Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Godsdienst

15 december 2016 | Madou Haberkorn, Student

Stop met je zo op onze landgrens te focussen: wij leven in een globale wereld

De reacties op de huidige vluchtelingeninstroom getuigen vaak van bitter weinig solidariteit, inlevingsvermogen en menselijkheid. Door de zaken wat in perspectief te stellen kom je misschien wel tot een andere mening, probeer het eens.
> Meer
25 oktober 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Strategic Critical Incident Manager

Terrorisme is een zaak voor ons allemaal

Terwijl de retoriek in de Nederlandse politiek steeds meer individualistisch wordt zien we in andere landen een tegenovergesteld beeld. Waarom investeren in verbinding juist nú van levensbelang is.
> Meer
18 september 2016 | Paul Delfgaauw, Redacteur weblog VanGodenEnMensen

Hoe breder de school, des te meer diversiteit op levensbeschouwelijk gebied

Kinderen die naar bepaalde vormen van confessioneel onderwijs gaan, zijn (eenzijdig) gevormd in een traditie: in die van hun ouders. Het gevaar bestaat dat ze anderen niet leren begrijpen.
> Meer
18 september 2016 | Helga D'Havé, Bioloog PhD, wetenschapsjournalist, ondernemer

Zou jij graag (onverdoofd) geslacht worden?

Zou jij graag onverdoofd geslacht worden? Ik vraag het aan moslims. Ik vraag het aan joden. Ik vraag het aan eenieder die niet overtuigd is dat onverdoofd slachten beter is dan verdoofd slachten.
> Meer
26 augustus 2016 | Jef Cauwenberghs

De hegemonie van de rationaliteit: mag God nog bestaan?

In een samenleving waarin het begrip ‘rationaliteit’ de overhand heeft genomen en religie en geloof herleid zijn naar bijna constante punten van discussie, dringt zich haast die vraag op.
> Meer
22 augustus 2016 | Dannie Klompsma

Boerkini’s, een Europese fascinatie?

Waarom het boerkiniverbod symbool-politiek is van een overheid die ook niet meer weet wat te doen. Daarnaast is het een populistische uiting van West-Europese frustratie met religie in het algemeen.
> Meer
23 juni 2016 | Jonathan Hendrickx

Mevrouw Iarchy, u hebt vreemde ideeën over modetrends

Afgelopen weekend was Nadine Iarchy, lid van Liga voor Joodse vrouwen van België, te gast bij Touché op Radio 1 . Jonathan (22) betreurt de reactie van Iarchy en schrijft haar daarom een open brief.
> Meer
29 maart 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Westerse splinters, islamitische balken

Men verwijt het Westen "hypocrisie" en "racisme", want Brussel krijgt meer aandacht dan Ankara en moslims zouden het hier behoorlijk zwaar hebben, maar is dat niet een beetje te gemakkelijk?
> Meer
27 november 2015 | Aart G. Broek, sociaalwetenschapper / adviseur

Een oorlog tegen jihadistische vernederingen: hoe doe je dat?

Het handelen van bestuurders en terrorisme-experts doet denken aan dat van achttiende eeuwse geneesheren: zonder deugdelijke diagnose overgaan op laxerende middelen, aderlating en amputaties.
> Meer
23 november 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

John Lennon is net zo gevaarlijk als IS

Wie gelooft in teksten, is altijd fanatieker dan mensen die in beelden denken; katholieken en striptekenaars blazen geen theaters of mensen op, hooguit ballonnen.
> Meer
23 november 2015 | Nabila Anwar

Terrorisme heeft geen godsdienst

Onlangs werd er opnieuw een wrede en onmenselijke daad van geweld gepleegd. Zijnde een moslima en bovenal een mens, veroordeel ik deze aanvallen ten zeerste.
> Meer
14 november 2015 | Gerhardt Heusinkveld

De wereld staat niet in brand

Er gaat altijd meer liefde zijn, dan terreur en haat. Liefde zit niet in grootse zaken. Je vindt het niet in politiek. Je vindt het niet in geloofsuitingen. Je vindt het in het klein. In de mens zelf.
> Meer
22 oktober 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Merkel en het gelijk van Nostradamus

Als Merkel beter had opgelet bij geschiedenis, dan had ze misschien van Nostradamus gehoord. Dan had ze een paar enorme blunders kunnen vermijden...
> Meer
31 augustus 2015 | Brandon Pakker, Filosoof

Het islamitische gehalte van IS en haar legitimering

Van het hele spectrum van interpretaties van de Koran vormt het salafisme een duidelijke stroming. Het ontkennen van het islamitische gehalte hiervan is indicatief voor politieke correctheid.
> Meer
25 augustus 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Zinloos geweld en discriminatie rijzen nu echt de pan uit

Met vijf man een weerloze jongen bewusteloos trappen (alleen maar omdat hij een moslim is) is geen heldendaad, maar een uiting van zinloos racisme en xenofobie.
> Meer
14 augustus 2015 | Lasse van den Dikkenberg, Student Universiteit Leiden

Islamitische Staat en de Koran

Vaak wordt door tegenstanders van IS geroepen dat hun strijders geen echte moslims zijn. Dit opiniestuk zal aantonen dat de ideeën en praktijken van IS niet terug te voeren zijn op de Koran.
> Meer
14 mei 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Religie is geen terreur, mensen zijn dat

De religie is al tientallen jaren de kop van jut. Atheïstische aanvallen volgen elkaar in snel tempo op. Toch worden daar meestal de verkeerde redeneringen bij gevolgd. Dat is jammer.
> Meer
11 mei 2015 | Jarno de Snoo, Student Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

Religie is terrorisme

Religie is terrorisme. Mijn verblijf en ervaringen als marinier in Irak en meer nog in Afghanistan heeft me aan het denken gezet over de gevolgen van het geloof. De conclusie is dat geloof en terrorisme onlosmakelijk verbonden zijn.
> Meer
7 mei 2015 | Kris Beyens

Traditie en religie staan gezinsplanning in de weg

In samenlevingen waar traditie en religie de wet dicteren zijn het vooral meisjes en vrouwen die het moeten ontgelden.
> Meer
4 mei 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheersing

Medialessen van Gandhi om radicalisering te ondermijnen

Zowel in islamitische als in westerse landen worden moslims en moslima’s verleid af te reizen naar het kalifaat. Hoe die verlokking te doorbreken? Het antwoord van een vermaarde hindoe.
> Meer
25 april 2015 | Goran Verluyten

Jemen: Meer dan een eeuwenoud sektarisch dispuut

Er is in Jemen veel meer aan de hand dan een guerrillastrijd tussen twee stromingen binnen de Islam. Dit vraagt om een kritische analyse.
> Meer
1 april 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Het Christelijk complot, een vroege 1 april-grap

Als Augustus zo'n vooruitziende blik had, dat hij wist dat 20 jaar na zijn eigen dood in Judea een zekere Jezus actief zou worden, dan zou ik hem met gerust hart mijn lotto laten invullen.
> Meer
30 maart 2015 | Arthur Govers, Blogger

Het Christendom als Romeins Complot

Als Jezus niet goddelijk is dan moet hij het geesteskind zijn van een Romeinse denktank, die het Romeinse Rijk tot 2015 heeft weten te waarborgen.
> Meer
4 maart 2015 | Fleur de Jong, Student Pedagogiek

Omgaan met radicalisering? PRAAT.

Om meer te weten te komen over radicalisering moet er samengewerkt en gepraat worden. Dan pas kunnen we verder.
> Meer
25 februari 2015 | Khalid El Jafoufi

Wanneer voeren wij contrapropaganda tegen onszelf?

De federale overheid wil een nieuwe maatregel inzetten tegen radicalisering. We hebben echter geen nood aan deradicalisering, maar reradicalisering.
> Meer
7 februari 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheer.

Ken en onderken de schaamtebeleving in de moslimwereld

In verklaringen voor radicalisering van moslims wordt steevast verwezen naar ernstige vernederingen die van buiten hun groepen komen. Vooral de Westerse samenlevingen moeten het ontgelden. Kortzichtig.
> Meer
26 januari 2015 | Noah D Glimmerveen, Scholier

Zwicht niet voor islamitisch antisemitisme in het geschiedenisonderwijs

De Holocaust wordt door moslimleerlingen goedgekeurd of gebagatelliseerd. Het is onwenselijk dat geschiedenisles aan dit islamitisch antisemitisme ten onder gaat of wordt aangepast, en zelfs gevaarlijk.
> Meer
21 januari 2015 | Nabila Anwar, student Geneeskunde

Jihad moet met de pen uitgevoerd worden tegen aanvallen van de pen

De zogenaamde moslims die de aanval pleegden op Charlie Hebdo om zogezegd de profeet van Islam te wreken, beseffen niet goed dat zij integendeel zelf de islam hebben aangevallen en de Profeet besmeurd.
> Meer
18 januari 2015 | Richard Schothans, Theoloog, opgeleid als journalist

Koran en kalasjnikovs: logisch beeld, scheve beeldvorming

Wie denkt aan terrorisme bij het horen van het woord “Islam”, steek je hand op. Wie een kalasjnikov voor zich ziet bij het lezen van het woord “jihad”, steek je hand op. Tweemaal raak? Geen wonder.
> Meer
14 januari 2015 | Khalid El Jafoufi, Redacteur StampMedia

Vrijheid van meningsuiting sterker dan ooit

The Islamic Question is geen vraagstuk van moslims alléén, en de noodzakelijke voorwaarde om moslims een volwaardige rol in de publieke ruimte te gunnen is nog niet vervuld.
> Meer
12 januari 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Kijk niet weg van het islamitische probleem

Je suis Charlie, maar hou je bek als het over moslims gaat, dat leek de boodschap tijdens de herdenkingsmarsen die tot zondag in Europa werden gehouden. Huichelachtiger kun je bijna niet worden!
> Meer
10 januari 2015 | Ismail Eddegdag, Redacteur StampMedia

Iedereen heeft momenteel één en dezelfde vijand

Je kan en mag tegen iets zijn, maar misbruik je vrijheid alstublieft niet en onderbouw je argumenten in plaats van door ongenuanceerde inhoud te publiceren je doel voorbij te schieten.
> Meer
9 januari 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Altijd weer hetzelfde liedje 'heel erg, maar...'

Als men satire over religie (de islam in dit geval) afschaft, dan moet je eigenlijk elke vorm van kritiek verbieden. Want humor is niets meer of minder dan lollig bedoelde kritiek.
> Meer
8 januari 2015 | Maya Witters, Redacteur StampMedia

Ondanks alles: #JenesuispasCharlie

Niets, echt niets, kan het extreme geweld dat gisteren gepleegd is in Parijs verklaren of goedpraten. Maar laat ik proberen uit te leggen waarom ik mijzelf er niet toe kan brengen om ‘Charlie’ te zijn.
> Meer
3 januari 2015 | Taede Smedes, Filosoof, theoloog en freelance journalist

De vraag naar Gods bestaan is onbeslisbaar en uiteindelijk ook niet zo relevant

Dat er in Engeland en Amerika filosofen zijn die proberen Gods bestaan met argumenten te verdedigen, mag zo zijn. Maar so what? Waarom zouden we dit belangrijk moeten vinden?
> Meer
13 oktober 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Nobelprijs Malala is een grove schande

Door de prijs aan 'n hindoe en 'n moslim toe te kennen, lijkt het Nobel-comité vooral zichzelf te prijzen; kijk ons eens politiek-correct zijn! Verdienen WIJ niet eigenlijk de Nobelprijs voor de vrede?
> Meer
7 september 2014 | Burak Yildiz en Melisa Ersoy, studenten Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit.

Turkije altijd nummer 1?

De Turkse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Recep Tayyip Erdogan. Terwijl Erdogan zich druk maakt om de rechten van Palestijnen, 'vergeet' hij de minderheden in Turkije.
> Meer
15 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Wij zijn allemaal joden

Er is een oorlog gaande. Op de Gazastrook, maar ook tegen ons. De joden weten dat, maar wij sluiten onze ogen daarvoor. Wij blijven tegen beter weten in ontkennen dat er een probleem is met de islam.
> Meer
7 augustus 2014 | Paul Stroes

Het Westen is medeschuldig aan het toenemende antisemitisme

De westerse aanpak van het conflict tussen Israël  en de Palestijnen en de ondersteunde Arabische lente heeft geleid tot een islamitisch inferno. In Europa leidt dat tot een toenemend antisemitisme.
> Meer
30 juni 2014 | Peter Noordhoek, bestuurskundige

We moeten anders kijken naar Sarajevo

De aanslag op Graaf Ferdinand is markant, maar niet meer dan de punt op de i van de ironie zoals die past bij Sarajevo. Deze stad is namelijk ook een perfect model voor hoe een stad zou moeten werken.
> Meer
23 mei 2014 | Jonas Slaats, Theoloog en sociaal-activist

Weg met links en rechts

De tegenstelling tussen links en rechts zijn is alleen achterhaald, ze verblindt ons ook voor de werkelijke inhoud van de huidige maatschappelijke debatten. Zondag kiezen we voor geheel andere ideologische trends.
> Meer
17 februari 2014 | Paul Stroes

De leugen als belangrijkste wapen tegen Israël

Hoe sterk Israël militair en economisch ook is, het zal de strijd qua beeldvorming nooit meer winnen. Dit is dan ook de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de staat Israël.
> Meer
24 januari 2014 | Willem Melching, Historicus

Onder de 18? Niet roken, niet drinken, en niet bidden

Ik zou graag zien dat de overheid eindelijk eens ouders op hun verantwoordelijkheid wijst voor de geestelijke volksgezondheid van hun kind.
> Meer
17 januari 2014 | Paul Delfgaauw, Redacteur blog VanGodenEnMensen

‘God is aanwijsbaar’ – Wijs maar aan dan!

Geloven zit in de geest, maar in de stof blijkt God (nog) niet te bestaan.
> Meer
6 december 2013 | Cilay Ozdemir, Opinionista

Niqaab tot in de dood

Een niqaab is precies wat de conservatieve islamisten beogen: de vrouw volledig beroven van haar identiteit.
> Meer
2 december 2013 | Paul Delfgaauw, Redacteur blog VanGodenEnMensen

God (en de moraal) bestaan ook zonder religie

Als God bestaat, heeft Hij onze religieuze gevoelens ingebakken in de mens, dus de moraal ook. Er zijn atheïsten met een hogere moraal dan gelovigen.
> Meer
22 november 2013 | Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel

Weg met de Google-imam

Pleidooi voor een Europese islam
> Meer
21 september 2013 | Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel

L'état, c'est nous

Brusselse ambtenaren een hoofddoekenverbod opleggen is een slecht idee. Als je moslimvrouwen wilt emanciperen, moet je inzetten op werk en onderwijs.
> Meer
19 juli 2013 | Seppe Segers, kernlid Liberales, student wijsbegeerte

Negeer de maagdelijkheidscontroles in Turkije niet

Maagdenvliescontroles blijven gangbaar in Turkije en veel vrouwen betalen om hun maagdenvlies te herstellen. Met oog op de EU-toetredingsgesprekken moet men ethische kwesties bij de naam te noemen.
> Meer
24 mei 2013 | Charles van den Broek, Schrijver en historicus

Atheïsten moeten wat logischer worden

In de vele uitingen van atheïsten willen zij het beeld oproepen dat het atheïstisch-humanisme rationeel is. Dit in tegenstelling tot irrationele gelovigen. Maar klopt dat wel?
> Meer

Schrijftip van de week

Week 3
Eén kwestie tegelijk
> Meer