflict

Het eenzijdig wijzen naar ‘gemene Israëli’ en ‘gemene Europeanen en Amerikanen’ helpt niemand. Er zijn ook andere partijen die een belangrijke negatieve rol spelen.
> Meer
6 maart 2017 | Alexander Beunder, Columnist

Hoe Trumps soort nationalisme elites al eeuwen in het zadel houdt

Trump personificeert als geen ander de remedie van de elite tegen het klassenbewustzijn van het volk: het nationalistische idee dat burgers, staat en bedrijfsleven één gemeenschap vormen met dezelfde belangen en vijanden.
> Meer
27 februari 2017 | Louis van Overbeek

Trump verwijst met 'moeras' subtiel naar Mussolini

Trump citeerde in een tweet openlijk Mussolini. Zou zijn adagium 'Drain the swamp' ook een (heimelijke) verwijzing naar de Italiaanse dictator zijn?
> Meer
27 februari 2017 | Benjamin Rocco Benevento, jurist en docent

Geloof in een Europese natiestaat

De noodzakelijke ontwikkeling van een Europese federale staat zal de vorming van een Europese natie als waarborg voor een Europese democratie tot gevolg hebben.
> Meer
20 februari 2017 | Viktor Blum, arts, niet praktiserend

De USA zijn helaas meer geneigd tot handelen dan tot nadenken

De bewoners van de USA vormen een meer dan gemiddeld energiek en aggressief volk. Via hun Wars brengen ze soms welkome bijstand, maar steeds vaker vooral veel ellende.
> Meer
16 februari 2017 | Louis van Overbeek

Programma Wilders: een vorm van nationaal-socialisme

Het idee dat de PVV-mix van nationalistische, rechtse en sociaal progressieve, linkse, elementen nieuw is, is onjuist.
> Meer
3 februari 2017 | Lisa Dol, Student Communicatie

Geschiedenislessen moeten we afstoffen

Geschiedenis is belangrijker dan we denken. Sinds kort besef ik dat zelf pas. Alles wat ik in de lessen heb geleerd kan ik nu altijd wel ergens gebruiken. Het is belangrijk voor mijn studie.
> Meer
3 januari 2017 | Benjamin Benevento, jurist en docent rechten

Onze bestemming: Europa

Over de Europese toekomst tekent zich een scherpe tegenstelling en strijd af. Anders dan door een crisis lijken de noodzakelijke federalisering en aansluitende Europese natievorming onbereikbare doelstellingen geworden.
> Meer
19 december 2016 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Ratificatie Oekraïneverdrag is een bewuste provocatie van Rusland

Geert Mak mag dan wel overal rondbazuinen dat het 1933 is, hij zit er zoals zo vaak, volkomen naast. Elke vergelijking gaat mank, maar 2016 lijkt meer op de aanloop naar WO I en de Franse Revolutie.
> Meer
15 december 2016 | Madou Haberkorn, Student

Stop met je zo op onze landgrens te focussen: wij leven in een globale wereld

De reacties op de huidige vluchtelingeninstroom getuigen vaak van bitter weinig solidariteit, inlevingsvermogen en menselijkheid. Door de zaken wat in perspectief te stellen kom je misschien wel tot een andere mening, probeer het eens.
> Meer
19 juli 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Is Monsieur Cannibale de laatste?

Als je maar lang genoeg doorredeneert, valt in alles wel iets kwetsends te zien. Vandaag is het Monsieur Cannibale, morgen de Sixtijnse Kapel. Waar houdt deze politiek-correcte inquisitie op?
> Meer
6 juli 2016 | George Suchett-Kaye, Tandarts

Mijn VK is weg en dat accepteer ik niet

Door een referendum over de EU te organiseren heeft Cameron de donkere kant van de Britse bevolking ontdekt. Johnson en Farage hebben deze naar boven gebracht. Het VK verlaat de EU ondanks zichzelf.
> Meer
7 maart 2016 | Mathijs Koenraadt

Meer of minder Marokkanen?

Iedereen wil een beter leven. Maar wanneer we de roze bril afzetten, zien we dat bijna alle massamigratie gedwongen migratie is.
> Meer
17 november 2015 | Laurens Soenen, reporter voor StampMedia

Wie vangt de geopolitieke boemerang, beste politici?

Na de terreuraanslagen in Parijs grijpen westerse politici massaal naar de verlichtingsidealen. Tegelijk willen ze met de wapens in de hand het Midden-Oosten democratisch heropbouwen. Ben ik de enige die zich daarbij vragen stelt?
> Meer
16 november 2015 | Noah D Glimmerveen

Red het Sinterklaasfeest: Terug naar de oude essentie

Het Sinterklaasfeest is stervende. Dit komt niet door racisme van de Nederlanders. Het probleem is dat de oude geliefde traditie al jaren wordtvercommercialiseerd door de wens om het hip te maken.
> Meer
22 oktober 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Merkel en het gelijk van Nostradamus

Als Merkel beter had opgelet bij geschiedenis, dan had ze misschien van Nostradamus gehoord. Dan had ze een paar enorme blunders kunnen vermijden...
> Meer
8 september 2015 | Bram Lambrechts

Verbazingwekkende verontwaardiging

De verontwaardiging wordt pas groot wanneer we aan den lijve geconfronteerd worden met de problemen van de 'ver-van-mijn-bedshow'.
> Meer
7 september 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Derde Wereldoorlog is in de maak

Spanning tussen EU en Rusland, polarisatie tussen links en rechts en politieke en financiële keuzes van verschillende landen wijzen allemaal op een komende oorlog. Een grote...
> Meer
7 september 2015 | Tom Wassink, Student Bestuurskunde Tilburg University

De éénstaatoplossing blijkt de enige realistische en verdedigbare oplossing

Een niet-Joodse democratie is de enige realistische en verdedigbare oplossing in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
> Meer
4 september 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Vluchtelingencrisis nu, integratiecrisis later

Met conflicten in het Midden-Oosten zonder einde en Europa overmand door vluchtelingen ligt de volgende integratiecrisis op de loer. Schakel de VN in om te helpen de vluchtelingencrisis te bezweren.
> Meer
9 juli 2015 | Louis van Overbeek, freelance publicist

Tsipras, Varoufakis en de geest van Pericles

De Grieken verdienen met hun nee-stem in hun recente referendum respect en navolging.
> Meer
11 mei 2015 | Jarno de Snoo, Student Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

Religie is terrorisme

Religie is terrorisme. Mijn verblijf en ervaringen als marinier in Irak en meer nog in Afghanistan heeft me aan het denken gezet over de gevolgen van het geloof. De conclusie is dat geloof en terrorisme onlosmakelijk verbonden zijn.
> Meer
4 mei 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheersing

Medialessen van Gandhi om radicalisering te ondermijnen

Zowel in islamitische als in westerse landen worden moslims en moslima’s verleid af te reizen naar het kalifaat. Hoe die verlokking te doorbreken? Het antwoord van een vermaarde hindoe.
> Meer
1 april 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Het Christelijk complot, een vroege 1 april-grap

Als Augustus zo'n vooruitziende blik had, dat hij wist dat 20 jaar na zijn eigen dood in Judea een zekere Jezus actief zou worden, dan zou ik hem met gerust hart mijn lotto laten invullen.
> Meer
30 maart 2015 | Arthur Govers, Blogger

Het Christendom als Romeins Complot

Als Jezus niet goddelijk is dan moet hij het geesteskind zijn van een Romeinse denktank, die het Romeinse Rijk tot 2015 heeft weten te waarborgen.
> Meer
23 februari 2015 | Dave Boots, Lamaverzorger en geïnteresseerd in het oude Egypte

Samen voor de farao's én voor de vrede

De rel rondom Toetanchamons masker, vorige maand, was geen uitzondering, maar regel. Iets dat amper aandacht krijgt, maar waarin best weleens een oplossing voor Egyptes problemen besloten kan liggen.
> Meer
26 januari 2015 | Noah D Glimmerveen, Scholier

Zwicht niet voor islamitisch antisemitisme in het geschiedenisonderwijs

De Holocaust wordt door moslimleerlingen goedgekeurd of gebagatelliseerd. Het is onwenselijk dat geschiedenisles aan dit islamitisch antisemitisme ten onder gaat of wordt aangepast, en zelfs gevaarlijk.
> Meer
2 december 2014 | Kris Beyens

We moeten af van de illusie van overvloed

Hoe kunnen we van de illusie van overvloed afgeraken? Een gedachte-experiment, enkele scenario's en metaforen kunnen hopelijk tot nadenken aanzetten.
> Meer
17 november 2014 | Dave Boots, Lamaverzorger en geïnteresseerd in het oude Egypte

De farao's verdienen meer dan bagatellisatie en marges van vier eeuwen

Maak een foutje over de sixties, WOII, Israël-Palestina of het kabinet-Huppeldepup van na de oorlog en menigeen valt over je heen, maar bega een egyptologische blunder en het blijft stil. Muisstil.
> Meer
30 oktober 2014 | Vincent Sprakel

Och arm, arm Europa

Als je geboren bent als Europeaan, gevormd tot Europeaan en bezield met de Europese gedachte, dan wordt het je wel heel moeilijk gemaakt om Europees te blijven denken, niet in de eerste plaats door Europa zelf.
> Meer
10 oktober 2014 | Marcel Lubberts

Laten we weer solidair zijn

Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Laten we rekening houden met elkaar.
> Meer
15 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Wij zijn allemaal joden

Er is een oorlog gaande. Op de Gazastrook, maar ook tegen ons. De joden weten dat, maar wij sluiten onze ogen daarvoor. Wij blijven tegen beter weten in ontkennen dat er een probleem is met de islam.
> Meer
11 augustus 2014 | Mischa Verheijden, Content strateeg en web copywriter

Wordt het internet écht gemonopoliseerd door slechts enkele spelers?

Het internet is van iedereen. Als je de nieuwe randvoorwaarden voor online gevonden worden en aandacht geven begrijpt en toepast, heb je als onderneming of non-profitorganisatie volop mogelijkheden je doelen en idealen te realiseren.
> Meer
8 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Eerste Wereldoorlog is helemaal niet over

Als we niet een legermacht opbouwen, moeten we ook niet klagen als anderen wel het recht in eigen hand nemen. Net als op het schoolplein, wint in de echte wereld de sterkste, niet de beste spreker.
> Meer
8 juli 2014 | Dave Boots, Hobbycolumnist, lamaverzorger en "farao-fanaat"

De farao's waren zo gek nog niet

Het Egypte van de farao's was bovengemiddeld beschaafd, maar beschaafd of niet, momenteel worden de overblijfselen van diezelfde farao's gejat, gesloopt en bedreigd door oprukkende moderne bebouwing.
> Meer
30 juni 2014 | Peter Noordhoek, bestuurskundige

We moeten anders kijken naar Sarajevo

De aanslag op Graaf Ferdinand is markant, maar niet meer dan de punt op de i van de ironie zoals die past bij Sarajevo. Deze stad is namelijk ook een perfect model voor hoe een stad zou moeten werken.
> Meer
23 mei 2014 | Jonas Slaats, Theoloog en sociaal-activist

Weg met links en rechts

De tegenstelling tussen links en rechts zijn is alleen achterhaald, ze verblindt ons ook voor de werkelijke inhoud van de huidige maatschappelijke debatten. Zondag kiezen we voor geheel andere ideologische trends.
> Meer
21 mei 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Koers EU is gevaarlijk

Vroegere dictaturen hadden tenminste nog het fatsoen hun tegenstanders op te sluiten, te martelen of te executeren. De EU negeert ze gewoon.
> Meer
17 februari 2014 | Paul Stroes

De leugen als belangrijkste wapen tegen Israël

Hoe sterk Israël militair en economisch ook is, het zal de strijd qua beeldvorming nooit meer winnen. Dit is dan ook de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de staat Israël.
> Meer
29 januari 2014 | Aram Hasan, psychiater

Weer wordt niet geluisterd naar gewone Syriërs

Laat men in Genève zo snel mogelijk stoppen met deze herhaling van gedateerde zetten. Misschien is het nu wel precies het juiste moment voor een nieuw begin en heeft de revolutie toch nog zin gehad.
> Meer
2 december 2013 | Paul Delfgaauw, Redacteur blog VanGodenEnMensen

God (en de moraal) bestaan ook zonder religie

Als God bestaat, heeft Hij onze religieuze gevoelens ingebakken in de mens, dus de moraal ook. Er zijn atheïsten met een hogere moraal dan gelovigen.
> Meer
29 oktober 2013 | Thomas Vanwing, Politiek commissaris Jong Vld

We moeten ons bevrijden van de smeulende verdrukking

Deze tekst is de inleiding op de congrestekst van Jong Vld, de Vlaamse jong-liberalen. Hiermee willen ze wegen op het ideologisch congres van Open Vld eind november 2013.
> Meer
8 oktober 2013 | Klaas Annink

De sportschoolsamenleving is ontaard

Het gros van de bevolking ervaart in toenemende mate minder ‘voldoening’ van zijn werk, en  begeeft zich richting depressie en wellicht zelfs het gekkenhuis.
> Meer
3 oktober 2013 | Tim van der Burgt - Loch, Modern en hedendaags erfgoedspecialist

Voorkom een 'Game Over' voor ons videogame-erfgoed

Terwijl gamingwereld reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe generatie spelcomputers, is de korte gamegeschiedenis alweer in gevaar. Daarom moet er nu ingegrepen worden om het game-erfgoed te behouden.
> Meer
26 mei 2013 | Herman Gallé, Voorzitter afd. Fryslân Partij voor de Dieren

'Holocaust' is een verdedigbare term voor dierenleed in de bio-industrie

Mensen zouden inderdaad verontrust moeten zijn/worden over de angstwekkende analogie tussen wat wij onze soortgenoten hebben aangedaan en wat andere soorten door ons toedoen moeten ondergaan.
> Meer
1 mei 2013 | Annemarie Steenbergen, docent Nederlands

Houd Dodenherdenking zuiver

We moeten op 4 mei de oorlog van twee kanten bekijken, en ook kijken naar daders die slachtoffers werden. Maar veel oorlogsslachtoffers kunnen dat nog steeds niet. Houd voor hen de Dodenherdenking zuiver.
> Meer
28 januari 2013 | Margriet Krijtenburg, hogeschooldocent/onderzoeker Europese Studies HHS

EU, ga terug naar de kern

Camerons “EU à la carte”, Wilders' gewenste in/uit EU-referendum, noordelijke tegen zuidelijke eurolanden, waar gaat het heen met Europa? Solidariteit lijkt een taboe, maar is in wezen revolutionair!
> Meer
4 januari 2013 | Emily Vandeperre, Student

De kerk moet men recycleren

Zonder de fouten die zijn gemaakt te minimaliseren of ontkennen, geloof ik dat de kerk nog een grote betekenis kan hebben voor het volk.
> Meer
1 december 2012 | Paul Stroes

De Palestijnen hebben een eigen staat verdiend

De Arabieren die woonden in Israël, nu Palestijnen genoemd, hebben op basis van hun eeuwenlange verbondenheid recht op een eigen staat, om hun cultureel erfgoed veilig te stellen.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 38
"Ik vind" is niet nodig
> Meer