Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Sport

2 juni 2017 | Britt van der Slot, Student Communicatie

Sporten voor mensen met een handicap is ontzettend belangrijk

Sporten is voor iedereen belangrijk, dus ook voor mensen met een handicap. Maar een klein percentage van mensen met een handicap doet aan sport. Dit percentage moet en kan omhoog!
> Meer
4 maart 2017 | Thomas Markhorst

Waarom het aanstaande kampioenschap van Feyenoord een ramp is

Op alle vlakken is het kampioenschap van Feyenoord een bijzonder ongunstig vooruitzicht. De hooligans misdragen zich al jaren en op sportief gebied hebben de Rotterdammers niets te zoeken in Europa.
> Meer
19 januari 2017 | Ton van Rietbergen, universitair docent

De KNVB wil af van amateurclubs

De KNVB wil dat amateurclubs zich gaan gedragen als profclubs door ook hen te verplichten voetballers een officieel contract te bieden. Dit is naast onbetaalbaar ook ongewenst, want het verplaatst de strijd van het veld naar de bestuurskamer.
> Meer
2 september 2016 | Alessio Cuomo, Filmmaker

Een medaille voor de waardige verliezer

Waarom is sport verworden tot een kille strijd der ego's met eindeloos veel belangen, afgunst, haantjes en vooral heel veel lange tenen? Sport moet niet verdelen, maar verbroederen.
> Meer
21 augustus 2016 | Louis van Overbeek

Deze ‘sportzomer’ is vooral een ‘nieuwswinter’

Nederland interesseert zich een groot deel van het jaar alleen nog maar voor sport. Mede daardoor blijven correcties op bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen lang uit.
> Meer
4 juli 2016 | Jef Cauwenberghs

Laat de Rode Duivels niet de metafoor van deze generatie worden

De Rode Duivels hebben de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen. Met een 3-1 verlies tegen Wales verlaten de Belgen het EK in Frankrijk bekerloos. Laten we niet spreken van een gouden net-niet-generatie.
> Meer
28 juni 2016 | Jenita Prins, Pedagogiekstudente

Dunne modellen kunnen een voorbeeld zijn voor de jeugd

Slanke modellen, denk aan Romee Strijd, streven een gezonde levensstijl na. Dit maakt hen een inspiratiebron voor het aanmeten van een gezonde levensstijl.
> Meer
10 juni 2016 | Jelle Schoemaker, Sporteconoom bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Geen EK voetbal is niet slecht voor onze economie, maar wel voor onze samenleving

Het EK Voetbal in Frankrijk begint en wij doen niet mee. Onze economie zal er weinig van merken, maar onze samenleving had het EK juist nu goed kunnen gebruiken.
> Meer
17 maart 2016 | Tess Van Linden

Voetbal: koploper van de naastenliefde, maar ook van onsportief gedrag

In de nasleep van het incident met de Italiaanse scheidsrechter, die werd nagetrapt door een speler van Castel San Niccolo, kroop onze reporter Tess (23) in haar pen.
> Meer
23 februari 2016 | Herman Gallé

De Deinende Dobber

Voor de hengelaar is het 'sport', ontspanning, hobby, natuurbeleving of wat dan ook. Het dier vecht voor zijn leven. Is dat eerlijk?
> Meer
7 juli 2015 | Marijn de Haas

FIFA 2.0; het gaat om de bal, niet om de knikkers

De FIFA heeft een facelift nodig. Een transparant en open systeem, waarbij iedereen wordt meegenomen in beslissingen en uitgaven. Dit artikel geeft een schets van hoe dit eruit kan zien.
> Meer
13 januari 2015 | Jacqueline Kronenburg en Dirk Schaars, adviseurs Nederlands Instituut v. Sport en Bewegen

Beweging moet zwaarder wegen in ons dagelijks leven

Meer bewegen, dan meer wegen? Waarom zou je dan sporten? Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen ziet onbalans in berichtgeving over sport & bewegen en geeft hier inzicht in 'gewichtige' zaken.
> Meer
4 november 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Maak stress tot je vriend en niet tot je vijand

Deze week is massaal de aanval geopend op stress, op werkstress in het bijzonder. Stress staat in een kwaad daglicht. Volkomen onterecht; zonder stress kunnen we niet overleven.
> Meer
14 september 2014 | Peter-Jan Mol, kennisadviseur sport & bewegen

Verenigingen moeten ouders niet opvoeden

Vorige week is de multimediale campagne TV Sportplezier gelanceerd. Een campagne die kinderen de lol in sport terug wil geven. Naar mijn mening wordt de rol van de vereniging hierbij zwaar overschat.
> Meer
7 juli 2014 | Peter Noordhoek, mede-coach van Oranje

Van Gaal heeft drie dilemma's

Van Gaal is een supercoach, maar zo vlak voor de wedstrijd met Argentinië staat hij voor een drietal dilemma's: wat te doen met het vertrouwen van de doelman, een aanvoerder uit vorm en een elftal uit balans?
> Meer
14 juni 2014 | Jeroen van Gerven, Latijns-Amerikaexpert en publicist

Uiteindelijk is het WK goed voor Brazilië

In Brazilië heerst grote onvrede over het WK, omdat zo veel geld wordt uitgegeven aan een voetbalfeest. Maar het land ontbeert juist een goede infrastructuur en buitenlandse investeringen.
> Meer
10 juni 2014 | Geerlof de Mooij, Student International Studies

Zuiver FIFA door haar te verlaten, niet door mee te spelen

De hypocrisie over FIFA heeft nu lang genoeg geduurd. Het is tijd voor een signaal. Een echt, stevig signaal – een boycot. De grote voetballanden moeten de FIFA verlaten en een nieuwe bond oprichten.
> Meer
4 juni 2014 | Charlotte Goeyers

Staak de strijd tegen de slanke vrouw

De reclamecampagne van Swimsuits For wil komaf maken met “onze obsessie voor slanke modellen”. Maar positieve discriminatie benadeelt op zijn beurt slanke vrouwen.
> Meer
10 maart 2014 | Remco Boer en Tjienta van Pelt, directeur Nederlands Instituut v Sport en Bewegen resp. directeur Gelderse Sport Federatie

Stem op uw sportschoenen!

Wie van u stemt op zijn sportschoenen? Dan gaat het niet over gepast schoeisel voor in het stemhokje, maar over een bewuste keuze voor vitaal leven en slimme inzet van het budget in uw gemeente.
> Meer
9 februari 2014 | Gunther Malin, journalist

Schone schijn is ook olympische discipline

Vrijdag gingen de 22ste Olympische Winterspelen van start in Rusland. Zoals dat vaak gaat tijdens grootse sportevenementen, zal de harde realiteit even plaats moeten ruimen voor de schone schijn.
> Meer
5 februari 2014 | Bernd Timmerman, historicus en socioloog

Sporters die denken, het kan. Ook in Sotsji

Wel of geen zware delegatie naar Sotsji, mag het ons een zorg zijn? Natuurlijk wordt het een groot PR-festijn voor Poetin en de Russen. Kunnen de sporters meer dan alleen hard schaatsen?
> Meer
20 januari 2014 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Moet je als wielertoerist echt Cancellara na doen?

Je bent niet goed bezig als wielertoerist als je alleen maar je vrienden wilt imponeren met je gemiddelde snelheid of het feit dat je negen keer de Mont Ventoux bent opgefietst.
> Meer
15 november 2013 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Wantrouw verkopers van voedingssupplementen

Soms lijkt het wel alsof je zonder voedingssupplementen simpelweg niet gezond kunt eten, maar zijn dergelijke supplementen waardevol of eet je toch maar beter groenten, fruit en volkoren producten?
> Meer
23 oktober 2013 | Marco Brugmans, Directeur VeiligheidNL

Geweld op het sportveld? Zet het publiek in

Goed dat er stevig wordt opgetreden tegen geweld op en rond de sportvelden, maar het wordt hoog tijd dat we nu echt werk maken van het voorkómen ervan.
> Meer
16 oktober 2013 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Word je van fitness écht gezonder?

Is het niet raar dat mensen die meer willen of moeten bewegen een fitnessabonnement nemen? Zeker als je weet dat 80 procent van de nieuw ingeschrevenen er na minder dan 3 maand de brui aan geeft.
> Meer
8 oktober 2013 | Klaas Annink

De sportschoolsamenleving is ontaard

Het gros van de bevolking ervaart in toenemende mate minder ‘voldoening’ van zijn werk, en  begeeft zich richting depressie en wellicht zelfs het gekkenhuis.
> Meer
6 september 2013 | Nancy Poiesz, Adviseur Communicatie NISB

Schrijf de voetbalkooien niet zomaar af

Voetballende jongeren zouden in voetbalkooien overlast veroorzaken, aldus een NCRV-uitzending. Maar zulke kooien zijn waardevolle voorzieningen die een eerlijke journalistieke benadering verdienen.
> Meer
26 augustus 2013 | Jacqueline Kronenburg, adviseur communicatie

Virtuele groepslessen doodsteek voor vertrouwen in fitnessbranche

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Steeds meer fitnesscentra vervangen hun instructeurs door een videofilmpje. Daarmee vernietigen ze het maatschappelijk kapitaal dat ze net hadden opgebouwd.
> Meer
19 augustus 2013 | Peter-Jan Mol, adviseur gezond werken

Dynamisch werken is goed voor de gezondheid

Paul Rosenmöller is zijn politieke handigheid nog niet kwijt. Zijn pleidooi voor een CAO-bemoeienis met leefstijl heeft stof opgewaaid. Dit stof moet nu blijven dwarrelen door vaker bewegende werknemers.
> Meer
18 augustus 2013 | Charles van den Broek, Schrijver en historicus

Boycot de boycotters

Stephen Fry lijkt met zijn oproep tot een boycot van de Olympische Spelen het morele gelijk aan zijn zijde te hebben, maar hij slaat aan alle kanten de plank mis.
> Meer
29 juli 2013 | Nancy Poiesz, Communicatie-adviseur

Geen subsidie zonder erkenning

Kijk eens kritisch naar de gemeentelijke inzet van budgetten voor sport- en beweegaanbod. Wat een verspilling! Gemeenten moeten verplicht worden om te investeren in wat werkt.
> Meer
5 juli 2013 | Jacqueline Kronenburg, adv. Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen

De kracht van sport: voor een dubbeltje op de eerste rang?

De reportage 4 juli in Nieuwsuur maakte het pijnlijk duidelijk: van de Nederlandse gemeenten heeft 93 procent bezuinigd op sport of is dat van plan te doen. Sport wordt dus duurder voor iedereen?
> Meer
4 april 2013 | Ingrid Verbanck, Verantwoordelijke Marketing

De VRT ridiculiseert strafbare feiten

Dat een openbare omroep strafbare feiten ridiculiseert is onvoorstelbaar en een schrijnend voorbeeld van hoe vrouwen zich anno 2013 nog altijd behandeld weten.
> Meer
2 april 2013 | Ingrid Verbanck, Verantwoordelijke Marketing

Billenknijpers als Peter Sagan zijn niet grappig

Peter Sagan is geen onschuldige snoeper, maar een goor klootzakje en moet leren zijn handen thuis te houden. Iemand moet hem bovendien dringend duidelijk maken dat wat hij doet zonder meer strafbaar is.
> Meer
20 maart 2013 | Ingrid Verbanck, Verantwoordelijke Marketing

Kom los van de clichés over vrouwen en mannen

Het is jammer dat het debat over de combinatie tussen gezinsleven en carrière steeds weer lijkt te verzanden in clichés over de rollen die mannen en vrouwen moeten opnemen.
> Meer
15 oktober 2012 | Irene de Zwart

Verbruggen en McQuaid hebben de Olympische eed verbroken

Het kan niet zo zijn dat iedereen in het peloton wist wat er gaande was, zelfs journalisten op de hoogte waren, en de UCI van niets wist.
> Meer
11 oktober 2012 | Max Micha

Lance Armstrong, het zwarte schaap in een oneindige hypocriete beerput

7-voudig tourwinnaar Lance Armstrong wordt opgeofferd en mag zijn titels inleveren. Of hij nu wel of niet heeft gebruikt is onbelangrijk in deze case, want bijna iedereen in de wielertop gebruikt.
> Meer
12 september 2012 | Gert Goeminne, wielerfanaat en onderzoeker aan het centrum Leo Apostel

Wielerverslaggeving moet minder heldenverering willen zijn

Eindelijk heeft Johan Museeuw gezegd wat iedereen al wist.
> Meer
10 augustus 2012 | Gian Paolo Accardo, adjunct-hoofdredacteur van Presseurop.eu

EU als super-sportmacht is geen goed idee

Er gaan stemmen op om Europese atleten onder de EU-vlag te laten deelnemen aan de Olympische Spelen. Dit zou de sportprestaties en de solidariteit binnen de EU echter niet per se ten goede komen.
> Meer
28 juli 2012 | Frank Berkemeier, Auteur

Olympische Spelen verdienen de Nederlandse heikneuterigheid niet

Het gaat in Nederland vooral over de kosten van de Spelen, niet over de mogelijkheden. Zo verdient Nederland de Olympische Spelen niet.
> Meer
5 juli 2012 | Anthon van der Horst, Actualiteitspsycholoog

Gezocht: bondscoach met zelfkennis

Onze voetballers van Oranje waren arrogant en niet zelfkritisch. wetenschappelijk onderzoek zegt juist dat het goed is om met compassie naar je zelf te kijken. Wat doen de voetballers dan verkeerd?
> Meer
14 juni 2012 | Quirijn Teunissen, Adviseur strategie en PA, bovenal wielerliefhebber

Heksenjacht beschadigt wielrennen meer dan doping doet

Het systeem dat is opgetuigd om doping uit de (wieler)sport te bannen is effectief en dus succesvol. Toch moet opgepast worden dat het systeem de sport niet meer beschadigd dan doping zelf doet.
> Meer
7 december 2011 | Suzanne van den Eynden, Freelance journalist

Laat sporters na de wedstrijd met rust!

Na een nederlaag moeten topsporters of coaches zich voor de camera verantwoorden voor hun tegenvallende prestaties, iets wat de doorsnee werknemer nooit zou pikken. Waarom laten we ze niet met rust?
> Meer

Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer