Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Kunst en Cultuur

11 januari 2017 | Dimp Nelemans, Promotor/onderzoeker hedendaagse beeldende kunst

Stel kunst in dienst van de aarde

Het bijzondere van hedendaagse beeldende kunst is dat het zich voortbeweegt in trends in de tijd die lijden aan publieke slijtage. Maar kunst laat zich niet verleiden met louter mooie praatjes.
> Meer
19 juli 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Is Monsieur Cannibale de laatste?

Als je maar lang genoeg doorredeneert, valt in alles wel iets kwetsends te zien. Vandaag is het Monsieur Cannibale, morgen de Sixtijnse Kapel. Waar houdt deze politiek-correcte inquisitie op?
> Meer
17 maart 2016 | David Cohen, Student Klassieke Talen

'Ontvreemd' de vreemde talen

Vreemde talen worden in Nederland steeds onbekender: we lijken alleen nog Engels te beheersen. Is dat erg? Ja.
> Meer
19 januari 2016 | Lien Van Doorslaer, Reporter

Laura Tesoro, prove me wrong

Laura Tesoro vertegenwoordigt België op het 61ste Eurovisiesongfestival. StampMedia-reporter Lien (22) heeft haar bedenkingen bij het selectiesysteem en de Belgische deelname aan het liedjesfestival.
> Meer
8 december 2015 | Tamara Bos

Profileert Studio100 zich bewust als wit?

Het is van begin af aan nooit goed geweest wat betreft K3. Ze zijn te commercieel, te braaf, niet braaf genoeg, te oud, of zoals nu met de nieuwe K3: te blank. Te blank? Ja, te blank.
> Meer
29 november 2015 | Maurits Westerbeek, freelance publicist

Zwarte Piet, symbool van verzet tegen het wild geraas der 'antiracisten'

Zwarte Piet moet voorlopig blijven. Hem geruisloos door de achterdeur afvoeren is buigen voor de dwingelandij van de zelfbenoemde elite van 'antiracisten'.
> Meer
27 november 2015 | Aart G. Broek, sociaalwetenschapper / adviseur

Een oorlog tegen jihadistische vernederingen: hoe doe je dat?

Het handelen van bestuurders en terrorisme-experts doet denken aan dat van achttiende eeuwse geneesheren: zonder deugdelijke diagnose overgaan op laxerende middelen, aderlating en amputaties.
> Meer
23 november 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

John Lennon is net zo gevaarlijk als IS

Wie gelooft in teksten, is altijd fanatieker dan mensen die in beelden denken; katholieken en striptekenaars blazen geen theaters of mensen op, hooguit ballonnen.
> Meer
16 november 2015 | Noah D Glimmerveen

Red het Sinterklaasfeest: Terug naar de oude essentie

Het Sinterklaasfeest is stervende. Dit komt niet door racisme van de Nederlanders. Het probleem is dat de oude geliefde traditie al jaren wordtvercommercialiseerd door de wens om het hip te maken.
> Meer
27 maart 2015 | Sakina Elkayouhi

K3: product van een tegenstrijdige Nederlandstalige cultuur

Het nieuws dat K3 stopt brengt bij Sakina (22) een dubbel gevoel teweeg. Als kind was ze een enorme fan, maar vandaag hoopt ze dat de nieuwe K3 meer zal inzetten op diversiteit.
> Meer
10 februari 2015 | Gunther Malin, Redacteur StampMedia

Selfiestick: enige stok die achter een deur hoort

Nederlandse concertzaaluitbaters bannen de 'selfiestick'. Geen moment te vroeg, vindt Gunther (26). “Wat is er mis met iemand aanspreken en vragen om een foto te nemen?”
> Meer
26 januari 2015 | Jan Willems & Jonas Slaats

De grootste Westerse verwezenlijking?

Doorheen de vele opiniestukken van de laatste weken en de bijhorende verabsolutering van vrijheid van meningsuiting steken enkele bedenkelijke aspecten van ons huidige mens- en wereldbeeld de kop.
> Meer
20 januari 2015 | Sara Leemans, Freelance journaliste

Meer subsidies naar de kunst- en cultuursector graag

Door de bezuinigingen op cultuur streven we af op een maatschappij waarbij verbeelding plaats moet ruimen voor inhoudsloze entertainment, zonder zin voor reflectie en met een steeds groter wordende kloof tussen sociale klassen.
> Meer
16 januari 2015 | Lisa Van der Waal

Kritiek op racistische films is ver gezocht

Terwijl de Zwarte Piet-discussie nog vers in het geheugen zit, begint er ook in de wereld van de film en de televisie een racismehype op te laaien. Laten we liever aandacht besteden aan wat nog gemaakt gaat worden.
> Meer
12 januari 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Kijk niet weg van het islamitische probleem

Je suis Charlie, maar hou je bek als het over moslims gaat, dat leek de boodschap tijdens de herdenkingsmarsen die tot zondag in Europa werden gehouden. Huichelachtiger kun je bijna niet worden!
> Meer
3 december 2014 | Ismail Eddegdag

Discussie over Sint en Piet is niet zwart/wit

Dit weekend klimt de Sint weer op de daken. Zijn knecht zorgde de afgelopen weken voor beroering. Mag het debat daarover voortaan iets volwassener en meer respectvol?
> Meer
7 november 2014 | Paul Voestermans, emeritus UHD cultuurpsychologie

Weg met cultuur als verklarend concept

Politicologen en journalisten schermen met cultuur. Steeds maar weer dat: "het is de cultuur van... (en vul dan maar in). Dat is ronduit onproductief en mist de identificatie van de echte boosdoeners.
> Meer
3 november 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

YES! Ik ben een racist

Als ik, zoals Boelsma beweert, een racist ben op grond van wie mijn voorouders waren, dan ben ik ook een moordenaar; Ted Bundy, Hans van Z. en Jack the Ripper waren immers ook blank... Kinderlogica!
> Meer
23 oktober 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Argumenten Zwarte Piet-discussie missen elke grond

Als we het normaal vinden dat Beatrix in een moskee een hoofddoek omslaat, uit respect voor die cultuur, waarom verwachten we dan niet hetzelfde respect voor ónze cultuur van hen die bij ons wonen?
> Meer
22 oktober 2014 | Annemarie van Gelder, Auteur

Gevoelens van dieren worden ontkend

Onder de radar lobbyen plezierjagers onze volksvertegenwoordigers om te mogen blijven schieten op weerloze dieren. Waar blijven al die mensen die zeggen tegen de plezierjacht te zijn?
> Meer
13 oktober 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Nobelprijs Malala is een grove schande

Door de prijs aan 'n hindoe en 'n moslim toe te kennen, lijkt het Nobel-comité vooral zichzelf te prijzen; kijk ons eens politiek-correct zijn! Verdienen WIJ niet eigenlijk de Nobelprijs voor de vrede?
> Meer
10 oktober 2014 | Marcel Lubberts

Laten we weer solidair zijn

Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Laten we rekening houden met elkaar.
> Meer
7 september 2014 | Burak Yildiz en Melisa Ersoy, studenten Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit.

Turkije altijd nummer 1?

De Turkse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Recep Tayyip Erdogan. Terwijl Erdogan zich druk maakt om de rechten van Palestijnen, 'vergeet' hij de minderheden in Turkije.
> Meer
3 september 2014 | Kwinten Rummens

Alles maar filmen en delen is niet gewenst

Denk na over wat je filmt en wat je erna mee doet. Het kan voor iemand anders grote gevolgen hebben.
> Meer
13 augustus 2014 | Chris Decroix, Communicatiedeskundige

Waarom we de positieve selfie moeten toejuichen

Selfies zijn meer dan de zelfverheerlijking van een individu. Ze zijn vandaag een middel om onze creativiteit te uiten, om een nieuwe werkgever te vinden, en om klanten te werven.
> Meer
23 mei 2014 | Jonas Slaats, Theoloog en sociaal-activist

Weg met links en rechts

De tegenstelling tussen links en rechts zijn is alleen achterhaald, ze verblindt ons ook voor de werkelijke inhoud van de huidige maatschappelijke debatten. Zondag kiezen we voor geheel andere ideologische trends.
> Meer
20 april 2014 | Maya Witters

Couchsurfen heeft met toerisme niets te maken

De Vlaamse overheid dreigt met een boete van 250 euro voor mensen die in hun woning kamers aanbieden aan toeristen via websites als Couchsurfing.org en Airbnb.be. Maya Witters (22), zelf een couchsurfer, kon haar oren niet geloven.
> Meer
25 februari 2014 | Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Het huwelijk is niet vol te houden

Langzaam kruipt het echtscheidingspercentage in Nederland naar 40% van het aantal geregistreerde huwelijken. Een heel begrijpelijke zaak want het huwelijk is niet vol te houden.
> Meer
22 januari 2014 | Chris Slappendel, Tiger advocate

Het IFFR kan tijgers redden

Vandaag barst het Internationale Film Festival in Rotterdam los. En hoe gek het ook klinkt: het IFFR kan tijgers redden. Als ze het daar maar willen.
> Meer
19 december 2013 | Herman Gallé

Vier kerst zoals je wilt, maar laat de dieren met rust

December mag dan voor mensen een ware feestmaand zijn, voor veel dieren gaat dat absoluut niet op.
> Meer
5 december 2013 | Nick Mertens, Verontruste Rumstenaar

Tomorrowland, een bitter land voor zijn buren

Iedereen heeft het recht op plezier. En TML is een uniek festival. Maar één weekend is voldoende.
> Meer
2 december 2013 | Paul Delfgaauw, Redacteur blog VanGodenEnMensen

God (en de moraal) bestaan ook zonder religie

Als God bestaat, heeft Hij onze religieuze gevoelens ingebakken in de mens, dus de moraal ook. Er zijn atheïsten met een hogere moraal dan gelovigen.
> Meer
15 oktober 2013 | Ralf Hottenträger, directeur/stedenbouwkundige

Onze stedelijke ontwikkeling staat stil

Initiatieven te over op het gebied van toekomstbestendigheid, energie en innovatie. Ze verpulveren echter in de ruimte; een vergezicht ontbreekt.
> Meer
3 oktober 2013 | Tim van der Burgt - Loch, Modern en hedendaags erfgoedspecialist

Voorkom een 'Game Over' voor ons videogame-erfgoed

Terwijl gamingwereld reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe generatie spelcomputers, is de korte gamegeschiedenis alweer in gevaar. Daarom moet er nu ingegrepen worden om het game-erfgoed te behouden.
> Meer
20 augustus 2013 | Rabin Gangadin, schrijver, dichter en literaire criticus

Ter veiling aangeboden: het Nederlands taalgebied

De morbide taal-arrogantie van de Hollander kan er toe leiden dat het Nederlands taalgebied straks verdrongen wordt door de straattaal ten gevolge waarvan het voor een ieder nakijken geblazen is.
> Meer
4 juli 2013 | Marlene Nhn, Blogger

Het Vlaamse medialandschap mist kritische onderzoeksjournalistiek

Ik heb gisteren naar het VTM programma ‘Demoustier’ gekeken. Op zich een artikel waard, want ik kijk steeds minder televisie. Maar hoe komt dat?
> Meer
30 januari 2012 | Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken

Stel het Erasmusprogramma open voor iedereen

Het is niet meer van deze tijd om het succesvolle Erasmusprogramma alleen aan studenten te gunnen. Een kenniseconomie krijg je door te investeren in het talent van iedereen.
> Meer
21 januari 2012 | Anouk Kuiling

'U' zeggen is ouderwets en overbodig

Het is zeer lastig om te bedenken wanneer je 'u' en wanneer je 'je' gebruikt. Schaf 'u' dus af.
> Meer
11 januari 2012 | Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken

Cultuur en creativiteit zijn cruciaal voor Europa's reactie op de crisis

Onze culturele en creatieve sectoren zijn van wezenlijk belang voor de economische groei, de werkgelegenheid en sociale integratie in Europa. Daarom moeten we er juist nú in investeren.
> Meer
27 juni 2011 | Gerard Drosterij, politicoloog, verbonden aan de Universiteit van Tilburg

De cynische kunstpolitiek van dit kabinet

De bezuinigingen in de kunst kunnen niet afgedaan worden als een populistische wraakoefening gedoogd door twee ruggegraatloze regeringspartijen op zoek naar machtsbehoud.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 26
Vergeet de komkommertijd als kans
> Meer