Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Sport

2 juni 2017 | Britt van der Slot, Student Communicatie

Sporten voor mensen met een handicap is ontzettend belangrijk

Sporten is voor iedereen belangrijk, dus ook voor mensen met een handicap. Maar een klein percentage van mensen met een handicap doet aan sport. Dit percentage moet en kan omhoog!
> Meer
2 september 2016 | Alessio Cuomo, Filmmaker

Een medaille voor de waardige verliezer

Waarom is sport verworden tot een kille strijd der ego's met eindeloos veel belangen, afgunst, haantjes en vooral heel veel lange tenen? Sport moet niet verdelen, maar verbroederen.
> Meer
4 juli 2016 | Jef Cauwenberghs

Laat de Rode Duivels niet de metafoor van deze generatie worden

De Rode Duivels hebben de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen. Met een 3-1 verlies tegen Wales verlaten de Belgen het EK in Frankrijk bekerloos. Laten we niet spreken van een gouden net-niet-generatie.
> Meer
28 juni 2016 | Jenita Prins, Pedagogiekstudente

Dunne modellen kunnen een voorbeeld zijn voor de jeugd

Slanke modellen, denk aan Romee Strijd, streven een gezonde levensstijl na. Dit maakt hen een inspiratiebron voor het aanmeten van een gezonde levensstijl.
> Meer
17 maart 2016 | Tess Van Linden

Voetbal: koploper van de naastenliefde, maar ook van onsportief gedrag

In de nasleep van het incident met de Italiaanse scheidsrechter, die werd nagetrapt door een speler van Castel San Niccolo, kroop onze reporter Tess (23) in haar pen.
> Meer
7 juli 2015 | Marijn de Haas

FIFA 2.0; het gaat om de bal, niet om de knikkers

De FIFA heeft een facelift nodig. Een transparant en open systeem, waarbij iedereen wordt meegenomen in beslissingen en uitgaven. Dit artikel geeft een schets van hoe dit eruit kan zien.
> Meer
16 juni 2015 | Jef Cauwenberghs

Belgisch voetbal: van volkssport naar aristocratie

Het belachelijk ingewikkelde Belgische voetballandschap lijkt steeds meer op het 18e eeuwse Frankrijk, stelt Jef Cauwenberghs in onderstaande analyse.  
> Meer
13 januari 2015 | Jacqueline Kronenburg en Dirk Schaars, adviseurs Nederlands Instituut v. Sport en Bewegen

Beweging moet zwaarder wegen in ons dagelijks leven

Meer bewegen, dan meer wegen? Waarom zou je dan sporten? Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen ziet onbalans in berichtgeving over sport & bewegen en geeft hier inzicht in 'gewichtige' zaken.
> Meer
17 november 2014 | Randy Haers

Euforie rond Rode Duivels blijft historisch hoog

Waar we vroeger uitblonken in onze afwezigheid, blijft de euforie rond de Rode Duivels tegenwoordig historisch hoog. Een waarneming die ons noopt tot een kritische zelf-reflectie.
> Meer
4 november 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Maak stress tot je vriend en niet tot je vijand

Deze week is massaal de aanval geopend op stress, op werkstress in het bijzonder. Stress staat in een kwaad daglicht. Volkomen onterecht; zonder stress kunnen we niet overleven.
> Meer
3 november 2014 | Randy Haers

Wij, supporters van Club Brugge, hebben honger

2005 behelst het jaar van Club Brugge's laatste grote triomf alsook het begin van een reeds negen jaar durende lijdensweg. Wat volgt is een chronologisch overzicht van hoe bestuur, trainer en supporters elkaar onderling beïnvloeden.
> Meer
4 juli 2014 | Charlotte Goeyers, Hoofdredacteur

Rode Duivels tegengif voor confederalisme

Terwijl de Belgische driekleur vrolijk overal het landschap siert, zijn er nog enkelingen waar de voetbalmicrobe geen vat op heeft. Tot voor kort hoorde Charlotte Goeyers (20) nog bij deze kleine groep...
> Meer
14 juni 2014 | Jeroen van Gerven, Latijns-Amerikaexpert en publicist

Uiteindelijk is het WK goed voor Brazilië

In Brazilië heerst grote onvrede over het WK, omdat zo veel geld wordt uitgegeven aan een voetbalfeest. Maar het land ontbeert juist een goede infrastructuur en buitenlandse investeringen.
> Meer
13 juni 2014 | Laurens Soenen

Laat voor het WK het innerlijke beest gecontroleerd los!

Gisteren is het wereldkampioenschap voetbal op gang getrapt. Na twaalf jaren wanhopig wachten mogen ook wij onze Belgische vlaggen weer bovenhalen. Mag ik daar gewetenloos in meegaan, alsjeblieft?
> Meer
10 juni 2014 | Geerlof de Mooij, Student International Studies

Zuiver FIFA door haar te verlaten, niet door mee te spelen

De hypocrisie over FIFA heeft nu lang genoeg geduurd. Het is tijd voor een signaal. Een echt, stevig signaal – een boycot. De grote voetballanden moeten de FIFA verlaten en een nieuwe bond oprichten.
> Meer
4 juni 2014 | Charlotte Goeyers

Staak de strijd tegen de slanke vrouw

De reclamecampagne van Swimsuits For wil komaf maken met “onze obsessie voor slanke modellen”. Maar positieve discriminatie benadeelt op zijn beurt slanke vrouwen.
> Meer
9 februari 2014 | Gunther Malin, journalist

Schone schijn is ook olympische discipline

Vrijdag gingen de 22ste Olympische Winterspelen van start in Rusland. Zoals dat vaak gaat tijdens grootse sportevenementen, zal de harde realiteit even plaats moeten ruimen voor de schone schijn.
> Meer
20 januari 2014 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Moet je als wielertoerist echt Cancellara na doen?

Je bent niet goed bezig als wielertoerist als je alleen maar je vrienden wilt imponeren met je gemiddelde snelheid of het feit dat je negen keer de Mont Ventoux bent opgefietst.
> Meer
15 november 2013 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Wantrouw verkopers van voedingssupplementen

Soms lijkt het wel alsof je zonder voedingssupplementen simpelweg niet gezond kunt eten, maar zijn dergelijke supplementen waardevol of eet je toch maar beter groenten, fruit en volkoren producten?
> Meer
16 oktober 2013 | Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Word je van fitness écht gezonder?

Is het niet raar dat mensen die meer willen of moeten bewegen een fitnessabonnement nemen? Zeker als je weet dat 80 procent van de nieuw ingeschrevenen er na minder dan 3 maand de brui aan geeft.
> Meer
8 oktober 2013 | Klaas Annink

De sportschoolsamenleving is ontaard

Het gros van de bevolking ervaart in toenemende mate minder ‘voldoening’ van zijn werk, en  begeeft zich richting depressie en wellicht zelfs het gekkenhuis.
> Meer
26 augustus 2013 | Jacqueline Kronenburg, adviseur communicatie

Virtuele groepslessen doodsteek voor vertrouwen in fitnessbranche

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Steeds meer fitnesscentra vervangen hun instructeurs door een videofilmpje. Daarmee vernietigen ze het maatschappelijk kapitaal dat ze net hadden opgebouwd.
> Meer
19 augustus 2013 | Peter-Jan Mol, adviseur gezond werken

Dynamisch werken is goed voor de gezondheid

Paul Rosenmöller is zijn politieke handigheid nog niet kwijt. Zijn pleidooi voor een CAO-bemoeienis met leefstijl heeft stof opgewaaid. Dit stof moet nu blijven dwarrelen door vaker bewegende werknemers.
> Meer
4 april 2013 | Ingrid Verbanck, Verantwoordelijke Marketing

De VRT ridiculiseert strafbare feiten

Dat een openbare omroep strafbare feiten ridiculiseert is onvoorstelbaar en een schrijnend voorbeeld van hoe vrouwen zich anno 2013 nog altijd behandeld weten.
> Meer
2 april 2013 | Ingrid Verbanck, Verantwoordelijke Marketing

Billenknijpers als Peter Sagan zijn niet grappig

Peter Sagan is geen onschuldige snoeper, maar een goor klootzakje en moet leren zijn handen thuis te houden. Iemand moet hem bovendien dringend duidelijk maken dat wat hij doet zonder meer strafbaar is.
> Meer
20 maart 2013 | Ingrid Verbanck, Verantwoordelijke Marketing

Kom los van de clichés over vrouwen en mannen

Het is jammer dat het debat over de combinatie tussen gezinsleven en carrière steeds weer lijkt te verzanden in clichés over de rollen die mannen en vrouwen moeten opnemen.
> Meer
19 februari 2013 | Thom Rutten, Manager bij NISB

Universiteit Maastricht probeert goedkoop te scoren

De Universiteit Maastricht ziet het blijkbaar niet als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te springen met conclusies van haar onderzoekers.
> Meer
12 september 2012 | Gert Goeminne, wielerfanaat en onderzoeker aan het centrum Leo Apostel

Wielerverslaggeving moet minder heldenverering willen zijn

Eindelijk heeft Johan Museeuw gezegd wat iedereen al wist.
> Meer
10 augustus 2012 | Gian Paolo Accardo, adjunct-hoofdredacteur van Presseurop.eu

EU als super-sportmacht is geen goed idee

Er gaan stemmen op om Europese atleten onder de EU-vlag te laten deelnemen aan de Olympische Spelen. Dit zou de sportprestaties en de solidariteit binnen de EU echter niet per se ten goede komen.
> Meer
14 juni 2012 | Quirijn Teunissen, Adviseur strategie en PA, bovenal wielerliefhebber

Heksenjacht beschadigt wielrennen meer dan doping doet

Het systeem dat is opgetuigd om doping uit de (wieler)sport te bannen is effectief en dus succesvol. Toch moet opgepast worden dat het systeem de sport niet meer beschadigd dan doping zelf doet.
> Meer
7 december 2011 | Suzanne van den Eynden, Freelance journalist

Laat sporters na de wedstrijd met rust!

Na een nederlaag moeten topsporters of coaches zich voor de camera verantwoorden voor hun tegenvallende prestaties, iets wat de doorsnee werknemer nooit zou pikken. Waarom laten we ze niet met rust?
> Meer

Schrijftip van de week

Week 21
Doe als een hotelwebsite
> Meer