Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Wetenschap

8 januari 2017 | Josha Zwaan, schrijver en schrijfdocent

Paniek zaaien over antidepressiva helpt niet

Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk. De stelligheid van het artikel in de Trouw van zaterdag 17 december suggereert dat mensen zoals ik zich laten bedriegen door huisartsen en psychiaters.
> Meer
3 december 2016 | Mignon D. van Halderen, Lector Fontys Hogeschool Communicatie Eindhoven

Zwarte Piet blijft nog wel even

Ons beeld over Zwarte Piet is aan het verschuiven. Maar dat betekent nog niet dat Zwarte Piet snel zal verdwijnen. Integendeel, betoogt Mignon van Halderen, lector aan de Fontys Hogeschool Communicatie in Eindhoven.
> Meer
4 november 2016 | Kim Jap Tjoen San, Psycholoog en Growth Hacker bij KnappeKoppen

Dag ontwikkeling, hallo studiedruk, bedankt overheid en universiteit!

Lachen die studieschuld en langstudeerboetes. Zo snel mogelijk afstuderen is het gevolg. Straks heb je opeens je diploma: en dan? Weet je wel wat je wilt gaan worden, zonder ervaring?
> Meer
2 november 2016 | Kirsten Kooij

Klonen is waanzin

Hoewel het nog niet is toegestaan om dieren te klonen in Nederland, is het eerste gekloonde Nederlandse huisdier een feit. Het experiment van hond Pipo de Kloon heeft veel tongen losgemaakt. Terecht.
> Meer
6 oktober 2016 | Arno Schepers en Leonoor Brok, Vennoten van Volutie

De docent moet een procesbegeleider zijn

Het onderwijs democratiseert. Studenten consumeren niet langer powerpointsheetkennis. Hoorcolleges moeten worden omgevormd tot actieve vakbijeenkomsten. Wat wordt de rol van de docent?
> Meer
4 oktober 2016 | Jasper Smit, Student Sociale Geografie, Universiteit Utrecht

Niet het Engels, maar de didactiek is het probleem op universiteiten

Op Nederlandse universiteiten is er bij een grote groep docenten een gebrek aan didactisch vermogen, dit moet worden opgelost.
> Meer
4 juli 2016 | Martijn Rolloos, Postdoc

De noodzaak van Frankenstein-voedsel

Angst redt levens, maar kost ook levens. Daarom moet de ratio regeren over angst. In het GMO-debat wil dit laatste steeds maar niet lukken.
> Meer
17 mei 2016 | Loulou Detienne

Een discriminerende attitude ten aanzien van andere talen

Meertalig onderwijs werd mogelijk gemaakt in Vlaanderen sinds 1 september 2014. Dit betekent dat lessen zoals wiskunde en geschiedenis in een andere taal dan het Nederlands kunnen gegeven worden.
> Meer
25 februari 2016 | Ferry Koster en Martin van der Gaag

Laat wetenschappers écht aan het woord

Let op onze woorden. Over een paar weken staan de kranten weer eens vol met kreten als “doorgeslagen rendementsdenken” en “ongekende werkdruk onder wetenschappelijk personeel”.
> Meer
29 oktober 2015 | Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

Anti-depressiva zijn géén oplossing voor depressiviteit, maar symptoombestrijding

Ik heb mijn depressiviteit succesvol overwonnen door mijn pijn te verlichten met de zelf-liefde- methode. Ik kwam, ik zag en ik overwon!
> Meer
1 september 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Hawkings angst voor ontwikkelingen is vreemd en hypocriet

De angst voor techniek is van alle tijden; volgens boeren in de 19e eeuw werd de melk zuur door voorbijrijdende treinen. Maar dat wetenschappers nu waarschuwen voor vooruitgang, is gewoon hypocriet.
> Meer
26 augustus 2015 | Mischa Verheijden, Zelfstandig content strateeg en web copywriter

Waarom Paul Krugman het mis heeft dat technologische revolutie overroepen is

Stellingname Nobelprijswinnend econoom Paul Krugman dat technologische revolutie overroepen is, maakt hem econoom van de oude orde. Mischa Verheijden legt uit waarom.
> Meer
3 juni 2015 | Lisanne 't Jong, Student Toegepaste Psychologie, Hogeschool Leiden

Elke leugen kan doorzien worden

Iedereen heeft van jongs af aan geleerd om leugens te gebruiken en is er in getraind om deze te verbergen. Toch is het mogelijk om elke leugen die verteld wordt te doorzien.
> Meer
14 mei 2015 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Religie is geen terreur, mensen zijn dat

De religie is al tientallen jaren de kop van jut. Atheïstische aanvallen volgen elkaar in snel tempo op. Toch worden daar meestal de verkeerde redeneringen bij gevolgd. Dat is jammer.
> Meer
11 mei 2015 | Jarno de Snoo, Student Toegepaste Psychologie Hogeschool Leiden

Religie is terrorisme

Religie is terrorisme. Mijn verblijf en ervaringen als marinier in Irak en meer nog in Afghanistan heeft me aan het denken gezet over de gevolgen van het geloof. De conclusie is dat geloof en terrorisme onlosmakelijk verbonden zijn.
> Meer
27 april 2015 | Herman Gallé

Dierproeven zijn immoreel

Waaraan ontlenen wij het recht onze gezondheid, ons leven en welzijn veilig te stellen door andere levende wezens te laten lijden en sterven?
> Meer
17 november 2014 | Dave Boots, Lamaverzorger en geïnteresseerd in het oude Egypte

De farao's verdienen meer dan bagatellisatie en marges van vier eeuwen

Maak een foutje over de sixties, WOII, Israël-Palestina of het kabinet-Huppeldepup van na de oorlog en menigeen valt over je heen, maar bega een egyptologische blunder en het blijft stil. Muisstil.
> Meer
7 november 2014 | Paul Voestermans, emeritus UHD cultuurpsychologie

Weg met cultuur als verklarend concept

Politicologen en journalisten schermen met cultuur. Steeds maar weer dat: "het is de cultuur van... (en vul dan maar in). Dat is ronduit onproductief en mist de identificatie van de echte boosdoeners.
> Meer
18 september 2014 | Brechtje Walburgh Schmidt, Adviseur sociale innovatie Movisie

Sociale technologie: sunny side up!

Droomt u ook wel eens van de toekomst? Door alle ontwikkelingen op technologisch gebied ben ik reuze benieuwd waar we in het sociaal domein uitkomen. Ik ben alvast positief gestemd.
> Meer
13 maart 2014 | Ronald Jas, Adviseur en trainer wetenschapscommunicatie

Wetenschap moet de dialoog met het publiek aangaan

In discussies over gezondheid en veiligheid lijken burgers steeds minder te vertrouwen op wetenschappelijke inzichten. Klopt dat ook, of moeten wetenschappers gewoon anders communiceren met burgers?
> Meer
17 januari 2014 | Paul Delfgaauw, Redacteur blog VanGodenEnMensen

‘God is aanwijsbaar’ – Wijs maar aan dan!

Geloven zit in de geest, maar in de stof blijkt God (nog) niet te bestaan.
> Meer
11 november 2013 | Paul Voestermans

Wetenschap wijkt al veel langer af van het rechte pad

Niet alleen de individuele verkeerd gemotiveerde wetenschapper maar ook de groep waarin de praktijken worden geijkt, moet worden gekritiseerd. Wetenschap wijkt al veel langer af van het rechte pad.
> Meer
30 augustus 2013 | Kathleen Dupont, General Manager USG Engineering

Latijn hoort thuis in de domeinrichting wetenschap en techniek

De Ingenieursbarometer staat in het rood. Die schaarste ontstaat bij de 18-jarigen die een studiekeuze moeten maken. Te veel van hen komen tijdens hun schoolloopbaan niet in contact met techniek.
> Meer
19 augustus 2013 | Peter-Jan Mol, adviseur gezond werken

Dynamisch werken is goed voor de gezondheid

Paul Rosenmöller is zijn politieke handigheid nog niet kwijt. Zijn pleidooi voor een CAO-bemoeienis met leefstijl heeft stof opgewaaid. Dit stof moet nu blijven dwarrelen door vaker bewegende werknemers.
> Meer
21 mei 2013 | Luc Colemont, MDL-arts en medeoprichter vzw Stop Darmkanker

Is darmkanker niet 'sexy' genoeg?

Als je de vijand niet kent, kan je nooit de oorlog winnen. Zeker als die vijand darmkanker heet, een sluipmoordenaar die dagelijks 5 Vlamingen en 8 Nederlanders treft !
> Meer
30 maart 2013 | Charles van den Broek, Schrijver en historicus

Een studie rechten maakt nog geen goede pleiter

De  reactie van Vincent de Haan op  mijn stukje toont aan dat hij er nog steeds weinig van begrijpt.
> Meer
26 maart 2013 | Wout Schafraet, Voorzitter Comac Antwerpen

CEO’s en bankiers achter de schermen bij Universiteit Antwerpen

Wie dacht dat de Universiteit Antwerpen (UA) zich ver hield van inmenging door privébedrijven om onafhankelijk onderwijs en onderzoek te kunnen verzekeren, zit er jammer genoeg ver naast.
> Meer
25 maart 2013 | Vincent de Haan, Student rechten, psychologie en wijsbegeerte

Hoe een schrijver over geloof en wetenschap acht fouten maakt

Vorige week schreef Charles van den Broek een artikel waarin hij betoogt dat geloof een plaats kan hebben in de wetenschap . Helaas maakte hij in het artikel enkele fouten. Ik wijs ze graag voor u aan.
> Meer
19 februari 2013 | Thom Rutten, Manager bij NISB

Universiteit Maastricht probeert goedkoop te scoren

De Universiteit Maastricht ziet het blijkbaar niet als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te springen met conclusies van haar onderzoekers.
> Meer
18 februari 2013 | Jeroen Laemers, blogger Sargasso

Milton Friedman keek in een glazen bol

De ideeën van Milton Friedman hebben veel invloed gehad. Terwijl hij de neiging had economische theorieën te beschouwen als een glazen bol waarvan de onderliggende werking hem niet interesseerde.
> Meer
2 december 2012 | Lieke Meertens, Freelance journalist

Er is een toverwoord om fraude tegen te gaan

Fraude op universiteiten en zelfverrijking op onderwijsinstellingen: hoe lossen we dat op? Controle lijkt het toverwoord te zijn. Maar dat is het niet. Het draait allemaal om innerlijke waarden.
> Meer
29 november 2011 | Neelie Kroes en Màire Geoghegan-Quinn, Vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda en Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap

Geef innovatie in de EU een wake-up call en laat ons €80 miljard investeren

Onderzoek is het instrument waarmee we kunnen investeren in het welzijn en de banen van morgen. De Europese Commissie wil daarom het budget voor innovatie vergroten tot €80 miljard.
> Meer
1 november 2011 | Frans van Lunteren, hoogleraar wetenschapsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden.

Geschiedenis toont aan: wetenschap en geloof gaan heel goed samen

Weinig thema’s zijn zo beladen met emoties en getekend door hardnekkige mythes als de relatie tussen wetenschap en religie. Er lijkt sprake van een voortdurende worsteling en strijd.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 50
Practice what you preach
> Meer