Schrijftips
Elke week een nieuwe tip

Week 4

Reageer snel

Laat uw opinie niet te lang rijpen: voor u het weet is uw bijdrage aan het debat achterhaald. Een opiniestuk over Zwarte Piet kan bijvoorbeeld het hele jaar door worden ingestuurd, maar na de intocht van Sinterklaas moet u niet te lang meer wachten. Lees alle opiniestukken over Zwarte Piet.

 

Wees alert

Snel is: proactief handelen. Als u een beetje thuis bent in het onderwerp waarover u schrijft, weet u ongetwijfeld wanneer er een storm zal opsteken. Bereid u daarop voor en schrijf alvast de basis van uw opiniestuk. Dan hoeft u alleen de aanleiding te veranderen.

 

Maak het niet te ingewikkeld

Snel is ook: reactief handelen. En dan echt: zo snel mogelijk. Een stelling formuleren kost niet veel tijd, een argument of twee erbij zoeken evenmin. Afronden met een conclusie, kop & intro erboven en voilà, het opiniestuk is af. 

 

Laat anderen erbuiten

Snel is niet: anderen er nog even naar laten kijken. Want meestal willen die anderen er nog wat aan toevoegen, of uitleg weghalen. Laat anderen alleen uw tekst lezen als ze zich voordoen als een gemiddelde lezer, of als opinieredacteur.

 

Meer tips?

Lees het overzicht van 25 schrijftips of bestel ons boek hieronder.

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 4
Maak de kop en intro pas als de tekst af is
> Meer