Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Veiligheid

22 juni 2017 | C.W. Epema, IT specialist

Kiezen tussen Windows, iOS of Android heeft geen zin

De belangen van de grote drie Amerikaanse informatie-internationals, Google, Microsoft en Apple is nu echt een bedreiging voor onze democratie. Tijd voor het democratische alternatief: open-source.
> Meer
23 mei 2017 | Brandon Pakker, Filosoof

Neutrale uitstraling politieagent biedt schijnneutraliteit

Een neutrale uitstraling van de politieagent garandeert niet dat onzichtbare persoonlijke (levens)overtuigingen geen negatieve invloed hebben op zijn functioneren. Laat diens handelen bepalend zijn.
> Meer
8 maart 2017 | Gaia Willemars, student filosofie

We moeten meer praten over 'onze mannen' die onze vrouwen verkrachten

We denken, praten en schrijven op een verkeerde manier over verkrachting. Dit kan en moet anders.
> Meer
31 januari 2017 | Neal Julian Teuben, Tweedejaars communicatiestudent

‘Appverbod’ op de fiets is niet voldoende

Minister Schultz zei vorig jaar een 'appverbod' te willen instellen op de fiets. Dit is niet voldoende; ik vind dat er een verbod moet komen op het gebruik van telefoons en muziekspelers op de fiets.
> Meer
23 december 2016 | Henk Dijkstra

Terrorisme is een marginale dreiging

Terrorisme is een marginale dreiging als wij naar de statistieken kijken. Alsnog geven wij onze vrijheden hiervoor op, omdat politici en de media het gevaar opblazen. Zíj jagen ons juist angst aan.
> Meer
17 november 2016 | Rudi Dierick, Hoofdredacteur De bron (de-bron.org)

Waarom geen Europees vreemdelingenlegioen?

Opvang van illegale migranten kent nog geen afdoende antwoord. Teveel hebben hier geen toekomst, maar wel probleemgedrag. Misschien biedt een Europees vreemdelingenlegioen een deel van het antwoord.
> Meer
25 augustus 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Terreur relativeren is onterecht en verkeerd

Het terrorisme van IS of uw eigen keukentrapje, waar zou je eerder bang voor moeten zijn? Dat tweede, zeggen sommigen, op basis van cijfers, maar in de praktijk houdt zo'n relativering weinig stand.
> Meer
13 juli 2016 | Kees Jan Dellebeke

Lot Snowden voor altijd in handen van westerse media

Westerse media hebben te weinig aandacht voor cruciale kentering in het leven van Snowden. Die zit met zichzelf in de knoop en voelt zich onbegrepen door twee dictatoriale regimes van VS en Rusland.
> Meer
25 april 2016 | Louis van Overbeek

Gehysteriseerde hondenbaasjes

In haar streven naar absolute veiligheid drijft de overheid de burger soms tot hysterie.
> Meer
4 april 2016 | Matt Martens, bedrijfskundig adviseur vanuit antropologisch pers

Terrorisme tot ideologische strijd beperken is een gevaarlijke valkuil

Politici en journalisten laten zich meeslepen in verhullende ideologische strijd van terroristen en veroorzaken daarmee tweespalt in de samenleving.
> Meer
24 maart 2016 | Mariem Chaoui, Reporter StampMedia

Open brief voor Brussel: “Op dit moment zijn we allemaal hetzelfde”

Woorden schieten soms te kort, maar zijn soms ook het enige wat we nog hebben. StampMedia-reporter Mariem Chaoui (19) schreef een open brief voor Brussel.
> Meer
15 maart 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Crisis Interventionist, Psychotraumatoloog

Het Griekse drama is in the making, onder Nederlands EU-voorzitterschap

Gisteren gebeurde waarvoor wij al lang waarschuwen. Als we nú niet ingrijpen ontaardt de situatie straks in een dramatische katharsis en een zwarte bladzijde in de toekomstige geschiedenisboeken.
> Meer
15 maart 2016 | Florence van der Tholen, Student aan het Atheneum

Europa heeft een EU-leger nodig

Als wij als Europese Unie onze belangrijke internationale positie ook op defensief gebied willen afdrukken, zullen wij de handen in een moeten slaan en een EU-leger vormen.
> Meer
15 januari 2016 | Janet van van Dijk, journalist

Laat je niet leiden door angst

Voor alles kun je bang zijn. Voor asielzoekers en migranten en voor collega’s en alle leidinggevenden.
> Meer
6 december 2015 | Aart G. Broek, sociaalwetenschapper / adviseur

Respect afdwingen: met kalasjnikov of prestaties?

Dé brandstof voor buitensporige agressie is schaamte, d.w.z. geweld is een gevolg van een reeks indringende vernederingen en de angst voor nieuwe vernedering.
> Meer
5 december 2015 | Jorrit Top, Leerling Willem Lodewijk Gymnasium Groningen

Stop met het provoceren van Rusland

Afgelopen week nam ik met verbazing het bericht waar dat Montenegro is uitgenodigd om lid van de NAVO te worden. Opnieuw een poging om het Oostblok onder de invloed van het Westen te krijgen.
> Meer
27 november 2015 | Aart G. Broek, sociaalwetenschapper / adviseur

Een oorlog tegen jihadistische vernederingen: hoe doe je dat?

Het handelen van bestuurders en terrorisme-experts doet denken aan dat van achttiende eeuwse geneesheren: zonder deugdelijke diagnose overgaan op laxerende middelen, aderlating en amputaties.
> Meer
23 november 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

John Lennon is net zo gevaarlijk als IS

Wie gelooft in teksten, is altijd fanatieker dan mensen die in beelden denken; katholieken en striptekenaars blazen geen theaters of mensen op, hooguit ballonnen.
> Meer
23 november 2015 | Nabila Anwar

Terrorisme heeft geen godsdienst

Onlangs werd er opnieuw een wrede en onmenselijke daad van geweld gepleegd. Zijnde een moslima en bovenal een mens, veroordeel ik deze aanvallen ten zeerste.
> Meer
20 november 2015 | Maarten ter Huurne, Promovendus Hogeschool Utrecht/Universiteit Utrecht

Worden we te bang om te delen?

De aanslag in Parijs heeft veel kapot gemaakt. De openbare ruimte lijkt daarmee risicovoller dan ooit. Zijn we nog wel in staat om elkaar te vertrouwen?
> Meer
18 november 2015 | Janet van Dijk, journalist

Het allertreurigste van alles

Als de blanke westerling de oorlog dichterbij voelt komen, dan wordt het menens.
> Meer
17 november 2015 | Laurens Soenen, reporter voor StampMedia

Wie vangt de geopolitieke boemerang, beste politici?

Na de terreuraanslagen in Parijs grijpen westerse politici massaal naar de verlichtingsidealen. Tegelijk willen ze met de wapens in de hand het Midden-Oosten democratisch heropbouwen. Ben ik de enige die zich daarbij vragen stelt?
> Meer
14 november 2015 | Gerhardt Heusinkveld

De wereld staat niet in brand

Er gaat altijd meer liefde zijn, dan terreur en haat. Liefde zit niet in grootse zaken. Je vindt het niet in politiek. Je vindt het niet in geloofsuitingen. Je vindt het in het klein. In de mens zelf.
> Meer
6 oktober 2015 | Younness Ibrahimi, Reporter

Het ING-voorval: een invasie van angst

Wat woensdag leek op een doodgewoon netwerkevent door, en vooral voor, ondernemende studenten, is uitgedraaid op een heuse actiescène zoals ze enkel in Hollywood kunnen nagebootst worden.
> Meer
11 mei 2015 | Jarno de Snoo, Student Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

Religie is terrorisme

Religie is terrorisme. Mijn verblijf en ervaringen als marinier in Irak en meer nog in Afghanistan heeft me aan het denken gezet over de gevolgen van het geloof. De conclusie is dat geloof en terrorisme onlosmakelijk verbonden zijn.
> Meer
6 mei 2015 | Bram Lambrechts

Heb meer oog voor de gevolgen van ons gedrag op kinderen

Omdat we kinderen wereldwijd blijven (mis-) behandelen, kunnen, of mogen, wij niet meer met z'n allen roepen: 'never again!'. Want kinderen leren vandaag hoe ze zich morgen moeten gedragen.
> Meer
6 maart 2015 | Věra Jourová, EU-commissaris voor Gendergelijkheid

Europa en gendergelijkheid: een verhaal dat nog niet af is

Mannen en vrouwen moeten niet identiek worden, maar ze moeten in hun leven dezelfde keuzes kunnen maken en dezelfde vrijheden en rechten kunnen genieten.
> Meer
25 februari 2015 | Khalid El Jafoufi

Wanneer voeren wij contrapropaganda tegen onszelf?

De federale overheid wil een nieuwe maatregel inzetten tegen radicalisering. We hebben echter geen nood aan deradicalisering, maar reradicalisering.
> Meer
28 januari 2015 | Bahram Maaruf

Zet vrouwelijke agenten in tegen IS-sympathisanten

Laten we kiezen voor zo veel mogelijk vrouwelijke agenten in het straatbeeld in plaats van mannelijke. Dat zal, net als in Koerdistan, een demoraliserend en afschrikkend effect hebben op elke terrorist die overweegt om een aanslag te plegen op Belgi…
> Meer
27 januari 2015 | Věra Jourová, Eurocommissaris Justitie, Consumentenzaken, Gender

Het is hoog tijd om de gegevensbescherming te hervormen

Als we de mogelijkheden van de digitale interne markt beter willen benutten, moeten we zonder aarzelen nieuwe regels inzake gegevensbescherming invoeren. Burgers en bedrijven wachten op deze hervorming.
> Meer
7 januari 2015 | Arne Roels, Redacteur StampMedia

Wat is volgens u het ergste dat vandaag gebeurd is?

Helaas zijn er vandaag naast de aanslag in Parijs ook enkele dingen gebeurd waarover niet wordt bericht. Gebeurtenissen van hetzelfde kaliber (of erger).
> Meer
2 december 2014 | Kris Beyens

We moeten af van de illusie van overvloed

Hoe kunnen we van de illusie van overvloed afgeraken? Een gedachte-experiment, enkele scenario's en metaforen kunnen hopelijk tot nadenken aanzetten.
> Meer
11 november 2014 | Seppe Malfait

Hete Herfst: tegen élke vorm van geweld

De media zijn lustig ingesprongen op het sensationele geweld van enkele tientallen, vorige week in Brussel. Ze gaan voorbij aan het minder mediagenieke geweld waartegen 120.000 mensen op straat kwamen. Hoog tijd om dat geweld onder de loep te nemen,…
> Meer
16 september 2014 | Marco Brugmans, directeur VeiligheidNL

"Pas op, kijk uit!": goed bedoeld, maar niet altijd behulpzaam

"Pas op!" en "kijk uit!". Het zijn termen die ouders regelmatig tegen hun kinderen roepen. Maar helpen deze waarschuwingen ook? Blog over de kracht van een positieve benadering.
> Meer
4 september 2014 | Martin Vos, Gepensioneerd huisarts, inspecteur vervoerskunde

Nieuw belastingstelsel biedt kansen in mobiliteit

Staatssecretaris Wiebes werkt aan een nieuw belastingstelsel om de belastingwetten te vereenvoudigen. Een uitgelezen mogelijkheid om in de automobiliteit te scoren. Dat kan eenvoudig en vernieuwend.
> Meer
8 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Eerste Wereldoorlog is helemaal niet over

Als we niet een legermacht opbouwen, moeten we ook niet klagen als anderen wel het recht in eigen hand nemen. Net als op het schoolplein, wint in de echte wereld de sterkste, niet de beste spreker.
> Meer
28 juli 2014 | Danny Mekic, jurist en technologie-deskundige

Wat hebben die drones hier eigenlijk te zoeken?

Er zouden eerst een radar en een register voor drones moeten komen voordat deze vliegende horzels worden toegestaan, betoogt technologiedeskundige Danny Mekic'.
> Meer
3 juli 2014 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog & Crisis Interventionist

Schuld als hulpmiddel of schuld als dwangmiddel?

Het thema schuld is complex. Maar het is belangrijk dat we het thematiseren. Bepaalde processen zijn voor velen een ver-van-mijn-bed-show;we geven slechts onze mening, wanneer het kalf verdronken is.
> Meer
20 maart 2014 | Brandon Wood, Student Social Work

"Hells Angel? Ga dan maar naar huis!"

Een mooie dag met veel zon zorgt voor veel blije gezichten. Dat is haast niet te ontkennen. Toch denkt de gemeente Sittard-Geleen daar anders over. Hells Angels passen niet in hun 'Picture Perfect'.
> Meer
24 februari 2014 | Henning Van Duffel, Secretaris Jong N-VA Mechelen, Student

De mobiele jongere wordt geteisterd door moeilijkdoenerij

Door als staat zomaar te bepalen wat goed is voor 'iedereen', vergeet je individuen voor wie de invulling van de staat ongewenst of zelfs hinderlijk is.
> Meer
24 januari 2014 | Joop Hazenberg, EU Watcher

De verkeershel van Brussel

Het grootste probleem van Brussel is mobiliteit. Of je nu in de auto zit, de tram pakt, op de fiets springt of te voet gaat: chaos, agressie, vervuiling en gevaar maken het verkeer tot een hel.
> Meer
7 januari 2014 | Karel Vissers, lid van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA

Bart De Wever beoefent fact-free politics

Zondagmiddag had Bart De Wever (N‑VA) het op VTM over moslimterreur, volgens hem de “ergste gesel voor de mensheid sinds Hitler.” De feiten geven nochtans een heel ander verhaal…
> Meer
4 januari 2014 | Rudi Dierick, Hoofdredacteur De Bron, zakelijk adviseur

België gul voor Waalse politiezones

Krijgen Waalse flikken te veel geld en Vlaamse te weinig, zoals Ben Weyts beweert? Of slaat die slechts onzin uit, zoals Jan Hertogen beweert? Onze verdere analyse geeft Ben Weyts gelijk.
> Meer
30 december 2013 | Shauni Vromans, Studente Sociaal Werk, Thomas More Hogeschool Geel

Mensonwaardige omstandigheden voor geïnterneerden

Gevangenissen zijn een vergeetput voor mensen die ontoerekeningsvatbaar zijn. Steeds meer geïnterneerden worden opgesloten in gevangenissen terwijl ze hier niet thuishoren.
> Meer
30 december 2013 | Linde Lambrechts, Studente sociaal werk Thomas More

Iedereen verdient een menswaardig leven in een veilige zone

Maggie De Block en andere politici moeten de ganse wetgeving rond vreemdelingen grondig bekijken en indien mogelijk hervormen. 
> Meer
12 december 2013 | Andrea Walraven-Thissen, Geestelijk verzorger & crisis interventionist

De zelfmoordenaar heeft zijn straf uitgezeten

Onze moderne samenleving kent nauwelijks nog taboes. Toch wordt er maar zelden openlijk gesproken over de impact van een zelfdoding. Velen van ons krijgen er echter, direct of indirect, mee te maken.
> Meer
10 december 2013 | Kristalina Georgieva, EU-commissaris

We moeten samen werken aan een veiligere wereld

Ernstige natuurrampen doen zich steeds vaker voor. Maar we kunnen een veerkrachtig Europa opbouwen dat in staat is haar eigen burgers te beschermen en ook anderen kan helpen.
> Meer
6 december 2013 | Wendy Rutten

Bekijk criminaliteit en veiligheid los van elkaar

Vaak wordt in het criminaliteitsbeleid aandacht besteed aan de vraag hoe veilig burgers zich voelen. Het kan zelfs zo zijn dat criminaliteitscijfers dalen, terwijl gevoelens van onveiligheid stijgen.
> Meer
10 oktober 2013 | Ingrid Verbanck, Burgerjournalist bij De Wereld Morgen

Laat je niet verkrachten, adviseert de Stad Gent

Vanwege de verkrachting van 2 studentes in september stuurt de stad Gent preventietips naar de hogescholen en universiteiten. De boodschap: het is jouw verantwoordelijkheid om je niet te laten verkrachten.
> Meer
20 augustus 2013 | Ahmad Mukhtar Kakar, Student

VS moeten drone-aanvallen staken

Oorlog voeren; daarbij valt onder meer te denken aan de tot de tanden gewapende oprukkende militairen, tanks en bemande vliegtuigen. Daar komt nog wat bij. De moderne technologie maakt het bestaan van de onbemande vliegtuigen mogelijk, de drones.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 3
Eén kwestie tegelijk
> Meer