Geschiedenis
12 september 2015 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

Eigen volk eerst!

Wij staan, kosmopolitisch als we zijn, direct klaar om welke strijd dan ook te steunen. Zolang het maar niet de ONZE is! Want dan zijn we, in onze ogen, kleinsteeds en provinciaals. Dat is onterecht!

"Je bent geen nazi als je ook opkomt voor je eigen land. De rest van de wereld doet niet anders."

Er is iets grondig mis met het denken van de tegenwoordige westerse, Noord-Europese blanke mens. Daarmee doel ik op Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden en - natuurlijk- Nederland. Omdat we ons in Nederland bevinden, zal ik me verder in dit stukje tot dit deel van de wereld beperken (de titel is niet voor niks ''eigen volk eerst''!), maar het is op al deze landen van toepassing.

 

Wij staan altijd klaar om een onrecht of kwaad waar ook ter wereld te bestrijden (zolang er geen soldaten heen hoeven, maar dat is weer een andere kwestie). Maar hoe staan wij tegenover noden, onrecht of kwaad in eigen land? Een stuk minder positief, vrees ik.  

 

Wanneer een politicus of belangenbehartiger opstaat om namens zijn of haar achterban een misstand aan te klagen, krijgt hij direct de voorspelbare kritiek over zich heen. Zijn woorden zijn nog niet wereldkundig gemaakt, of er verschijnt op een ander kanaal (meestal de VARA) een cabaretier (die meestal minder grappig is dan een week fikse voedselvergiftiging) of professioneel ''commentator en duider'', die de persoon in kwestie tot de grond toe afbrandt. Kortzichtig, provinciaals, ondoordacht (eufemisme voor achterlijk) en navelstaarderig zijn vaak nog de meest flatteuze termen die over de dagelijkse stamtafel vliegen. De verderfelijke ''eigen volk eerst-propaganda'' moet immers vakkundig, dus zo veel mogelijk feitenvrij, bestreden worden. De ouderen hier te lande kunnen dan wel last hebben van bezuinigingen, maar denk eens aan de bejaarden in Bangladesh, hé, boerke van buuten! Hier kún je tenminste nog oud worden! Wat een gezeur van die patientenvereniging, in Peru, dáár hebben ze het pas beroerd!

 

Kortom, opkomen voor de belangen of zorgen van de eigen bevolking is not done, verdacht en achterhaald. Als een berisping niet helpt, volgt meestal de onvermijdelijke ''ben je de oorlog soms vergeten?''-reflex. Alsof meer geld voor bejaardenzorg direct gevolgd moet worden door het inrichten van concentratiekampen, maar goed, dat is het niveau van het huidige debat.

 

We zijn allemaal wereldburgers, met een open blik op de wereld en we leven in een groot, blij global village (zeker als je in de grachtengordel woont...). Wie niet vrolijk meeblèrt met de hit van Thé Lau (Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen), en op feestjes niet minimaal één keer, op wijsgerige toon, zegt ''De wereld is mijn vaderland, ik ken geen grenzen, maar mensen '', toont zich een reactionaire nationalist. De volgende stap is het label ''Nazi''.

 

Volgens een zekere Vester Bergmans (een links-radicaal die opruiende stukjes schrijft voor JOOP.nl en ook hier een opiniestuk heeft gepubliceerd) moet je iedereen die het niet met zijn linkse ideeën eens is, met geweld bestrijden. Anders kun je zijn oproep om Malcolm X (!) na te volgen, niet uitleggen.   

 

Jammer genoeg heeft het idee in onze Noord-Europese landen postgevat, dat wij verantwoordelijk zijn voor recht, welvaart en welbevinden in de rest van de wereld. Dus staan we klaar om actie te voeren voor (of tegen) wat dan ook. We steunden de Sandinisten in Nicaragua, de Dwaze Moeders van het Plaza de Mayo in Argentinië (het enige plein dat naar een saus is genoemd), we stonden zij aan zij met het ANC in hun strijd tegen de apartheid, we demonstreerden vóór Martin Luther King, en tégen de Vietnam-oorlog, we verzochten Pinochet dringend te vertrekken.... ga zo maar door, noem een oorlog of onrecht, en we waren er wel voor of tegen. 

 

Hoe lovenswaardig al deze initiatieven misschien ook waren, toch viel mij iets op. En wel het volgende; het ANC kwam op tegen het HUN aangedane onrecht... eigen volk eerst. De Dwaze Moeders eisten gerechtigheid voor HUN verdwenen kinderen... eigen volk eerst. De Palestijnen strijden voor HUN vrijheid... eigen volk eerst. De Vietcong vocht voor HUN onafhankelijkheid... eigen volk eerst. En Martin Luther King kwam op voor ZIJN (zwarte) achterban... eigen volk eerst. Zelfs in eigen land aanvaarden we de ''strijd'' tegen Zwarte Piet van Quinsy Gario als een soort uiting van ultiem universalisme, terwijl dat toch echt een ''eigen volkje eerst'' van de buitencategorie is. Ik kan hier nog vele voorbeelden geven, maar dat lijkt me overbodig.

 

Het patroon is duidelijk; eigen volk eerst is prima, zolang het maar een buitenlands eigen volk betreft. Nooit was er iemand die tegen de Dwaze Moeders zei ''tja, dat is wel erg, maar er verdwijnen ook kinderen in Zuid-Afrika , hoor... heb je daar wel eens aan gedacht? Egoïst! Navelstaarder!'' En nooit was er een ANC-strijder die riep ''...en ook Chili, en Cambodja moeten worden bevrijd!''. We nemen dus de strijd van anderen die opkomen voor hun belangen, gewoon serieus, zonder die als provinciaals of kleinsteeds (laat staan kleingeestig) te bestempelen. Als we echter over ons eigen eigen volk beginnen, dan zijn we nooit buiten ons eigen erf geweest en is het de vraag of we wel eens TV hebben gekeken.   

 

Zou het niet eens tijd worden om een en ander in een helder perspectief te zien, en niet iedereen die nadenkt, te beschuldigen van het ''feit'' dat hij naar denkt? 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Charles van den Broek, schrijver en historicus
Ratificatie Oekraïneverdrag is een bewuste provocatie van Rusland - 19 december 2016
De reactie van links op verkiezing Trump legt gevaren voor democratie bloot - 20 november 2016
Sinterklaasfeest moet helemaal verdwijnen - 4 oktober 2016
Donorwet; achterhaalde oplossing bedacht door een achterhaalde partij - 19 september 2016
Nederland ligt onder vuur - 12 mei 2016
Euthanasie; niet omdat het moet, maar omdat het kan - 23 februari 2016
John Lennon is net zo gevaarlijk als IS - 23 november 2015
De Derde Wereldoorlog is allang bezig - 17 november 2015
Welkom aan vluchtelingen is dekmantel voor diepe mysanthropie - 4 november 2015
''Wir schaffen das'' is geen beleid, maar populisme - 27 oktober 2015
Merkel en het gelijk van Nostradamus - 22 oktober 2015
Vrijheid van meningsuiting staat echte inspraak in de weg - 12 oktober 2015
De val van Rome 2.0 komt eraan - 9 oktober 2015
Ambassade-model: dé oplossing voor het vluchtelingenprobleem - 27 september 2015
Het Brussels complot - 15 september 2015
Eigen volk eerst! - 12 september 2015
Antisemitisme is back; with a vengeance - 11 januari 2014
Oudejaarsconferences; stop ermee! - 2 januari 2014
De doodstraf; echt het einde - 3 december 2013
Stop de waardeloze wetenschap - 23 september 2013
Boycot de boycotters - 18 augustus 2013
Atheïsten moeten wat logischer worden - 24 mei 2013
Steun de STER met cultuursubsidie - 14 mei 2013
Een studie rechten maakt nog geen goede pleiter - 30 maart 2013
Wetenschap versus geloof leidt tot kapitaalvernietiging - 18 maart 2013
Columns worden wel gelezen, maar niet altijd goed begrepen - 28 februari 2013
Atheïsten missen fatsoen en innerlijke beschaving - 22 februari 2013
China is niet de nieuwe wereldmacht - 4 december 2012
Emancipatie werkt tegen de vrouw - 18 november 2012
Koop ook eens dingen waar je niets aan hebt - 10 november 2012
Diepgang en denken worden overschat - 26 oktober 2012
Geweld is zinvol - 2 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer