Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Vrijheid en Gelijkheid

28 juni 2017 | Aart G. Broek

Bevrijd slavernijherdenking van raciale ketenen

Emancipatie is geen kleur gebonden behoefte, maar een algemeen menselijk verlangen.
> Meer
22 juni 2017 | C.W. Epema, IT specialist

Kiezen tussen Windows, iOS of Android heeft geen zin

De belangen van de grote drie Amerikaanse informatie-internationals, Google, Microsoft en Apple is nu echt een bedreiging voor onze democratie. Tijd voor het democratische alternatief: open-source.
> Meer
23 mei 2017 | Brandon Pakker, Filosoof

Neutrale uitstraling politieagent biedt schijnneutraliteit

Een neutrale uitstraling van de politieagent garandeert niet dat onzichtbare persoonlijke (levens)overtuigingen geen negatieve invloed hebben op zijn functioneren. Laat diens handelen bepalend zijn.
> Meer
8 mei 2017 | Niels Lievens, Leerkracht

We moeten jongeren op een rationele manier de maatschappij leren kennen

Het verzamelen van ‘onjuiste informatie’ en ‘kort-door-de-bocht denken’ vormt terug de nieuwe rage. Laten we dus die ‘wil tot kennis’ proberen te activeren bij jongeren. Laten we wat licht binnenvallen in de vaak …
> Meer
14 april 2017 | Ruud van Gessel, live stream strategist

Periscope is een gamechanger

Geen politiek oordeel in dit opniestuk over de gebeurtenissen een paar weken geleden in Rotterdam. Wel de doorbraak van Periscope als alternatieve nieuwsprovider buiten de reguliere media om.
> Meer
21 maart 2017 | Jef Cauwenberghs

De eeuwige allochtoon

“Waarom blijven we inconsequent vasthouden aan het woord allochtoon”, vraagt Jef Cauwenberghs (22) zich af.
> Meer
21 maart 2017 | Mohamed Barrie

Wen er maar aan: ik ben jouw neger niet meer

Mohamed Barrie (25) houdt er niet van om ‘neger’ genoemd te worden. Er is veel onwetendheid, zowel bij wit en zwart, over de geschiedenis en de betekenis die het woord met zich meedraagt.
> Meer
17 maart 2017 | Jelle Schildkamp

Bedankt voor het stemmen. En nu?

De democratie leeft, zo was te zien op 15 maart. Hopelijk blijft al die betrokkenheid van het volk ook ná 15 maart een beetje leven. Want democratie is zoveel meer dan een stembiljet invullen!
> Meer
6 maart 2017 | Alexander Beunder, Columnist

Hoe Trumps soort nationalisme elites al eeuwen in het zadel houdt

Trump personificeert als geen ander de remedie van de elite tegen het klassenbewustzijn van het volk: het nationalistische idee dat burgers, staat en bedrijfsleven één gemeenschap vormen met dezelfde belangen en vijanden.
> Meer
14 februari 2017 | Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Je bent dus een terrorist als je de democratie ondersteunt

Partijen die aan de macht komen, maar die niet passen binnen de ‘westerse’ normen en waarden, krijgen geen steun van het Westen en zeker geen financiële steun. Maar ook die uitslag moet gerespecteerd worden.
> Meer
14 februari 2017 | GM van van Duin, schrijver

Nee Mark, het gaat helemaal niet goed in Nederland

Dag Mark, je hebt ons een brief geschreven die in alle kranten terechtkwam. Je wilt iedereen een hand kunnen geven. Wij hebben dan wel een groot aantal vragen voor je, Mark.
> Meer
3 februari 2017 | Max Bartels, Auteur van het boek 'Bij jezelf op de koffie'

Democratie functioneert alleen in een open sfeer

In een verslechterend politiek klimaat waar polarisatie, leugens en gedraai terrein winnen, is het de vraag of en hoe we de democratie weer los kunnen trekken. Snelle oplossingen bestaan niet, maar er is wel een uitweg....
> Meer
1 februari 2017 | Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Belangrijkste punt van populisten is gebaseerd op leugens en koude lucht

Wilders heeft uit zijn duim gezogen dat de meeste terroristische aanslagen door moslims worden uitgevoerd. De tweede leugen is dat moslims een gevaar zijn voor de maatschappij.
> Meer
31 januari 2017 | Jannet Vaessen, directeur WOMEN Inc.

Trump heeft een punt: de media zijn niet neutraal 

Het wordt tijd dat mediamakers het controleren op onbewuste vooroordelen tot een cruciaal onderdeel van de journalistieke gereedschapskist maken. Het wordt tijd voor een ‘bias-check’ .
> Meer
26 januari 2017 | Jef Cauwenberghs

Feminisme zonder masculinisme is een doodlopend straatje

Mannen en vrouwen overal ter wereld trokken afgelopen weekend de straten op voor gendergelijkheid. De vraag daarnaar is echter geen exclusief feministisch verhaal maar een zeil waaraan langs twee kanten getrokken moet worden.
> Meer
26 januari 2017 | Naome Al-Saqaff, Eerstejaars psychologie op de Radboud University

Rutte op de populistische toer

Het volk is de politieke elite zat, maar in plaats van naar boven te schoppen, haalt de populist uit naar "links" en naar de allochtone Nederlander. Met dit laatste doet Rutte in zijn open brief mee.
> Meer
25 januari 2017 | Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Asscher kweekt tweespalt tussen mensen

Asschers beleid geeft mensen die hier komen werken het gevoel dat ze ‘minder waard’ zijn dan Nederlanders die hier zijn geboren.
> Meer
15 december 2016 | Madou Haberkorn, Student

Stop met je zo op onze landgrens te focussen: wij leven in een globale wereld

De reacties op de huidige vluchtelingeninstroom getuigen vaak van bitter weinig solidariteit, inlevingsvermogen en menselijkheid. Door de zaken wat in perspectief te stellen kom je misschien wel tot een andere mening, probeer het eens.
> Meer
14 december 2016 | Remco Wel, Schrijver van frictie

Meer of minder Turken in Nederland?

Hoe cultuurverschillen ons bij elkaar brengen.
> Meer
6 december 2016 | Léontine van Geffen-Lamers, Fotograaf

Maak van slavenmeisjes PowerVrouwen

Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen, en meisjes die als slaven leven redden uit die hel.
> Meer
3 december 2016 | Mignon D. van Halderen, Lector Fontys Hogeschool Communicatie Eindhoven

Zwarte Piet blijft nog wel even

Ons beeld over Zwarte Piet is aan het verschuiven. Maar dat betekent nog niet dat Zwarte Piet snel zal verdwijnen. Integendeel, betoogt Mignon van Halderen, lector aan de Fontys Hogeschool Communicatie in Eindhoven.
> Meer
28 november 2016 | Paul Voestermans, Cultuurpsycholoog

Identiteit is hot, maar daardoor een heet hangijzer

We bekommeren ons om identiteit en willen dat die behouden blijft tegen alle bestaande verschillen in. Dat bevordert alleen maar de politiek van verdeel en heers. Echte problemen verdwijnen uit zicht.
> Meer
23 november 2016 | Frederique van der Kruk en Joris Jansen

Maak werk van anoniem solliciteren

Anno 2016 zou je denken dat de vooroordelen die Nederlanders hebben op basis van afkomst de ban in zijn gedaan... niets is minder waar. Hoe we dit kunnen voorkomen? Anoniem solliciteren!
> Meer
23 november 2016 | Maurits Westerbeek, publicist

Voor welk probleem is de roetveegpiet een oplossing?

Dat Zwarte Piet plaatsmaakt voor Roetveegpiet en zijn veelkleurige maatjes is in de ogen van optimisten een stap vooruit in de strijd tegen racisme. Maar schijn bedriegt!
> Meer
14 november 2016 | Aart G. Broek

Verdraagzaamheid is een krachtsinspanning

Wanneer tolerantie iets betekent, dan is dat het verdragen van uitingen die je om enigerlei reden tegen de borst stuiten.
> Meer
14 november 2016 | Nick Mertens

Zwarte Piet moet blijven

Ik kan het niet meer opbrengen om altijd maar te proberen denken dat wij ons niet genoeg aanpassen aan anderen...
> Meer
7 november 2016 | Robin Leydsman, Student HBO

Multiculturele hulp is onmisbaar binnen een multiculturele samenleving

Als multiculturele samenleving weten veel van verschillende culturen af, maar hoeveel weten we nou eigenlijk van de kijk op psychische zorg van mensen binnen andere culturen?
> Meer
25 oktober 2016 | Rebecca Hagens

Zwarte Piet is niet racistisch!

Terwijl Sinterklaas nog niet eens in aantocht is, is de sfeer alweer om te snijden. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn. Moge het van de daken worden geschreeuwd: Zwarte Piet is niet racistisch.
> Meer
18 oktober 2016 | Marre Taal, trainer & coach

Het wordt hoog tijd dat de overheid meer naar de bevolking luistert

Burgers zijn tegenwoordig goed geïnformeerd. Een referendum verstoort niet, maar helpt in een afwegingsproces.
> Meer
8 oktober 2016 | Brandon Pakker, Filosoof

Roetveegpiet doet geen afbreuk aan de waarde van het sinterklaasfeest

Dat het sinterklaasfeest een lange traditie heeft lijkt onbetwistbaar. Maar het idee dat dit gegeven op zichzelf een morele rechtvaardigingsgrond voor het behoud ervan zou kunnen bieden, is oppervlakkig en onjuist.
> Meer
28 september 2016 | Martijn Vennik, Werkzoekend

Vrijheid en recht

Laten we de rechten weer los zien van onze persoonlijke vrijheden; dan komen er weer mogelijkheden om de stabiliteit te garanderen zonder de vrijheden van èèn enkel individu in te perken.  
> Meer
12 september 2016 | Brandon Pakker, Filosoof

Waarom culturen wel degelijk ongelijkwaardig genoemd mogen worden

In een tijd waarin termen als islamofobie en racisme misbruikt worden om elke vorm van kritiek op de ideologie teniet te doen, is het wachten tot deze pijlen ook op Schippers’ betoog worden gericht.
> Meer
29 augustus 2016 | Henk Strating

Boerkiniverbod is juist gevolg van scheiding kerk en staat

Het boerkiniverbod heeft velen verbaasd. Dat is opmerkelijk, want het is een gevolg van de scheiding van kerk en staat in West-Europa. Toch is het de vraag of het niet tot een heilloze weg leidt.
> Meer
22 augustus 2016 | Dannie Klompsma

Boerkini’s, een Europese fascinatie?

Waarom het boerkiniverbod symbool-politiek is van een overheid die ook niet meer weet wat te doen. Daarnaast is het een populistische uiting van West-Europese frustratie met religie in het algemeen.
> Meer
19 juli 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Is Monsieur Cannibale de laatste?

Als je maar lang genoeg doorredeneert, valt in alles wel iets kwetsends te zien. Vandaag is het Monsieur Cannibale, morgen de Sixtijnse Kapel. Waar houdt deze politiek-correcte inquisitie op?
> Meer
23 juni 2016 | Jonathan Hendrickx

Mevrouw Iarchy, u hebt vreemde ideeën over modetrends

Afgelopen weekend was Nadine Iarchy, lid van Liga voor Joodse vrouwen van België, te gast bij Touché op Radio 1 . Jonathan (22) betreurt de reactie van Iarchy en schrijft haar daarom een open brief.
> Meer
17 mei 2016 | Anouk Torbeyns

K3-show: Alle kleuren in de zaal, niet op het podium

Karen, Kristel en Josje zongen afgelopen weekend een allerlaatste keer hun grootste hits voor de nostalgische jongvolwassen fans. Een spijtige zaak, vindt Anouk Torbeyns (22). “Kinderen moeten, ongeacht afkomst of uiterlijke kenmerken, ongelim…
> Meer
24 maart 2016 | Mariem Chaoui, Reporter StampMedia

Open brief voor Brussel: “Op dit moment zijn we allemaal hetzelfde”

Woorden schieten soms te kort, maar zijn soms ook het enige wat we nog hebben. StampMedia-reporter Mariem Chaoui (19) schreef een open brief voor Brussel.
> Meer
7 maart 2016 | Mathijs Koenraadt

Meer of minder Marokkanen?

Iedereen wil een beter leven. Maar wanneer we de roze bril afzetten, zien we dat bijna alle massamigratie gedwongen migratie is.
> Meer
29 februari 2016 | Fleur Jongepier, Drs.

Te weinig vrouwen? Bestrijd ongelijkheid niet met nog meer ongelijkheid

Willen we met het onkruid ook de wortels van seksisme uitroeien, moeten we erkennen dat dit niet een probleem is van ‘ons vrouwen’ maar van ‘ons allemaal’. En dan de vraag: hoe moet het dan wel?
> Meer
14 december 2015 | Herman Gallé

Alleen mensenrechten?

Waarom onderscheid maken tussen mensen en andere dieren wanneer het gaat om het protesteren tegen het toebrengen van leed en het begaan van onrecht? Al wat leeft en kan lijden verdient ons mededogen.
> Meer
8 december 2015 | Tamara Bos

Profileert Studio100 zich bewust als wit?

Het is van begin af aan nooit goed geweest wat betreft K3. Ze zijn te commercieel, te braaf, niet braaf genoeg, te oud, of zoals nu met de nieuwe K3: te blank. Te blank? Ja, te blank.
> Meer
6 december 2015 | Jeroen Vrijkorte, Software Engineer

Verzet je niet tegen vluchtelingen, verzet je tegen ongelijkheid

Vluchtelingen vergroten onze welvaart: hoe meer hoe beter. Problemen als "te weining banen" of "te weinig huizen" komen door ongelijkheid. Ongelijkheid verhelp je door anders belasting te heffen.
> Meer
1 december 2015 | Hilko Timmer

Racisme zit soms diep verscholen

‘Natuurlijk kunnen jonge mannen met felgekleurde kleren en een gouden ketting ook lieve vaders zijn,’ denk ik en probeer mezelf te overtuigen van een onschuldige vergissing.
> Meer
25 augustus 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Zinloos geweld en discriminatie rijzen nu echt de pan uit

Met vijf man een weerloze jongen bewusteloos trappen (alleen maar omdat hij een moslim is) is geen heldendaad, maar een uiting van zinloos racisme en xenofobie.
> Meer
8 januari 2015 | Maya Witters, Redacteur StampMedia

Ondanks alles: #JenesuispasCharlie

Niets, echt niets, kan het extreme geweld dat gisteren gepleegd is in Parijs verklaren of goedpraten. Maar laat ik proberen uit te leggen waarom ik mijzelf er niet toe kan brengen om ‘Charlie’ te zijn.
> Meer
3 november 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

YES! Ik ben een racist

Als ik, zoals Boelsma beweert, een racist ben op grond van wie mijn voorouders waren, dan ben ik ook een moordenaar; Ted Bundy, Hans van Z. en Jack the Ripper waren immers ook blank... Kinderlogica!
> Meer
15 augustus 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Wij zijn allemaal joden

Er is een oorlog gaande. Op de Gazastrook, maar ook tegen ons. De joden weten dat, maar wij sluiten onze ogen daarvoor. Wij blijven tegen beter weten in ontkennen dat er een probleem is met de islam.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 3
Eén kwestie tegelijk
> Meer