Media
10 september 2015 | door: Maarten Debets en Bart Westerveld

De grens bereikt!

De multi-interpretabele titel van de thema-uitzending 'De grens bereikt' schetst de verwachting van een genuanceerd rationeel beeld over de vluchtelingenproblematiek – niets was minder waar.

"Schijn-hulp, aangeboden door een bevolking die denkt goed bezig te zijn"

Als trouwe kijkers van het programma Pauw is voor ons, tijdens de thema-uitzending op 9 september, de grens bereikt. De multi-interpretabele titel van de thema-uitzending schetst de verwachting van een genuanceerd rationeel beeld – niets was minder waar.

 

Wat de vluchtelingenproblematiek nodig heeft is een rationele kijk. Hierbij is het van belang om objectief argumenten, voor en tegen, nauwgezet af te wegen. Cijfertjes die iedereen inmiddels kent werden gepresenteerd door Jeroen Dijkhof. Vervolgens begon het debat aangevoerd door sprekers die een kant van de problematiek belichtten. Om te beginnen bij Gerdi Verbeet. Zij zat al maanden met een knoop in haar maag haar over het vluchtelingeprobleem. Zij wilde dit probleem verhelpen door invloed uit te oefenen. Invloed op de manier waarop er over vluchtelingen wordt gesproken - Gerdi, voor een opinieartikel kan je beter bij deze rubriek aankloppen.

 

Vervolgens kreeg Tom Pieper het woord, de young entrepreneur van Doneer je Deken. Hij was naar een vluchtelingenkamp in de buurt van Breda gereden, en hou je vast, “het leek op een Afrikaans vluchtelingenkamp” – schrikbarend, alsof Afrikanen wél thuishoren in zo’n kamp en deze mensen toch echt wel wat beters verdienen?

 

Aansluitend kwam Marieke van Velden aan het woord, een jonge schone fotografe. Zij had het fantastische idee om een toerist en een vluchteling naast elkaar te portretteren en een gesprek over het leven aan te gaan. Omdat je ook met vluchtelingen kan praten in tegenstelling tot over ze te praten. Heel toevallig kwam een voormalig advocaat aan het woord. Net zoals de geschoolde tandarts een dag eerder bij Pauw, en de ‘chef kok’ op het NOS journaal die inmiddels vijf zaken in Instanbul had geopend. Daarnaast werd de zanger Bono van U2, natuurlijk expert ten aanzien van deze problematiek, een aantal keren geciteerd.

 

In de hoop dat er genuanceerd beeld zou ontstaan zaten wij met smart te wachten op critici. En die kwamen. Twee ervaringsdeskundige die het moesten opnemen tegen links-gewortelde BN’ers. Voordat zij hun standpunt duidelijk konden maken kwamen alweer emotionele reportages van Filemon Wesselink en Katja Schuurman voorbij. Het debat kon alleen nog maar gered worden door Klaas Dijkhof, de man die een gedegen artikel in de Volkskrant schreef over het beschermen van onze polis: “Vrijheid is een ideaal dat ik iedereen gun, maar ik heb niets met mooie idealistische, maar onpraktische en onbehapbare intenties. Iedere samenleving is begrensd”. En idealistisch was het. Klaas deed het politiek correct maar aan de echt belangrijke, inhoudelijke, zaken werd te weinig aandacht besteed.

 

Dit programma liet zien hoe goed wij Nederlanders wel niet bezig zijn voor vluchtelingen: tekeningen, dekens, documentaires en vooral veel woorden. Schijn-hulp, aangeboden door een bevolking die denkt goed bezig te zijn, terwijl het structurele probleem in de getroffen landen en de gevolgen van massa-immigratie hier in Nederland totaal geen aandacht krijgen. Het gevaar van potentieel terrorisme, de gevolgen voor de economie, religie, de huizenmarkt en werkloosheid kwamen nauwelijks aan bod.

 

Wij willen een expert op het gebied van oorlogs-trauma’s, een kenner die ons kan inlichten over de arbeidsmarkt en/of een AIVD professional die ons kan uitleggen wat dit voor onze veiligheid betekent. Is dit nou het verdiepende debat waarin de publieke omroep haar vier belangrijkste waarden uit kan stralen, namelijk: kwaliteit, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en pluriformiteit? Wij denken van niet.

 

Er is een rationeel debat nodig over de vluchtelingenproblematiek zodat Fred en Ria een gegronde mening kunnen vormen over deze kwestie. Geen verkapte Giro 555 uitzending met als kers op de emo-taart een slap, clichématig “We are the World”-nummer van de Drie J’s.

 

Trefwoorden:
MediaDebat

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Maarten Debets en Bart Westerveld
De grens bereikt! - 10 september 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer