Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Natuur en Milieu

4 april 2017 | Ruud Maas

Alle kolencentrales dicht: te simpele oplossing voor een complexe kwestie

Bij de afgelopen verkiezingen was het een belangrijk thema: moeten we alle kolencentrales in Nederland onmiddellijk sluiten? Dat klinkt heel duurzaam, maar er hangt veel meer mee samen.
> Meer
11 januari 2017 | Dimp Nelemans, Promotor/onderzoeker hedendaagse beeldende kunst

Stel kunst in dienst van de aarde

Het bijzondere van hedendaagse beeldende kunst is dat het zich voortbeweegt in trends in de tijd die lijden aan publieke slijtage. Maar kunst laat zich niet verleiden met louter mooie praatjes.
> Meer
24 november 2016 | Nadim Mohammad, Pre-master student, Tilburg University

Global warming: geen hoax, wel een discussie tussen hypocrieten

Grote corporaties vernietigen onze planeet. Maar om met onze vingers naar deze grote corporaties te wijzen, is een actie van echte hypocrieten. Want wij als consumenten hebben evenveel bloed aan onze handen.
> Meer
21 november 2016 | Kim de Jong, Initiatiefnemer Positief Links

Met Trump naar een mooiere wereld

Verandering komt wanneer mensen samen strijden voor fundamentele issues. Voor mij zijn dit: zeggenschap, culturele en economische gelijkheid en een leefwijze die past binnen de grenzen van de aarde.
> Meer
20 november 2016 | Dirk Bauwens, Crisistrendwatcher

Onevenwichtige wereldbalans voorspelt het einde van een tijdperk

Vele problemen van vandaag zijn terug te voeren op het harde feit dat de wereldeconomie onderdeel is van de biosfeer. Eindeloze groei op een eindige planeet is biofysisch gewoonweg onmogelijk.
> Meer
9 november 2016 | Janneke Bazelmans en Hugo Wortel, stichting Orangutan Rescue

Keurmerk duurzame palmolie is misleidend

De palmolie die we importeren komt voornamelijk uit Indonesië een Maleisië. Duurzame palmolie bestaat daar niet.
> Meer
18 september 2016 | Helga D'Havé, Bioloog PhD, wetenschapsjournalist, ondernemer

Zou jij graag (onverdoofd) geslacht worden?

Zou jij graag onverdoofd geslacht worden? Ik vraag het aan moslims. Ik vraag het aan joden. Ik vraag het aan eenieder die niet overtuigd is dat onverdoofd slachten beter is dan verdoofd slachten.
> Meer
4 juli 2016 | Martijn Rolloos, Postdoc

De noodzaak van Frankenstein-voedsel

Angst redt levens, maar kost ook levens. Daarom moet de ratio regeren over angst. In het GMO-debat wil dit laatste steeds maar niet lukken.
> Meer
4 juli 2016 | Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

De ondergang van deze wereld is onvermijdelijk

Waarom denkt de mensheid alles te kunnen manipuleren? Is dat niet verdomd arrogant?
> Meer
6 juni 2016 | Nick Mertens, Wetenschapscommunicator

De waarheid over de panda

De Reuzenpanda is één van de meest geliefde diersoorten ter wereld, maar ook één van de meest misbegrepen.
> Meer
13 mei 2016 | Cindy Coltman en Marleen Janssen Groesbeek

Onze pensioenfondsen moeten onze toekomst garanderen

Wat heb je aan een pensioen zonder een gezonde, rechtvaardige wereld om te genieten van die welverdiende rust?
> Meer
15 maart 2016 | Eline van den Broek, Directeur Stichting Quid Novi, lid Cercle de Belem

Duurzame energie is een markt met geldbeluste kapitalisten

Niemand zal in energie investeren als hij niet begrijpt hoe het werkt: kapitaal en de energiemarkt gaan hand in hand. Wie betaalt, bepaalt. Zo simpel werkt het, ook voor duurzame energie.
> Meer
26 januari 2016 | Elżbieta Bieńkowska, Europees commissaris voor de Interne Markt

De EU moet de mazen in de wet voor de autoindustrie beter vullen

We moeten zeker zijn dat een voertuig voldoet aan alle veiligheids-, milieu- en productievoorschriften van de EU voordat zij toestemming geeft dat een voertuig in de EU mag worden verkocht.
> Meer
14 december 2015 | Herman Gallé

Alleen mensenrechten?

Waarom onderscheid maken tussen mensen en andere dieren wanneer het gaat om het protesteren tegen het toebrengen van leed en het begaan van onrecht? Al wat leeft en kan lijden verdient ons mededogen.
> Meer
3 december 2015 | Jonathan Hendrickx

De opwarming van ons politieke klimaat

De zes bevoegde ministers van ons land hebben na bijna evenveel jaren van onderhandelingen nog steeds geen akkoord bereikt over de verdeling van de klimaatinspanningen die België moet leveren. Voor Jonathan (21) reden genoeg om hen een ope…
> Meer
16 oktober 2015 | Roland Menke, MD Menke Corporate Finance & Venture Capital

'Cost of planet' creëert nieuw economisch groeimodel

Wanneer we gaan betalen voor de aarde wordt niet alleen de toekomstige onleefbaarheid van de aarde afgewend, maar ontstaat vooral ook een nieuw economisch groeimodel
> Meer
2 oktober 2015 | Wouter Scheepens, Partner Steward Redqueen

Serveer duurzaam ondernemen niet af!

Het bedrog van Volkswagen is voor velen aanleiding om de messen te slijpen over duurzaam ondernemen door multinationals. Zie je wel, het is maar een PR sausje, zo is de stelling.
> Meer
27 augustus 2015 | Theo Scheper, AB Waterschap Friesland Partij voor de Dieren

Boerenprotest is niet meer van deze tijd

Boeren zijn ondernemers en kunnen daarom failliet gaan. Iets om over na te denken voordat er weer liters melk over de weg stromen.
> Meer
11 juni 2015 | Michel Brouwers, Schrijver van commentaar over politiek en economie

Klimaatbelasting laat de aarde afkoelen

We houden onszelf voor de gek als we ervan uitgaan dat technologische ontwikkeling het klimaatprobleem oplost. Klimaatbelasting is nodig om ons gedrag te sturen en te betalen voor toegebrachte schade.
> Meer
19 februari 2015 | Isabelle Gheldolf

Consumeer ook geen zuivel op de Dagen Zonder Vlees

Het initiatief ‘Dagen Zonder Vlees’ overtuigt dit jaar een recordaantal mensen om zo min mogelijk vlees en vis te consumeren in de komende weken.
> Meer
2 december 2014 | Kris Beyens

We moeten af van de illusie van overvloed

Hoe kunnen we van de illusie van overvloed afgeraken? Een gedachte-experiment, enkele scenario's en metaforen kunnen hopelijk tot nadenken aanzetten.
> Meer
28 oktober 2014 | Janneke Bazelmans, Milieujurist, auteur

EU-klimaatcompromis: kleuterpolitiek

Met het EU-klimaatcompromis schuiven we de problemen door naar toekomstige generaties.
> Meer
22 oktober 2014 | Annemarie van Gelder, Auteur

Gevoelens van dieren worden ontkend

Onder de radar lobbyen plezierjagers onze volksvertegenwoordigers om te mogen blijven schieten op weerloze dieren. Waar blijven al die mensen die zeggen tegen de plezierjacht te zijn?
> Meer
6 oktober 2014 | Janneke Bazelmans, Milieujurist, auteur

Duurzame palmolie is een illusie

De productie van palmolie is zeer schadelijk voor het regenwoud en ons ecosysteem. Zelfs het RSPO-keurmerk kan dat niet voorkomen.
> Meer
1 oktober 2014 | Annemarie van Gelder, auteur

Wat gij niet wilt dat u geschiedt

Bij ons in de buurt is een baby’tje geboren. Op een boerderij. In de voortuin staat een grote roze namaakooievaar en voor het raam hangen roze slingers. Schuin achter het huis staat een grote stal.
> Meer
17 augustus 2014 | Chris Slappendel, Tiger advocate

Duurzame domheid bij Bosch

Een wereldleider in witgoed heeft zijn verantwoordelijkheden. Als je A zegt, moet je A doen. Zeker op het gebied van duurzaamheid. Bosch doet dat niet. Is het bedrog of gewoon domheid?
> Meer
14 augustus 2014 | Annemarie van Gelder

Vegetariërs lijden onder vleeseters

Ik eet geen vlees. Samen eten met vleeseters is een beproeving voor mij, met die dode dierenorganen op hun borden. Dat ik dat niet wil eten, wordt gedoogd, alsof ik raar doe. Maar is het wel zo raar?
> Meer
28 juli 2014 | Herman Gallé

Stop de ballonnenterreur bij herdenkingen

Iedereen zou moeten weten wat voor ellende ballonnen in de natuur aanrichten. Her- of gedenk wie, waar en hoe je wilt. Maar breng geen leed toe aan onschuldige wezens. 
> Meer
4 juli 2014 | Bernd Timmerman, historicus en socioloog

10.000 Thaise kevers voor een haute couture jurk

Wij hebben afgesproken - op basis van traditie en beschikbaarheid – dat dieren voor bijna ieder doel mogen worden gebruikt. Zelfs in de kunst zijn er niet te begrijpen misbruiken van dieren. Er is een andere kijk op dieren nodig.
> Meer
9 mei 2014 | Jonas Boury, Auteur bij YERA

Freya doet het weer

Vlaams minister van energie Freya Van den Bossche stelt voor om een zonnetarief in te voeren voor elektriciteit. Dit voorstel is slechts verkiezingspraat: het is onzinvol en mist zijn doel compleet.
> Meer
4 mei 2014 | Kris Beyens

Streef naar maximaal 2 kinderen per gezin

Hoe kan je in onze maatschappij iets fundamenteel veranderen? Wild om je heen schoppen, kan de truc wel eens doen. Als je geruggensteund bent door een bekende Vlaming, schop je tien keer zo hard.
> Meer
28 april 2014 | Herman Gallé

Stop met dierproeven

Tegen dierproeven bestaat veel maatschappelijke weerstand. Veel mensen realiseren zich dat dieren ook overeenkomsten met mensen kennen als het gaat om het ervaren van pijn, angst en stress.
> Meer
22 januari 2014 | Chris Slappendel, Tiger advocate

Het IFFR kan tijgers redden

Vandaag barst het Internationale Film Festival in Rotterdam los. En hoe gek het ook klinkt: het IFFR kan tijgers redden. Als ze het daar maar willen.
> Meer
19 december 2013 | Herman Gallé

Vier kerst zoals je wilt, maar laat de dieren met rust

December mag dan voor mensen een ware feestmaand zijn, voor veel dieren gaat dat absoluut niet op.
> Meer
10 december 2013 | Kristalina Georgieva, EU-commissaris

We moeten samen werken aan een veiligere wereld

Ernstige natuurrampen doen zich steeds vaker voor. Maar we kunnen een veerkrachtig Europa opbouwen dat in staat is haar eigen burgers te beschermen en ook anderen kan helpen.
> Meer
3 augustus 2013 | Herman Gallé

De bio-industrie is ook een vorm van dierenmishandeling

Een van de dingen waar veel Nederlanders boos om worden is dierenmishandeling. Immers een dier behandel je met respect en mededogen! Tenzij er eigenbelang om de hoek komt kijken.
> Meer
13 juni 2013 | Ward Snoeck, Voorzitter bij energiedenktank YERA

Het Belgische 'hernieuwbaar+gas'-scenario kost weldegelijk geld

In tegenstelling tot wat op 10 juni 2013 in De Standaard beweerd werd, heeft het 'hernieuwbaar+gas'-scenario weldegelijk een serieuze kost.
> Meer
26 mei 2013 | Herman Gallé, Voorzitter afd. Fryslân Partij voor de Dieren

'Holocaust' is een verdedigbare term voor dierenleed in de bio-industrie

Mensen zouden inderdaad verontrust moeten zijn/worden over de angstwekkende analogie tussen wat wij onze soortgenoten hebben aangedaan en wat andere soorten door ons toedoen moeten ondergaan.
> Meer
21 mei 2013 | Kristof Gladinez, student ir. werktuigkunde, lid van denktank YERA

Windmolens zijn gevaarlijker dan kerncentrales

Jan Bens van het FANC verklaart dat het veiligheidsrisico van windmolens aanzienlijk groter is dan bij kerncentrales. Is dit wel degelijk zo? Welke gevaren zijn er dan zoal?
> Meer
24 april 2013 | Robbert Casier, Vlaamse Jongerenvertegenwoordiger Klimaat

Een tweede zit graag voor het Vlaams Klimaatbeleidsplan

Als jongerenvertegenwoordiger voor klimaat van de Vlaamse Jeugdraad zie ik dit plan graag zo snel mogelijk terug op de tekentafel belanden. Ik maak hierbij alvast de volgende bedenkingen.
> Meer
16 april 2013 | Siim Kallas, EU Commissaris voor Transport

Moderniseer de regels voor vrachtvervoer

Om het toenemende vrachtvervoer in Europa veilig, milieuvriendelijk én economisch gezond te houden, moeten de Europese regels dringend worden aangepast.
> Meer
11 februari 2013 | Pieter Pauw, Onderzoeker en publicist

Verwacht niet te veel van Shell

Wereldwijd doen bedrijven steeds meer aan duurzaamheid. Shell mag dan de allergrootste zijn - ondanks alle mooie praatjes hoeft er van de oliegigant niet veel verwacht te worden.
> Meer
7 januari 2013 | Jan Diek van Mansvelt, emeritus hoogleraar Wageningen UR

Ontaarde landbouw put bodems uit

Het huidige economische groeisysteem heeft een slachtoffer gemaakt waar we tot nu toe een blinde vlek voor hebben: de vruchtbaarheid van onze landbouwgrond. We mogen de volgende generaties niet opzadelen met de rekening van onze roofbouw.
> Meer
28 december 2012 | Tim Aerts

Stel de overbevolking ter discussie

Terwijl de klimaatsverandering haar doden opeist en de wereld stilaan afstevent op een record van 9 miljard inwoners, blijft het debat steken op een zin die onze koning wel of niet gezegd heeft.
> Meer
28 november 2012 | Günther H. Oettinger, Europees Commissaris voor Energie

Energie in Europa kan efficiënter en goedkoper

De interne energiemarkt moet er uiterlijk in 2014 zijn, maar EU-lidstaten liggen niet op schema. Dat is zonde.
> Meer
5 november 2012 | Wilfried ten Brinke, Adviseur en schrijver over watervraagstukken

New York: hoe een overstroming ons (weer) wakker schudt

De overstroming van New Orleans in 2005 door de orkaan Katrina was voor deskundigen destijds geen verrassing. Ook de gevolgen van de orkaan Sandy voor New York zal de deskundigen niet hebben verrast.
> Meer
2 november 2012 | Dimitri De Meester, partner Improvement

Het zinloze gezichtsverlies van Ford Genk

Het drama van Ford Genk is meer dan een massaal verlies van werkgelegenheid. Het gaat om verlies van zekerheid, verlies van vertrouwen en eigenwaarde. Hoe zal dit gecompenseerd worden?
> Meer
29 oktober 2012 | Jos Reinhoudt, Eigenaar Duurzame Denkkracht

Druk stropers uit de markt met nep-neushoorns

De bloederige handel in de hoorns en slagtanden van neushoorns en olifanten kan het best bestreden worden door de markt te overspoelen met nep-producten.
> Meer
25 oktober 2012 | Joachim Nijs, inwoner van Genk en docent NT2 in Heverlee

De toekomst van Genk ligt in dematerialisering

Binnen de marktlogica van winstmaximalisatie en kostenminimalisatie van ons huidig economisch stelsel nam het management van Ford een voor de hand liggende beslissing.
> Meer
20 juni 2012 | Janez Potočnik, EU-commissaris voor Milieu

Geen duurzame ontwikkeling zonder sociale gelijkheid

We zetten onze eigen toekomst op het spel als we de problemen van eindige hulpbronnen, onduurzame ontwikkeling en massale armoede niet aanpakken.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 38
"Ik vind" is niet nodig
> Meer