Europa
12 juli 2015 | door: Ilja Muromets

Laat Griekenland terugkeren naar een munt die kan devalueren

Griekenland mist de concurrentiekracht om zich binnen de eurozone te handhaven. Het heeft een munt die kan devalueren nodig. Nu is het moment voor Griekenland om naar die situatie terug te keren.

"Verdere steun­programma's aan Griekenland moeten indien nodig met veto's geblokkeerd kunnen worden"

De heer Hollande, president van Frankrijk, heeft laten doorschemeren dat hij wellicht een veto zal uitspreken als een Grexit-scenario zich dreigt voor te doen. Begrijpelijk – de stekker uit een fundamenteel fout opgezette onderneming trekken zal altijd één van de ellendigste klussen blijven. Een muntunie, waar Griekenland deel van uitmaakt, is een dermate fundamenteel foute constructie, dat die nooit goed zal werken. Niettemin blijft het besluit om door te modderen altijd verleidelijker dan verantwoordelijkheid te nemen.

 

De huidige Griekse regering heeft het vertrouwen onherstelbaar geschaad door telkenmale de meest simpele beloftes aan de EU niet na te komen. Mocht het tot een overeenkomst komen die Griekenland ondertekent, wat voor vertrouwen kunnen de andere lidstaten dan hebben dat de huidige regering die zal nakomen?

 

In feite kan alleen een groot land als Frankrijk het zich permitteren om een Grexit met een veto te voorkomen. Een Duits veto tégen het verlenen van verdere grootschalige leningen aan Griekenland ligt te gevoelig. Geen enkel ander land zal de verantwoordelijkheid durven nemen om verdere steun­programma's aan Griekenland met een afzonderlijk veto te blokkeren.

 

Daarom is het absoluut noodzakelijk, dat Nederland met een aantal andere landen voorbereidingen treft om in geval van uiterste noodzaak elk een afzonderlijk veto uit te spreken over het voortzetten van de huidige steun­programma's aan Griekenland. Tegelijkertijd moet dan een opening geboden worden voor het verlenen van ontwikkelingshulp, die zo nodig “humanitaire hulp” genoemd kan worden.

Trefwoorden:
EuropaEconomie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ilja Muromets
Laat Griekenland terugkeren naar een munt die kan devalueren - 12 juli 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer