Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Midden-Oosten

20 juni 2017 | Jan Kortrijk

Eenzijdigheid in het Israelisch-Palestijnse conflict

Het eenzijdig wijzen naar ‘gemene Israëli’ en ‘gemene Europeanen en Amerikanen’ helpt niemand. Er zijn ook andere partijen die een belangrijke negatieve rol spelen.
> Meer
16 juni 2017 | Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Europa, ga je handen wassen en kom op voor het Palestijnse volk

We hebben in Europa en de VS bloed aan onze handen omdat we bewust wegkijken van de oorlogsmisdaden die elke dag door het regime in Tel Aviv worden gepleegd.
> Meer
23 mei 2017 | Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Abbas verraadt de Palestijnen

Terwijl er zo veel nieuws te melden is, is Palestina compleet van de radar geraakt bij de Nederlandse media. Als er al wat gemeld wordt, dan is het niet correct of niet helemaal correct.
> Meer
14 februari 2017 | Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Je bent dus een terrorist als je de democratie ondersteunt

Partijen die aan de macht komen, maar die niet passen binnen de ‘westerse’ normen en waarden, krijgen geen steun van het Westen en zeker geen financiële steun. Maar ook die uitslag moet gerespecteerd worden.
> Meer
21 december 2016 | Henny A.J. Kreeft, schrijver / columnist / journalist

Jihad, een te vaak verkeerd gebruikt woord

Laat ik maar meteen duidelijk zijn: Jihad betekent niet oorlog.
> Meer
15 december 2016 | Madou Haberkorn, Student

Stop met je zo op onze landgrens te focussen: wij leven in een globale wereld

De reacties op de huidige vluchtelingeninstroom getuigen vaak van bitter weinig solidariteit, inlevingsvermogen en menselijkheid. Door de zaken wat in perspectief te stellen kom je misschien wel tot een andere mening, probeer het eens.
> Meer
26 mei 2016 | Nina De Schepper, Student

Meer aandacht voor onderwijs aan vluchtelingen

We moeten nu voldoende aandacht bieden aan het onderwijs van de vluchtelingen, want later het probleem oplossen is geen optie, dan is het te laat
> Meer
20 mei 2016 | Nizam Cabbar

Erdogan de tiran, de obstakels en de opruiming

Het systematisch uitschakelen van alle kritische mensen is onderdeel van de strategie van Erdogan om alle obstakels op te ruimen die op de weg liggen naar de opbouw van absolute alleenheerschappij.
> Meer
17 mei 2016 | Loulou Detienne

Een discriminerende attitude ten aanzien van andere talen

Meertalig onderwijs werd mogelijk gemaakt in Vlaanderen sinds 1 september 2014. Dit betekent dat lessen zoals wiskunde en geschiedenis in een andere taal dan het Nederlands kunnen gegeven worden.
> Meer
6 april 2016 | David Schuurman, student

EU moet toenadering zoeken tot de Golfstaten

Als de Europese Unie niet wil creperen onder de vluchtelingen uit het Midden-Oosten, dan wordt het tijd dat de EU een politiek van toenadering gaat voeren tegenover de Golfstaten.
> Meer
29 maart 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Westerse splinters, islamitische balken

Men verwijt het Westen "hypocrisie" en "racisme", want Brussel krijgt meer aandacht dan Ankara en moslims zouden het hier behoorlijk zwaar hebben, maar is dat niet een beetje te gemakkelijk?
> Meer
15 maart 2016 | Florence van der Tholen, Student aan het Atheneum

Europa heeft een EU-leger nodig

Als wij als Europese Unie onze belangrijke internationale positie ook op defensief gebied willen afdrukken, zullen wij de handen in een moeten slaan en een EU-leger vormen.
> Meer
8 maart 2016 | Tom Pleij, Student Communicatie HS Leiden

Het is tijd voor een onafhankelijk Koerdistan

Waarom een volk zonder land wel eens onze redding kan zijn in een tijd waarin verhalen over de opmars van IS, de bombardementen van de coalitie en de migratiestroom onze kranten vullen.
> Meer
5 januari 2016 | Willem de Grave, Politicoloog

Vredesakkoord Libië biedt geen houvast in strijd tegen IS

Door het uitoefenen van druk hoopt het Westen dat Libiërs zich verenigen tegen Islamitische Staat. Dit gedroomde scenario staat momenteel echter mijlenver van de realiteit op de grond.
> Meer
18 november 2015 | Janet van Dijk, journalist

Het allertreurigste van alles

Als de blanke westerling de oorlog dichterbij voelt komen, dan wordt het menens.
> Meer
14 november 2015 | Gerhardt Heusinkveld

De wereld staat niet in brand

Er gaat altijd meer liefde zijn, dan terreur en haat. Liefde zit niet in grootse zaken. Je vindt het niet in politiek. Je vindt het niet in geloofsuitingen. Je vindt het in het klein. In de mens zelf.
> Meer
7 oktober 2015 | Daniël Leeuwenhart, Mede-oprichter Curiales

Rusland neemt het stokje over

De afgelopen dagen hebben we de Russische interventie in Syrië mogen aanschouwen. Hoewel het Westen hier negatief tegenover staat, kunnen we eindelijk stellen dat er tenminste iemand opstaat tegen IS.
> Meer
6 oktober 2015 | Sakina Elkayouhi

Hoe lang zijn we nog solidair met de vluchtelingen?

De solidariteit met de vluchtelingen was in mum van tijd uitgegroeid tot een massale steunactie. “Tot je bedenkt dat we midden in een hype zitten en mijn blijdschap als sneeuw voor de zon verdwijnt”, stelt Sakina (23) in onderstaand opin…
> Meer
12 september 2015 | Sam Derckx

Is jullie geweten ook gezuiverd, beste media?

Dat initiatieven als #helpenhelpt en #opdevlucht broodnodig zijn, legt bloot waar media tekort schieten.
> Meer
12 september 2015 | Sander Denayer

Plots wil Europa wél ingrijpen in Syrië

Door de aanhoudende vluchtelingenstroom naar Europa, laait op het politieke toneel de discussie om in het Midden-Oosten in te grijpen opnieuw op. Sander (24) denkt er het zijne van.
> Meer
8 september 2015 | Bram Lambrechts

Verbazingwekkende verontwaardiging

De verontwaardiging wordt pas groot wanneer we aan den lijve geconfronteerd worden met de problemen van de 'ver-van-mijn-bedshow'.
> Meer
7 september 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Derde Wereldoorlog is in de maak

Spanning tussen EU en Rusland, polarisatie tussen links en rechts en politieke en financiële keuzes van verschillende landen wijzen allemaal op een komende oorlog. Een grote...
> Meer
7 september 2015 | Tom Wassink, Student Bestuurskunde Tilburg University

De éénstaatoplossing blijkt de enige realistische en verdedigbare oplossing

Een niet-Joodse democratie is de enige realistische en verdedigbare oplossing in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
> Meer
4 september 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Vluchtelingencrisis nu, integratiecrisis later

Met conflicten in het Midden-Oosten zonder einde en Europa overmand door vluchtelingen ligt de volgende integratiecrisis op de loer. Schakel de VN in om te helpen de vluchtelingencrisis te bezweren.
> Meer
10 augustus 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Vechten voor onze wereld

De vluchtelingenstroom die Europa bereikt toont hoe we door falend beleid en opkomende landen verlamd zijn geraakt. Alleen door voor onze zaak te vechten kunnen we ons handhaven in deze nieuwe wereld.
> Meer
11 mei 2015 | Jarno de Snoo, Student Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

Religie is terrorisme

Religie is terrorisme. Mijn verblijf en ervaringen als marinier in Irak en meer nog in Afghanistan heeft me aan het denken gezet over de gevolgen van het geloof. De conclusie is dat geloof en terrorisme onlosmakelijk verbonden zijn.
> Meer
7 mei 2015 | Kris Beyens

Traditie en religie staan gezinsplanning in de weg

In samenlevingen waar traditie en religie de wet dicteren zijn het vooral meisjes en vrouwen die het moeten ontgelden.
> Meer
4 mei 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheersing

Medialessen van Gandhi om radicalisering te ondermijnen

Zowel in islamitische als in westerse landen worden moslims en moslima’s verleid af te reizen naar het kalifaat. Hoe die verlokking te doorbreken? Het antwoord van een vermaarde hindoe.
> Meer
25 april 2015 | Goran Verluyten

Jemen: Meer dan een eeuwenoud sektarisch dispuut

Er is in Jemen veel meer aan de hand dan een guerrillastrijd tussen twee stromingen binnen de Islam. Dit vraagt om een kritische analyse.
> Meer
23 februari 2015 | Dave Boots, Lamaverzorger en geïnteresseerd in het oude Egypte

Samen voor de farao's én voor de vrede

De rel rondom Toetanchamons masker, vorige maand, was geen uitzondering, maar regel. Iets dat amper aandacht krijgt, maar waarin best weleens een oplossing voor Egyptes problemen besloten kan liggen.
> Meer
7 februari 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheer.

Ken en onderken de schaamtebeleving in de moslimwereld

In verklaringen voor radicalisering van moslims wordt steevast verwezen naar ernstige vernederingen die van buiten hun groepen komen. Vooral de Westerse samenlevingen moeten het ontgelden. Kortzichtig.
> Meer
28 januari 2015 | Bahram Maaruf

Zet vrouwelijke agenten in tegen IS-sympathisanten

Laten we kiezen voor zo veel mogelijk vrouwelijke agenten in het straatbeeld in plaats van mannelijke. Dat zal, net als in Koerdistan, een demoraliserend en afschrikkend effect hebben op elke terrorist die overweegt om een aanslag te plegen op Belgi…
> Meer
12 januari 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Kijk niet weg van het islamitische probleem

Je suis Charlie, maar hou je bek als het over moslims gaat, dat leek de boodschap tijdens de herdenkingsmarsen die tot zondag in Europa werden gehouden. Huichelachtiger kun je bijna niet worden!
> Meer
7 september 2014 | Burak Yildiz en Melisa Ersoy, studenten Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit.

Turkije altijd nummer 1?

De Turkse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Recep Tayyip Erdogan. Terwijl Erdogan zich druk maakt om de rechten van Palestijnen, 'vergeet' hij de minderheden in Turkije.
> Meer
15 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Wij zijn allemaal joden

Er is een oorlog gaande. Op de Gazastrook, maar ook tegen ons. De joden weten dat, maar wij sluiten onze ogen daarvoor. Wij blijven tegen beter weten in ontkennen dat er een probleem is met de islam.
> Meer
8 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Eerste Wereldoorlog is helemaal niet over

Als we niet een legermacht opbouwen, moeten we ook niet klagen als anderen wel het recht in eigen hand nemen. Net als op het schoolplein, wint in de echte wereld de sterkste, niet de beste spreker.
> Meer
7 augustus 2014 | Paul Stroes

Het Westen is medeschuldig aan het toenemende antisemitisme

De westerse aanpak van het conflict tussen Israël  en de Palestijnen en de ondersteunde Arabische lente heeft geleid tot een islamitisch inferno. In Europa leidt dat tot een toenemend antisemitisme.
> Meer
3 augustus 2014 | Sabiha Harrass

Aan de groten der aarde

In dialoog treden zou in een ideale wereld alles oplossen. In deze iets minder ideale wereld ook, al zal het veel tijd en moeite kosten, schrijft Sabiha Harrass (17).
> Meer
24 juli 2014 | Paul Stroes

Er is geen uitzicht op vrede voor Israel

Het Land-voor-vrede-principe is een gevaarlijke weg die Israel niet moet gaan. Naast Hamas zijn er andere, nieuwe terreurgroepen zoals ISIS, die geheel Palestina willen "bevrijden" van de Joden.
> Meer
21 juli 2014 | Phrazer Paghmani

Israël is bezig met etnische zuivering

Zeggen dat in Gaza sprake is van een “menselijk schild” is een belediging voor het menselijk verstand en van de universeel morele waarden die we als mensen delen.
> Meer
8 juli 2014 | Dave Boots, Hobbycolumnist, lamaverzorger en "farao-fanaat"

De farao's waren zo gek nog niet

Het Egypte van de farao's was bovengemiddeld beschaafd, maar beschaafd of niet, momenteel worden de overblijfselen van diezelfde farao's gejat, gesloopt en bedreigd door oprukkende moderne bebouwing.
> Meer
3 juli 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog & Crisis Interventionist

Schuld als hulpmiddel of schuld als dwangmiddel?

Het thema schuld is complex. Maar het is belangrijk dat we het thematiseren. Bepaalde processen zijn voor velen een ver-van-mijn-bed-show;we geven slechts onze mening, wanneer het kalf verdronken is.
> Meer
30 mei 2014 | Meriç Esin

Dood mijnarbeiders in Soma (West-Turkije) was massamoord

Regering en bazen beweren dat dodelijke arbeidsongelukken tot het lot van de arbeiders behoren. Ondertussen zwemmen zij in de weelde die ze zich met de levens van arbeiders hebben bemachtigd.
> Meer
26 maart 2014 | Jan Gruiters, algemeen directeur PAX

Durf in te gaan tegen machteloosheid over Syrië

Door verschillig te zijn kunnen we een verschil maken, ook in de levens van mensen ver weg. Hen dichtbij laten komen is een morele plicht die durf vergt.
> Meer
25 maart 2014 | Paul Stroes

Niet alleen Wilders zaait haat

Het mantra van vrijheid van meningsuiting legt de bodem waarop haat kan groeien. Het gebruik van social media werkt als brandstof en versterkt de emotie waardoor zaken het juiste perspectief verliezen.
> Meer
17 februari 2014 | Paul Stroes

De leugen als belangrijkste wapen tegen Israël

Hoe sterk Israël militair en economisch ook is, het zal de strijd qua beeldvorming nooit meer winnen. Dit is dan ook de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de staat Israël.
> Meer
29 januari 2014 | Aram Hasan, psychiater

Weer wordt niet geluisterd naar gewone Syriërs

Laat men in Genève zo snel mogelijk stoppen met deze herhaling van gedateerde zetten. Misschien is het nu wel precies het juiste moment voor een nieuw begin en heeft de revolutie toch nog zin gehad.
> Meer
12 september 2013 | Jan Gruiters, directeur van IKV Pax Christi

Geen reden voor gejuich over Syrië

De hoop op een oplossing voor “de situatie” in Syrië zorgt voor “een opperbeste stemming” onder beleggers. Hoe zouden de Syrische burgers zich voelen als zij deze woorden lezen op de economiepagina van de Volkskrant?
> Meer
22 augustus 2013 | Willem Melching, historicus

Het leger in Egypte verdient onze steun

Het Egyptische leger heeft een staatsgreep gepleegd en de Moslimbroederschap van de macht beroofd. Staatsgrepen zijn niet netjes, maar het is de vraag of het erg is. Is het erg voor de Egyptische bevolking, is het erg voor de stabiliteit in de regio…
> Meer
19 juli 2013 | Seppe Segers, kernlid Liberales, student wijsbegeerte

Negeer de maagdelijkheidscontroles in Turkije niet

Maagdenvliescontroles blijven gangbaar in Turkije en veel vrouwen betalen om hun maagdenvlies te herstellen. Met oog op de EU-toetredingsgesprekken moet men ethische kwesties bij de naam te noemen.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 46
Een zuiver debat bestaat niet
> Meer