Zorg en Welzijn

Gerelateerde artikelen: Zorg en Welzijn

24 mei 2017 | Michelle Lots

Kijk verder dan de grenzen van je eigen vereniging of stichting

Verenigingen kampen tegenwoordig met veel problemen. Voor alle verenigingen en stichtingen geldt maar één doel: bij een open vereniging voelt iedereen zich thuis. Is een 'open' vereniging de toekomst?
> Meer
8 mei 2017 | Krist Pauwels, auteur / organisatiecoach / communicatiestrateeg

Authentieke verbinding is de remedie tegen hoge werkdruk

De druk die leven en werk ons opleggen, lijkt onhoudbaar. Organisaties die bewust ruimte scheppen om het gevoel van mensen een plaats te geven, creëren nieuwe perspectieven.
> Meer
5 mei 2017 | Ton en Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

Roken, goed voor de maatschappij

De sociale contacten, de banen voor de medemens en de ontstane gemoedstoestand zouden een reden zijn om spontaan te beginnen met roken.
> Meer
25 april 2017 | Antonie Kerstholt, senior consultant

Uitkomsten onderzoek patiëntveiligheid steun in de rug voor klokkenluiders

Uit het onderzoeksrapport over patiëntveiligheid bij het AMC Utrecht blijkt dat klokkenluiders en interne toezichthouders gedeelde belangen hebben bij het vroegtijdig signaleren van een angstcultuur.
> Meer
11 april 2017 | Laurens Soenen

Geestelijke gezondheidszorg begint met empathie

In februari pleegde mijn vader zelfmoord. Deze open brief is geen wraak voor bijna 25 jaar vruchteloze begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg, maar wel een oproep voor meer empathie.
> Meer
7 april 2017 | Katinka Reuling

Zet sociale vaardigheden centraal in kinderopvangbeleid

Kinderopvang wordt nog te vaak gezien als arbeidsmarktinstrument en eerste voorbereiding op het basisonderwijs. Dat is achterhaald en moet veranderen, zo stelt Katinka Reuling.
> Meer
8 januari 2017 | Josha Zwaan, schrijver en schrijfdocent

Paniek zaaien over antidepressiva helpt niet

Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk. De stelligheid van het artikel in de Trouw van zaterdag 17 december suggereert dat mensen zoals ik zich laten bedriegen door huisartsen en psychiaters.
> Meer
12 december 2016 | Bert Veenstra, Lid PvdA Amersfoort, (mogelijk) kandidaat Tweede Kamer

Wat doe je met 4,3 miljard?

Het is aan mijn PvdA om het vertrouwen in de politiek te herstellen en mensen weer hoop te bieden. Hoop op steun, hoop op solidariteit.
> Meer
6 december 2016 | Léontine van Geffen-Lamers, Fotograaf

Maak van slavenmeisjes PowerVrouwen

Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen, en meisjes die als slaven leven redden uit die hel.
> Meer
5 december 2016 | Henny A.J. Kreeft, schrijver / columnist / journalist

Asielbeleid VVD is hypocriet

Het asielbeleid van de VVD is achterhaald. Het wordt tijd dat de menselijke maat in het asielbeleid wordt ingevoerd, rekening houdend met de aanvrager.
> Meer
7 november 2016 | Robin Leydsman, Student HBO

Multiculturele hulp is onmisbaar binnen een multiculturele samenleving

Als multiculturele samenleving weten veel van verschillende culturen af, maar hoeveel weten we nou eigenlijk van de kijk op psychische zorg van mensen binnen andere culturen?
> Meer
25 oktober 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Strategic Critical Incident Manager

Terrorisme is een zaak voor ons allemaal

Terwijl de retoriek in de Nederlandse politiek steeds meer individualistisch wordt zien we in andere landen een tegenovergesteld beeld. Waarom investeren in verbinding juist nú van levensbelang is.
> Meer
20 mei 2016 | Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

Een servies van 1,4 miljoen terwijl mensen in Nederland verhongeren

Te schandalig voor woorden. Het koningshuis dat leeft van ONZE belastingcenten, besteed alsof het niets is 1,4 miljoen aan een servies. Terwijl er genoeg mensen in ONS land lijden aan hongernood.
> Meer
17 mei 2016 | Ed Rutten, vrijwilliger

Structurele weeffout zorgt voor een blijvende markt onder de arbeidsmarkt

De grote meerderheid van Nederlanders heeft niet met werkloosheid te maken en kan daarom moeilijk oordelen over wat het met een mens doet. Lees daarom wat ik ervaren heb.
> Meer
3 mei 2016 | Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch adviseur

Geert-Jan Knoops en de misperceptie over vrijwilligerswerk

Dat zelfs advocaat Geert-Jan Knoops een misperceptie lijkt te hebben over vrijwilligerswerk laat zien hoe diepgeworteld de problematiek met betrekking tot onmisbaar werk is.
> Meer
18 april 2016 | Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

Rutte speelt gevaarlijk spel, het volk is woedend

Waarom betalen wij überhaupt nog belasting als wij niet eens zeggenschap hebben in een 'democratisch' land... Wij, het gewone volk zijn machtiger dan wij zelf denken!
> Meer
15 maart 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Crisis Interventionist, Psychotraumatoloog

Het Griekse drama is in the making, onder Nederlands EU-voorzitterschap

Gisteren gebeurde waarvoor wij al lang waarschuwen. Als we nú niet ingrijpen ontaardt de situatie straks in een dramatische katharsis en een zwarte bladzijde in de toekomstige geschiedenisboeken.
> Meer
7 maart 2016 | Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch adviseur

Het dilemma van de bijstand en de participatiesamenleving

Over meer bijstandsgerechtigden en over Jan Zeeman en Erwin Miedema van Domus Magnus die winst willen halen uit ouderenzorg en gebruik maken van vrijwilligers, waardoor de winst vergroot kan worden.
> Meer
10 februari 2016 | Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

Tolerantie is verder weg dan ooit

Of we ooit weer dat mooie, tolerante land uit de verhalen worden, dat valt nog maar te bezien. Nederland heeft daarmee zijn onschuld, respect en rol als gidsland verloren.
> Meer
14 december 2015 | Herman Gallé

Alleen mensenrechten?

Waarom onderscheid maken tussen mensen en andere dieren wanneer het gaat om het protesteren tegen het toebrengen van leed en het begaan van onrecht? Al wat leeft en kan lijden verdient ons mededogen.
> Meer
17 november 2015 | Maurits Boote, Expert ervaringsdeskundigheid bij Movisie

Het is tijd dat de jeugdzorg professionele ervaringsdeskundigen inzet

De jeugdzorg moet professionele ervaringsdeskundigen inzetten. Volgens Maurits Boote van Movisie kan dit effectief en duurzaam zijn, als geïnvesteerd wordt in opleiding en een behoorlijke vergoeding.
> Meer
10 november 2015 | Marre Taal, Trainer & coach

Behandel dementerende ouderen niet als kleine kinderen

We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat pasgeboren kinderen een goede start krijgen. Maar we verwaarlozen de laatste fase van het leven. Ouderen missen persoonlijke aandacht.
> Meer
2 november 2015 | Christine Kuiper, Adviseur Sociale innovatie bij Movisie

Heel Nederland een zorgvrijstaat

De Zorgvrijstaat in Rotterdam-West laat zien hoe zorg en welzijn met weinig geld kan worden georganiseerd. ’Kan niet’ is hier ‘kan wel’ en zelfs ‘kan heel snel’.
> Meer
17 september 2015 | Marit Brouwer, Scholier

Heb jij Nederland lief?

Ik schaam me te pletter voor mijn mede-Nederlanders, die denken dat ze beter zijn dan deze vluchtelingen en meer recht hebben op een plek in Nederland dan elk ander individu.
> Meer
10 september 2015 | Louis van Overbeek, freelance publicist

Druk, drukker, ... dood

Onze steeds hogere arbeidsproductiviteit wordt niet aangewend voor het realiseren van meer vrije tijd, maar alleen om de productie van goederen nog verder op te voeren.
> Meer
4 september 2015 | Mark Franken, Informatiemedewerker bij Movisie

Niemand zit op buzzwoorden als doe-democratie te wachten

U kent ze wel: buzzwoorden als participatie of doe-democratie. Mark Franken van Movisie stelt: 'Beleidsmakers gebruiken deze begrippen te pas en te onpas, en het lijkt net of er consensus over is.'
> Meer
27 juli 2015 | Maurits Westerbeek, schrijver

Doek het MH17-rouwcircus een keer op

196 Nederlandse doden bij de MH17-ramp, dat waren er veel. Maar het is geen reden voor nationale rouw. Het enige dat die slachtoffers met elkaar gemeen hebben is dat ze in hetzelfde vliegtuig zaten.
> Meer
15 juli 2015 | Saskia Keuzenkamp, Manager Effectiviteit bij Movisie

Het mag wel wat meer over de echte noden van de verzorgingsstaat gaan

Het onvermogen om onderscheid te maken tussen noden en wensen van burgers is volgens Kees Schuyt de achilleshiel geworden van de verzorgingsstaat. Zijn analyse verdient meer aandacht.
> Meer
29 juni 2015 | Rekha Bollansee, Reporter StampMedia

Condoom met meetlint: ver over de meet

Rekha (21) kreeg een mailtje van Flair. Daarin stootte ze op een artikel dat condooms met meetlint promoot, onder de noemer 'Measure the Pleasure'. "Het is niet fair", schrijft ze in een open brief aan Flair.
> Meer
26 juni 2015 | Ina van Beek, Expert huiselijk en seksueel geweld bij Movisie

Leer elkaar aanspreken op geweld

Als artsen het vermoeden hebben dat een patiënt thuis mishandeld wordt, vinden zij het lastig om het gesprek daarover aan te gaan. Schokkend, maar niets nieuws, stelt Ina van Beek van Movisie vast.
> Meer
23 juni 2015 | Sandra Claassen en Jette van Ravesteyn

Bredere opvatting slachtofferschap noodzakelijk

Het ideale slachtoffer is kwetsbaar, zielig en volkomen onschuldig. Maar wat als je krachtig en assertief overkomt, krijg je dan nog steeds de hulp die je nodig hebt van hulpverleners en politie?
> Meer
11 juni 2015 | Devon de Jong

Weg met de graaiers in de zorg

Terwijl er in de zorg bezuinigd moet worden, worden gekwalificeerde verpleegkundigen met hart voor de patiënt noodgedwongen wegbezuinigd.
> Meer
3 juni 2015 | Christine Kuiper, Adviseur Sociale innovatie

Waarom transities zonder een transformatie niet gaan werken

'Transities werken niet zonder transformatie. In plaats van bezig zijn met die transformatie, lijkt wet- en regelgeving prioriteit van sommige gemeenten', aldus Christine Kuiper van Movisie.
> Meer
27 mei 2015 | Gerhardt Heusinkveld

Het is tijd voor een socialistische regering

Nu de regering haar meerderheid is verloren in de Eerste Kamer lijkt het me duidelijk wat er langzaamaan nodig is: een nieuwe regering met een socialistisch karakter.
> Meer
12 mei 2015 | Saskia Daru, Projectleider Huiselijk en seksueel geweld

Iedereen wacht op de geboorte van het machtige wijkteam

Kan een sociaal wijkteam voorkomen dat een meisje in een probleemgezin sterft? 'We moeten erkennen dat een sociaal wijkteam niet alles kan', vindt Saskia Daru van Movisie.
> Meer
7 mei 2015 | Kris Beyens

Traditie en religie staan gezinsplanning in de weg

In samenlevingen waar traditie en religie de wet dicteren zijn het vooral meisjes en vrouwen die het moeten ontgelden.
> Meer
6 mei 2015 | Bram Lambrechts

Heb meer oog voor de gevolgen van ons gedrag op kinderen

Omdat we kinderen wereldwijd blijven (mis-) behandelen, kunnen, of mogen, wij niet meer met z'n allen roepen: 'never again!'. Want kinderen leren vandaag hoe ze zich morgen moeten gedragen.
> Meer
24 april 2015 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

De journalist als redder in de nood

Gisteravond was er een politiek debat rond informatie die ongepast openbaar was gedeeld door een lid van het MH17-team. Dit was een symptoom van een grotere kwestie. Op het gebied van journalethiek.
> Meer
9 april 2015 | Trudy Schreuder Goedheijt, Manager van het programma Sociale zorg

Geef mensen gratis geld en ze gaan voor elkaar zorgen

Rutger Bregman betoogt dat een basisinkomen voor iedereen een recht zou moeten zijn. Het inspireerde Trudy Schreuder Goedheijt van Movisie: 'Welk effect zou gratis geld op mantelzorg kunnen hebben?'
> Meer
24 maart 2015 | Teuntje Dijcks, Student Bestuurskunde en Pedagoog

Vrijwilligerswerk: Voor wie doe je het eigenlijk?

Vrijwilligerswerk is tegenwoordig hip and happening. Vol goede bedoelingen gaan we massaal op pad om onze arme medemens te helpen. Maar wie worden er nu echt beter van al onze goede bedoelingen?
> Meer
18 maart 2015 | Anita Peters, Expert Mantelzorg bij Movisie

Zorg op maat en regeldrang: het dilemma bij veranderingen in de zorg

We willen meer zorg op maat. Tegelijkertijd hebben we een regeldrang om risico’s te voorkomen. ‘Ik vind het tekenend voor het dilemma bij alle veranderingen in de zorg’, vindt Anita Peters van Movisie.
> Meer
12 maart 2015 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Verdriet kun je niet afschaffen...

Laatst treurden we allemaal mee met een rouwende zwaan. Oplossingen werden aangedragen. Dat zie ik ook toenemend in de mensenwereld. Mogen we nog wel rouwen? Kunnen wij de ander nog wel laten rouwen?
> Meer
25 februari 2015 | Hanneke Felten, Adviseur Emancipatie en Inclusie Movisie

Laat vrouwen ook bij bevalling baas in eigen buik zijn

We moeten af van de normerende opvatting dat zwangeren maar gewoon door de zure appel heen moeten bijten.
> Meer
12 februari 2015 | Ronald Jas, Communicatieadviseur/campagneontwikkelaar

VWS moet zich bezinnen op zijn voorlichtingsvisie

De Reclame Codecommissie oordeelt de VWS-campagne 'Zorg verandert mee' als te rooskleurig. Het zou het ministerie van VWS sieren als het zich zou bezinnen op een klassiek neutrale voorlichtingsvisie.
> Meer
10 februari 2015 | Maurits Boote, Expert jeugd en LHBT bij Movisie

Jeugdhulpverleners: wees een rolmodel!

Deze zomer begeleidde ik een vakantiekamp voor jongeren uit de jeugdzorg. Voordat het kamp begon, veranderde ik de achtergrondfoto van mijn mobiel waarop ik mijn vriend een kus geef.
> Meer
7 februari 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheer.

Ken en onderken de schaamtebeleving in de moslimwereld

In verklaringen voor radicalisering van moslims wordt steevast verwezen naar ernstige vernederingen die van buiten hun groepen komen. Vooral de Westerse samenlevingen moeten het ontgelden. Kortzichtig.
> Meer
16 januari 2015 | Govert Apol, Consultant / Trainer mediationvaardigheden

Gemeenten zitten met de gebakken peren van de participatiesamenleving

De termen “participatiesamenleving”, “zelfredzaamheid” en “de zorg moet dichter bij de burger komen”, gelardeerd met tv-spotjes die suggereren dat de ouderenzorg en de jeugdzorg er alleen maar beter op worden, roe…
> Meer
8 december 2014 | Mark Franken, Mark Franken, content manager Vrijwilligerswerk.nl

Ieder kind dat onterecht in een weeshuis zit, is er een te veel

De discussie rondom vrijwilligerstoerisme is losgebarsten, met name over vrijwilligerswerk in weeshuizen. Ik mis daarin de stem van het kind. Wat doet het met je als papa en/of mama je wegdoet?
> Meer
25 november 2014 | Roos Scherpenzeel, Coördinator Expertisecentrum Mantelzorg

Geen regelreflex voor mantelzorgers s.v.p.

We worden in Nederland zenuwachtig. Over ruim een maand gaat de nieuwe wet- en regelgeving rond zorg en ondersteuning in. Hoe gaat dat uitpakken? Om me heen zien ik vraagtekens en onrust.
> Meer
11 november 2014 | Hilde van Xanten, Senior adviseur Movisie.

Professionals, neem de ruimte in je sociale wijkteam

De hoge case-load en complexiteit van de problematiek maakt het voor veel professionals in sociale wijkteams moeilijk om preventief te werken en buurtkracht te benutten. Wat te doen? Professionals, neem de ruimte in je sociale wijkteam!
> Meer