Gezondheid
20 juli 2015 | door: Ton Wurtz, voorzitter NGO

Het demoniseren van de tabaksgebruiker

De strijd tegen het roken is uitgemond in een vorm van discriminatie.

"In films, in reclames, op televisie, overal werd gerookt"

Wij zijn zowat opgegroeid in de asbak, maar is het nu echt nodig ons te demoniseren?
Wie heeft er geen herinneringen aan stiekem gerookte sigaretten uit zo’n heel klein pakje?

 

Op de middelbare school die ik bezocht hadden de eindexamenklassen het speciale privilege dat we op de eerste verdieping mochten roken in de school. Dat gaf status. Leraren rookten gewoon in de klas, sigaretten of dikke sigaren waarvan de rook met gemak een heel lokaal vulde. In de huiskamers stonden sigarettendoosjes op tafel, zeker als er bezoek was. De asbak in alle maten en kleuren was een vaste woonaccessoire. In films, in reclames, op televisie, overal werd gerookt. Zelfs in kinderprogramma’s. Daar zijn wij mee opgegroeid.

 

In de VS ontdekte een onderzoeksbureau dat rokers in grote bedrijven als enigen wisten wat er op andere afdelingen speelde. In rookruimtes verbroederden de rokers met de niet-rokers. Een oneerlijk voordeel voor rokers natuurlijk.

 

Uiteindelijk raakten rokers in de Angelsaksische landen en Noord Europa verder in diskrediet. In Griekenland en Spanje pafte men nog rustig verder, overigens zonder gevolgen voor de sterftestatistieken.

 

Maar de strijd tegen het roken mondde uit in een vorm van discriminatie met uiteraard een verderfelijke invloed op de overige populatie met een wijze van omgang die van alle tijden is.

Trefwoorden:
Gezondheid

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer