Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Zorg en Welzijn

24 mei 2017 | Michelle Lots

Kijk verder dan de grenzen van je eigen vereniging of stichting

Verenigingen kampen tegenwoordig met veel problemen. Voor alle verenigingen en stichtingen geldt maar één doel: bij een open vereniging voelt iedereen zich thuis. Is een 'open' vereniging de toekomst?
> Meer
8 mei 2017 | Krist Pauwels, auteur / organisatiecoach / communicatiestrateeg

Authentieke verbinding is de remedie tegen hoge werkdruk

De druk die leven en werk ons opleggen, lijkt onhoudbaar. Organisaties die bewust ruimte scheppen om het gevoel van mensen een plaats te geven, creëren nieuwe perspectieven.
> Meer
5 mei 2017 | Ton en Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

Roken, goed voor de maatschappij

De sociale contacten, de banen voor de medemens en de ontstane gemoedstoestand zouden een reden zijn om spontaan te beginnen met roken.
> Meer
11 april 2017 | Laurens Soenen

Geestelijke gezondheidszorg begint met empathie

In februari pleegde mijn vader zelfmoord. Deze open brief is geen wraak voor bijna 25 jaar vruchteloze begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg, maar wel een oproep voor meer empathie.
> Meer
8 januari 2017 | Josha Zwaan, schrijver en schrijfdocent

Paniek zaaien over antidepressiva helpt niet

Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk. De stelligheid van het artikel in de Trouw van zaterdag 17 december suggereert dat mensen zoals ik zich laten bedriegen door huisartsen en psychiaters.
> Meer
12 december 2016 | Bert Veenstra, Lid PvdA Amersfoort, (mogelijk) kandidaat Tweede Kamer

Wat doe je met 4,3 miljard?

Het is aan mijn PvdA om het vertrouwen in de politiek te herstellen en mensen weer hoop te bieden. Hoop op steun, hoop op solidariteit.
> Meer
6 december 2016 | Léontine van Geffen-Lamers, Fotograaf

Maak van slavenmeisjes PowerVrouwen

Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen, en meisjes die als slaven leven redden uit die hel.
> Meer
7 november 2016 | Robin Leydsman, Student HBO

Multiculturele hulp is onmisbaar binnen een multiculturele samenleving

Als multiculturele samenleving weten veel van verschillende culturen af, maar hoeveel weten we nou eigenlijk van de kijk op psychische zorg van mensen binnen andere culturen?
> Meer
25 oktober 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Strategic Critical Incident Manager

Terrorisme is een zaak voor ons allemaal

Terwijl de retoriek in de Nederlandse politiek steeds meer individualistisch wordt zien we in andere landen een tegenovergesteld beeld. Waarom investeren in verbinding juist nú van levensbelang is.
> Meer
15 maart 2016 | Andrea Walraven-Thissen, Crisis Interventionist, Psychotraumatoloog

Het Griekse drama is in the making, onder Nederlands EU-voorzitterschap

Gisteren gebeurde waarvoor wij al lang waarschuwen. Als we nú niet ingrijpen ontaardt de situatie straks in een dramatische katharsis en een zwarte bladzijde in de toekomstige geschiedenisboeken.
> Meer
14 december 2015 | Herman Gallé

Alleen mensenrechten?

Waarom onderscheid maken tussen mensen en andere dieren wanneer het gaat om het protesteren tegen het toebrengen van leed en het begaan van onrecht? Al wat leeft en kan lijden verdient ons mededogen.
> Meer
29 juni 2015 | Rekha Bollansee, Reporter StampMedia

Condoom met meetlint: ver over de meet

Rekha (21) kreeg een mailtje van Flair. Daarin stootte ze op een artikel dat condooms met meetlint promoot, onder de noemer 'Measure the Pleasure'. "Het is niet fair", schrijft ze in een open brief aan Flair.
> Meer
19 juni 2015 | Dirk Lambrechts, teambegeleider

Verantwoordingsdrift

Er is volgens mij een nieuwe norm ontstaan, een regel die we met z'n allen vanzelfsprekend vinden zonder ons nog af te vragen waar dat wel vandaan komt. Ik heb het over hulpverlening.
> Meer
7 mei 2015 | Kris Beyens

Traditie en religie staan gezinsplanning in de weg

In samenlevingen waar traditie en religie de wet dicteren zijn het vooral meisjes en vrouwen die het moeten ontgelden.
> Meer
6 mei 2015 | Bram Lambrechts

Heb meer oog voor de gevolgen van ons gedrag op kinderen

Omdat we kinderen wereldwijd blijven (mis-) behandelen, kunnen, of mogen, wij niet meer met z'n allen roepen: 'never again!'. Want kinderen leren vandaag hoe ze zich morgen moeten gedragen.
> Meer
24 april 2015 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

De journalist als redder in de nood

Gisteravond was er een politiek debat rond informatie die ongepast openbaar was gedeeld door een lid van het MH17-team. Dit was een symptoom van een grotere kwestie. Op het gebied van journalethiek.
> Meer
24 maart 2015 | Teuntje Dijcks, Student Bestuurskunde en Pedagoog

Vrijwilligerswerk: Voor wie doe je het eigenlijk?

Vrijwilligerswerk is tegenwoordig hip and happening. Vol goede bedoelingen gaan we massaal op pad om onze arme medemens te helpen. Maar wie worden er nu echt beter van al onze goede bedoelingen?
> Meer
12 maart 2015 | Andrea Walraven-Thissen, Psychotraumatoloog, Crisis Interventionist

Verdriet kun je niet afschaffen...

Laatst treurden we allemaal mee met een rouwende zwaan. Oplossingen werden aangedragen. Dat zie ik ook toenemend in de mensenwereld. Mogen we nog wel rouwen? Kunnen wij de ander nog wel laten rouwen?
> Meer
19 februari 2015 | Thijs Smeyers, Coördinator Cel Armoede, Caritas Vlaanderen

Opties voor werkzoekende mantelzorgers zijn geen optie

Het ontzeggen van kansen voor mensen in een arbeidsloze situatie om voor een ziek familielid te zorgen, gaat in tegen elke visie die CD&V inneemt in congresteksten of verkiezingsprogramma’s.
> Meer
10 februari 2015 | Maurits Boote, Expert jeugd en LHBT bij Movisie

Jeugdhulpverleners: wees een rolmodel!

Deze zomer begeleidde ik een vakantiekamp voor jongeren uit de jeugdzorg. Voordat het kamp begon, veranderde ik de achtergrondfoto van mijn mobiel waarop ik mijn vriend een kus geef.
> Meer
7 februari 2015 | Aart G. Broek, socioloog, gespecialiseerd in agressiebeheer.

Ken en onderken de schaamtebeleving in de moslimwereld

In verklaringen voor radicalisering van moslims wordt steevast verwezen naar ernstige vernederingen die van buiten hun groepen komen. Vooral de Westerse samenlevingen moeten het ontgelden. Kortzichtig.
> Meer
2 februari 2015 | Thibaut Renson

Het is onze morele plicht geen wereldarmoede te veroorzaken

Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos zetelde voor het eerst Oxfam-directeur Winnie Byanyima. Thibaut Renson (23) toont zich teleurgesteld in het debat tussen politici naar aanleiding hiervan.
> Meer
8 december 2014 | Mark Franken, Mark Franken, content manager Vrijwilligerswerk.nl

Ieder kind dat onterecht in een weeshuis zit, is er een te veel

De discussie rondom vrijwilligerstoerisme is losgebarsten, met name over vrijwilligerswerk in weeshuizen. Ik mis daarin de stem van het kind. Wat doet het met je als papa en/of mama je wegdoet?
> Meer
3 november 2014 | Nikolai De Clercq, Student Wijsbegeerte

Kanttekeningen bij te vaak wisselende gezinsstructuren

Het is raadzaam op economische wijze gebruik te maken van de mogelijkheid tot aanpassing van het gezinsleven, want het is net de exclusiviteit van liefde - die in het gezin ontstaat - die haar waardevol maakt.
> Meer
3 november 2014 | Liselotte Meus, derdejaarsstudente sociaal werk, Thomas More

Euthanasie bij minderjarigen is geen kindermoord

Globaal rijzen er vragen nu België als eerste land ter wereld het recht op euthanasie voor minderjarigen heeft goedgekeurd. Maakt dat van Belgen kindermoordenaars?
> Meer
18 september 2014 | Brechtje Walburgh Schmidt, Adviseur sociale innovatie Movisie

Sociale technologie: sunny side up!

Droomt u ook wel eens van de toekomst? Door alle ontwikkelingen op technologisch gebied ben ik reuze benieuwd waar we in het sociaal domein uitkomen. Ik ben alvast positief gestemd.
> Meer
7 september 2014 | Saskia Daru, Projectleider Sociale Veiligheid

We hebben weerbare mensen én buurten nodig

We kunnen meer bereiken door bewust in te zetten op het beperken van risicofactoren voor huiselijk geweld én het versterken van beschermende factoren in de buurt.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 29
Maak het persoonlijk
> Meer