Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Gezondheid

1 mei 2017 | Ton Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

We leven in een merkwaardige samenleving

Sigaretten zijn het meest gesmokkelde goederen ter wereld en de EU loopt miljarden euro’s aan belastingen mis.
> Meer
11 april 2017 | Laurens Soenen

Geestelijke gezondheidszorg begint met empathie

In februari pleegde mijn vader zelfmoord. Deze open brief is geen wraak voor bijna 25 jaar vruchteloze begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg, maar wel een oproep voor meer empathie.
> Meer
4 april 2017 | Marieke van Saase, Studerende Ouderencoach in Geel, Belgie

In 2060 zijn we meer samen en minder alleen...

We leven in een tijd waar we met zijn allen vooral druk zijn en weinig tijd en aandacht voor de ander hebben. In dit opiniestuk wil ik duidelijk maken dat zorgen voor elkaar belangrijk is.
> Meer
27 maart 2017 | Ton Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

Verbieden van roken in de wachtrij werkt niet, inspireren wel

Wij weten allemaal dat rijen niet goed zijn voor het positieve imago voor pretparken.
> Meer
3 februari 2017 | Maxime Groot, Tweedejaars communicatiestudent

Zeg nee tegen vitamine C

Op straat hoest en proest iedereen er op los. Het is ‘’de tijd van het jaar", zoals we in de volksmond weleens zeggen. Wat extra vitamine C-pillen slikken kan geen kwaad. Of toch wel?
> Meer
8 januari 2017 | Josha Zwaan, schrijver en schrijfdocent

Paniek zaaien over antidepressiva helpt niet

Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk. De stelligheid van het artikel in de Trouw van zaterdag 17 december suggereert dat mensen zoals ik zich laten bedriegen door huisartsen en psychiaters.
> Meer
7 november 2016 | Robin Leydsman, Student HBO

Multiculturele hulp is onmisbaar binnen een multiculturele samenleving

Als multiculturele samenleving weten veel van verschillende culturen af, maar hoeveel weten we nou eigenlijk van de kijk op psychische zorg van mensen binnen andere culturen?
> Meer
14 september 2016 | Viktor Blum, Sportarts, n.p.

Zo kunnen we het eigen risico in de gezondheidszorg effectiever maken

Medische zorg kan een stuk goedkoper als zowel arts als patiënt gestimuleerd wordt na te denken over de kosten die zij genereren.
> Meer
4 juli 2016 | Martijn Rolloos, Postdoc

De noodzaak van Frankenstein-voedsel

Angst redt levens, maar kost ook levens. Daarom moet de ratio regeren over angst. In het GMO-debat wil dit laatste steeds maar niet lukken.
> Meer
28 juni 2016 | Jenita Prins, Pedagogiekstudente

Dunne modellen kunnen een voorbeeld zijn voor de jeugd

Slanke modellen, denk aan Romee Strijd, streven een gezonde levensstijl na. Dit maakt hen een inspiratiebron voor het aanmeten van een gezonde levensstijl.
> Meer
26 mei 2016 | Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

De roker moet branden

Er is een heksenjacht gaande tegen rokers.
> Meer
19 april 2016 | Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

De perversie van de antitabakorganisaties

Gezondheid is een groot goed. Maar genot, welzijn en geluk zijn ook belangrijke waarden en die moeten soms worden afgewogen tegen bepaalde gezondheidsrisico’s.
> Meer
9 februari 2016 | Lore Vonck

Hoog tijd voor meer controles in de geneeskunde

Waarom werd Macchiarini niet onmiddellijk stopgezet tot het onderzoek naar zijn transplantaties afgerond was? We hadden minstens vijf levens kunnen redden.
> Meer
27 januari 2016 | Lore Vonck

Commercialisering van de residentiële ouderenzorg

Commerciële initiatiefnemers investeren niet uit sociale bewogenheid. Commerciële groepen en hun aandeelhouders willen rendement. En dan is de besparingslogica nooit veraf.
> Meer
13 januari 2016 | Tamara Straatman, ervaringsdeskundige en coach voor een gezond leven

Ongezond leven is zó 2015. Waarom gezond leven de nieuwe standaard wordt

We klooien met onze eigen gezondheid. Het milieu wordt zwaar verontreinigt door onze levensstandaard en toch lijken we er niets om te geven. Het wordt tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen.
> Meer
29 oktober 2015 | Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

Anti-depressiva zijn géén oplossing voor depressiviteit, maar symptoombestrijding

Ik heb mijn depressiviteit succesvol overwonnen door mijn pijn te verlichten met de zelf-liefde- methode. Ik kwam, ik zag en ik overwon!
> Meer
13 oktober 2015 | Ton Wurtz, voorzitter

Gruwelijk worden de verpakkingen van sigaretten, maar de EU is doof

Het werkt niet, die foto's van rokerslongen, is de conclusie van gerespecteerde wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht.
> Meer
7 september 2015 | Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

De Efteling zwicht niet voor de druk van de anti-rookclubs

4.4 miljoen bezoekers en bijna 11.000 mensen (geen bezoekers) die een petitie voor het anti-rokenbeleid ondertekenen.
> Meer
20 juli 2015 | Ton Wurtz, voorzitter NGO

Het demoniseren van de tabaksgebruiker

De strijd tegen het roken is uitgemond in een vorm van discriminatie.
> Meer
19 juni 2015 | Dirk Lambrechts, teambegeleider

Verantwoordingsdrift

Er is volgens mij een nieuwe norm ontstaan, een regel die we met z'n allen vanzelfsprekend vinden zonder ons nog af te vragen waar dat wel vandaan komt. Ik heb het over hulpverlening.
> Meer
3 mei 2015 | Jonathan Hendrickx

Laat het Rode Kruis mij toch weren als bloedgever

Het Europese Hof voor de Rechten van de mens besliste dat de Europese lidstaten bloeddonors die een hoger risico op onder meer HIV-besmetting lopen, zoals homo's, mogen weigeren. Zo ook Jonathan (21), maar hij vindt dat niet erg. 
> Meer
2 mei 2015 | Liesbet Vermeire

Open brief aan minister De Block: "Erken en onderzoek onze aandoeningen"

Liesbet (23) lijdt aan fibromyalgie. Ze schrijft nav. de  Werelddag van Lyme een open brief aan onze minster van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld).
> Meer
21 januari 2015 | Bram Lambrechts

De psychiatrische jongvolwassene verdient meer aandacht

Orthopedagoog Bram Lambrechts (23) wil meer aandacht voor psychiatrische diensten voor jongvolwassenen. “Wie praat ooit over de jongvolwassene die het tempo van onze maatschappij niet aankan?”
> Meer
16 januari 2015 | Lisa Gaster, Student / Journalist / Ondernemer

Feminisme anno 2014: Eggsurance

Apple en Facebook geven aan kosten te zullen dekken voor het laten invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers, zodat die zich ongestoord kunnen concentreren op hun ontwikkeling en loopbaan.
> Meer
13 januari 2015 | Jacqueline Kronenburg en Dirk Schaars, adviseurs Nederlands Instituut v. Sport en Bewegen

Beweging moet zwaarder wegen in ons dagelijks leven

Meer bewegen, dan meer wegen? Waarom zou je dan sporten? Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen ziet onbalans in berichtgeving over sport & bewegen en geeft hier inzicht in 'gewichtige' zaken.
> Meer
4 november 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Maak stress tot je vriend en niet tot je vijand

Deze week is massaal de aanval geopend op stress, op werkstress in het bijzonder. Stress staat in een kwaad daglicht. Volkomen onterecht; zonder stress kunnen we niet overleven.
> Meer
3 november 2014 | Liselotte Meus, derdejaarsstudente sociaal werk, Thomas More

Euthanasie bij minderjarigen is geen kindermoord

Globaal rijzen er vragen nu België als eerste land ter wereld het recht op euthanasie voor minderjarigen heeft goedgekeurd. Maakt dat van Belgen kindermoordenaars?
> Meer
18 september 2014 | Brechtje Walburgh Schmidt, Adviseur sociale innovatie Movisie

Sociale technologie: sunny side up!

Droomt u ook wel eens van de toekomst? Door alle ontwikkelingen op technologisch gebied ben ik reuze benieuwd waar we in het sociaal domein uitkomen. Ik ben alvast positief gestemd.
> Meer
10 september 2014 | David Ducheyne, Chief People Officer

Maatwerk om burn-out en stress aan te pakken

Er is beweging in hoe we in België naar mentale gezondheid en werk kijken. Op 1 september 2014 werd de nieuwe wetgeving over psychosociale risico's op het werk van kracht.
> Meer
29 augustus 2014 | Gerhardt Heusinkveld

ALS water op is

Ik ben gisteren genomineerd voor het ALS ijsemmergebeuren. Dankjewel  Eller van Buuren . Ik moet dus binnen 24 uur ook een emmer met ijswater over mijn hoofd leeggieten. 
> Meer
14 augustus 2014 | Annemarie van Gelder

Vegetariërs lijden onder vleeseters

Ik eet geen vlees. Samen eten met vleeseters is een beproeving voor mij, met die dode dierenorganen op hun borden. Dat ik dat niet wil eten, wordt gedoogd, alsof ik raar doe. Maar is het wel zo raar?
> Meer
3 juli 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog & Crisis Interventionist

Schuld als hulpmiddel of schuld als dwangmiddel?

Het thema schuld is complex. Maar het is belangrijk dat we het thematiseren. Bepaalde processen zijn voor velen een ver-van-mijn-bed-show;we geven slechts onze mening, wanneer het kalf verdronken is.
> Meer
20 juni 2014 | Mieke Van Gramberen, Algemeen directeur Flanders Synergy

'Goesting' tot je 65ste

Leuk de werkplek op met fitnessruimtes of pooltalfels, al wat je wil, maar als je mensen echt langer aan de slag wil houden door jobs meer werkbaar te maken, moet je ingrijpen op de jobinhoud zelf.
> Meer
4 juni 2014 | Charlotte Goeyers

Staak de strijd tegen de slanke vrouw

De reclamecampagne van Swimsuits For wil komaf maken met “onze obsessie voor slanke modellen”. Maar positieve discriminatie benadeelt op zijn beurt slanke vrouwen.
> Meer
2 juni 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog & Crisis Interventionist

Het familiedrama als symptoom van de alom aanwezige slachtofferziekte

Mijn confrontaties met vechtscheidingen en familiedrama's hebben mij aan het denken gezet. Onze samenleving is er één geworden van conflictvermijding en slachtoffergedrag. Het gaat ons te goed.
> Meer
19 mei 2014 | Jan Blykers en Frederik Deman, Opiniemakers bij C.H.I.P.S. StampMedia

Moedig de kwakzalverij niet aan met een erkenning die het niet verdient

Het tart elke verbeelding dat homeopathie door alle Belgische mutualiteiten terugbetaald wordt, soms zelfs tot 75%.
> Meer
9 mei 2014 | Rudi Dierick, Ingenieur, adviseur, hoofdredacteur De Bron

Politici stoefen graag over investeringen

Struikelt u ook al eens over partijen die te pas en te onpas meer 'investeringen' vragen? Blijkt dat veel van die voorstellen geen investeringen zijn, maar zuivere consumptie.
> Meer
28 april 2014 | Herman Gallé

Stop met dierproeven

Tegen dierproeven bestaat veel maatschappelijke weerstand. Veel mensen realiseren zich dat dieren ook overeenkomsten met mensen kennen als het gaat om het ervaren van pijn, angst en stress.
> Meer
24 februari 2014 | David Ducheyne, Chief People Officer Securex

Hoe de mail afsluiten de stress kan verhogen

De toegang tot mail ontzeggen om stress te voorkomen kan de stress net verhogen voor de medewerkers die het meest in de gevarenzone zitten. Mensen hebben flexibiliteit nodig om hun werk te doen.
> Meer
12 februari 2014 | Gonny ten Haaft, freelance zorgjournalist

Te veel informatie maakt keuze voor screening moeilijk

Hoe meer er over de voor- en nadelen van borstkankerscreening geschreven wordt, des te lastiger een vrouw over haar deelname kan beslissen.
> Meer
11 februari 2014 | Luc Colemont, MDL-arts en mede-oprichter vzw Stop Darmkanker

Darmkanker: Gebruik de juiste cijfers en voer de strijd op

Wat betreft gezondheidszorg behoren Nederland en België tot de betere wereldspelers. Maar op de "worldranking" van darmkanker staan ze resp. op de 5e en 11e plaats. Niet bepaald om fier op te zijn.
> Meer
22 januari 2014 | Tom Vandoorne, Ondernemer, getrouwd en vader van 1 kind.

De Lose-for-Life van de onderhoudsplicht

De onderhoudsplicht is een Lose for Life voor mensen die het slechte lot trekken. Het laten voortbestaan van dit zwaard van Damocles, moet in elk ontwikkeld land verboden worden.
> Meer
22 januari 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Geestelijk verzorger & crisis interventionist

Minder betutteling in de ouderenzorg, maar meer ondersteuning graag

Respecteer de zelfredzaamheid van de ouderen en stem de ouderenzorg af op hun zorgvraag. Pleidooi voor een coachende vorm van zorgbegeleiding.
> Meer
20 januari 2014 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Moet je als wielertoerist echt Cancellara na doen?

Je bent niet goed bezig als wielertoerist als je alleen maar je vrienden wilt imponeren met je gemiddelde snelheid of het feit dat je negen keer de Mont Ventoux bent opgefietst.
> Meer
2 januari 2014 | Steffi Deparis, Studente Sociaal Werk

Een integrale aanpak is nodig in de jeugdzorg

Er is een schrijnend tekort aan dringende hulp voor jongeren of gezinnen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft nog een moeilijke weg af te leggen vooraleer hij toekomt aan de hulpschreeuw van de hulpverleners
> Meer
2 januari 2014 | Nils Verboven, student Maatschappelijk Werk

Persoonsvolgende financiering: positieve stap vooruit

Je eigen leven zelf bepalen en meer steun op maat krijgen, dat is waar het nieuw systeem van Persoonsvolgende financiering voor zorgt. Het is nog lang niet klaar, maar het is broodnodig!
> Meer
30 december 2013 | Anne Coenen, Student Sociaal Werk

Integreer sociale media in sociale hulpverlening

Nu de maatschappij digitaliseert en kinderen en jongeren de druk opvoeren om mee te stappen in deze digitale wereld, voelen hulpverlenende organisaties de noodzaak om zelf ook ‘digitaal’ te gaan.
> Meer
30 december 2013 | Shauni Vromans, Studente Sociaal Werk, Thomas More Hogeschool Geel

Mensonwaardige omstandigheden voor geïnterneerden

Gevangenissen zijn een vergeetput voor mensen die ontoerekeningsvatbaar zijn. Steeds meer geïnterneerden worden opgesloten in gevangenissen terwijl ze hier niet thuishoren.
> Meer
27 december 2013 | Shana Minnen, derdejaars studente sociaal werk, Thomas more

Minderjarigen van euthanasie uitsluiten is onmenselijk

Het is kort door te bocht om te zeggen dat een minderjarige, gekweld door een pijnlijke en ongeneeslijke ziekte, wilsonbekwaam zou zijn.
> Meer
19 december 2013 | Herman Gallé

Vier kerst zoals je wilt, maar laat de dieren met rust

December mag dan voor mensen een ware feestmaand zijn, voor veel dieren gaat dat absoluut niet op.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 38
"Ik vind" is niet nodig
> Meer