Zoek op thema
Laat u inspireren in ons archief

Onze opiniemakers

Tussen 2011 en 2017 was deze site een opstap en platform voor opiniemakers.

> Bekijk alle opiniemakers (A-Z)

Gerelateerde artikelen: Zwarte Piet

14 december 2016 | Remco Wel, Schrijver van frictie

Meer of minder Turken in Nederland?

Hoe cultuurverschillen ons bij elkaar brengen.
> Meer
3 december 2016 | Mignon D. van Halderen, Lector Fontys Hogeschool Communicatie Eindhoven

Zwarte Piet blijft nog wel even

Ons beeld over Zwarte Piet is aan het verschuiven. Maar dat betekent nog niet dat Zwarte Piet snel zal verdwijnen. Integendeel, betoogt Mignon van Halderen, lector aan de Fontys Hogeschool Communicatie in Eindhoven.
> Meer
25 november 2016 | Carlo Strijk, Executive Trainer en (tv)Coach

Makkers, staakt uw wild geraas

De Nederlandse taal draagt niet bepaald bij aan de-escalatie van de zwartepietendiscussie. Daarom is het eerder tijd voor een taalpolitie dan voor een racismepolitie.
> Meer
23 november 2016 | Maurits Westerbeek, publicist

Voor welk probleem is de roetveegpiet een oplossing?

Dat Zwarte Piet plaatsmaakt voor Roetveegpiet en zijn veelkleurige maatjes is in de ogen van optimisten een stap vooruit in de strijd tegen racisme. Maar schijn bedriegt!
> Meer
18 november 2016 | Mohammed Barrie

Hoe ziet jouw Piet er dan uit?

Mohamed (24) werd al vaker Zwarte Piet genoemd. Meestal zonder slechte bijbedoelingen, maar ook vaak genoeg als scheldwoord.
> Meer
18 november 2016 | Lien Van Doorslaer

Allerliefste media: Neem ons Zwarte Piet niet af!

De Sint is weer in het land! Hoera, een feest voor de allerkleinsten! Maar blijkbaar zorgen de 600 jaar oude man en zijn rechterhand bij die iets ouderen steeds meer voor beroering.
> Meer
14 november 2016 | Aart G. Broek

Verdraagzaamheid is een krachtsinspanning

Wanneer tolerantie iets betekent, dan is dat het verdragen van uitingen die je om enigerlei reden tegen de borst stuiten.
> Meer
14 november 2016 | Nick Mertens

Zwarte Piet moet blijven

Ik kan het niet meer opbrengen om altijd maar te proberen denken dat wij ons niet genoeg aanpassen aan anderen...
> Meer
25 oktober 2016 | Rebecca Hagens

Zwarte Piet is niet racistisch!

Terwijl Sinterklaas nog niet eens in aantocht is, is de sfeer alweer om te snijden. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn. Moge het van de daken worden geschreeuwd: Zwarte Piet is niet racistisch.
> Meer
8 oktober 2016 | Brandon Pakker, Filosoof

Roetveegpiet doet geen afbreuk aan de waarde van het sinterklaasfeest

Dat het sinterklaasfeest een lange traditie heeft lijkt onbetwistbaar. Maar het idee dat dit gegeven op zichzelf een morele rechtvaardigingsgrond voor het behoud ervan zou kunnen bieden, is oppervlakkig en onjuist.
> Meer
4 oktober 2016 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Sinterklaasfeest moet helemaal verdwijnen

Laten we gewoon stoppen met Sinterklaas. Het is alleen nog leuk voor de commercie, de katholieke oorsprong is vergeten. En waarom zou een feest voor iedereen moeten zijn? Ik vier ook geen offerfeest.
> Meer
4 oktober 2016 | Aart G. Broek

Hoog tijd om Zwarte Piet te beschermen

Over discriminatie op grond van huidskleur zouden wij ons - zo begrijp ik van onder meer de Kinderombudsman - heel nadrukkelijk druk moeten maken.
> Meer
19 juli 2016 | Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

Is Monsieur Cannibale de laatste?

Als je maar lang genoeg doorredeneert, valt in alles wel iets kwetsends te zien. Vandaag is het Monsieur Cannibale, morgen de Sixtijnse Kapel. Waar houdt deze politiek-correcte inquisitie op?
> Meer
2 juni 2016 | Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

Zwarte Piet heeft zijn doodvonnis geschreven

Staan jullie er straks nou echt van op te kijken dat zwarte piet van het straatbeeld verdwijnt?! Nou ik niet…
> Meer
29 november 2015 | Maurits Westerbeek, freelance publicist

Zwarte Piet, symbool van verzet tegen het wild geraas der 'antiracisten'

Zwarte Piet moet voorlopig blijven. Hem geruisloos door de achterdeur afvoeren is buigen voor de dwingelandij van de zelfbenoemde elite van 'antiracisten'.
> Meer
16 november 2015 | Noah D Glimmerveen

Red het Sinterklaasfeest: Terug naar de oude essentie

Het Sinterklaasfeest is stervende. Dit komt niet door racisme van de Nederlanders. Het probleem is dat de oude geliefde traditie al jaren wordtvercommercialiseerd door de wens om het hip te maken.
> Meer
16 januari 2015 | Lisa Van der Waal

Kritiek op racistische films is ver gezocht

Terwijl de Zwarte Piet-discussie nog vers in het geheugen zit, begint er ook in de wereld van de film en de televisie een racismehype op te laaien. Laten we liever aandacht besteden aan wat nog gemaakt gaat worden.
> Meer
3 december 2014 | Ismail Eddegdag

Discussie over Sint en Piet is niet zwart/wit

Dit weekend klimt de Sint weer op de daken. Zijn knecht zorgde de afgelopen weken voor beroering. Mag het debat daarover voortaan iets volwassener en meer respectvol?
> Meer
23 oktober 2014 | Charles van den Broek, schrijver en historicus

Argumenten Zwarte Piet-discussie missen elke grond

Als we het normaal vinden dat Beatrix in een moskee een hoofddoek omslaat, uit respect voor die cultuur, waarom verwachten we dan niet hetzelfde respect voor ónze cultuur van hen die bij ons wonen?
> Meer
10 oktober 2014 | Marcel Lubberts

Laten we weer solidair zijn

Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Laten we rekening houden met elkaar.
> Meer

Schrijftip van de week

Week 34
Pas op met drogredenen
> Meer