Gezondheid
21 september 2015 | door: Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

Duidelijkheid voor de E-sigaret en zijn gebruiker

De populaire E-sigaret concurreert naar de zin van de farmaceutische industrie te veel met hun “stoppen-met-roken-producten” zoals Nicorette kauwgum, nicotinepleisters en andere producten die de mensen van het roken van tabak zouden moeten afhouden.

"Public Health Engeland publiceerde een rapport waarin de E-sigaret 95% minder schadelijk was dan tabak"

Het is in de wereld van belangen en verboden erg lastig om als consument een afgewogen keuze te maken. Want wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond en andersom. Verwarrende informatie  en onduidelijke voorlichting bemoeilijken een keuze voor de consument.  

 

Public Health Engeland publiceerde een rapport waarin de E-sigaret 95% minder schadelijk was, en ook ons RIVM deed een onderzoek en komt niet alleen met andere uitkomsten, maar ook met andere conclusies namelijk, dat de E-sigaret  op meerdere manieren een gevaar voor de volksgezondheid vormt.

Het product is ongeveer 12 jaar op de markt en definitieve conclusies voor de volksgezondheid kunnen volgens de RIVM pas na 30 jaar gemeten worden. Volgens Nefarma, de overkoepelende organisatie van de farmacie duurt de ontwikkeling en het testen van een nieuw medicijn ongeveer 12 jaar voordat het bij de patiënt terechtkomt . Waarom het advies van RIVM voor nicotine 30 jaar moet duren voordat metingen betrouwbaar zijn begrijp ik niet zo goed. 

 

Farmacie

De farmaceutische industrie heeft onder aanvoering van GlaxoSmithKline  er bij de Europese Commissie op aan gedrongen om de in opmars zijnde E-sigaretten aan banden te leggen door strengere regelgeving. Je zou zelfs kunnen spreken van een samenwerking tussen de Europese Commissie en de farmaceutische industrie. De populaire E-sigaret concurreert naar de zin van de farmaceutische industrie te veel met  hun “stoppen-met-roken-producten” zoals Nicorette kauwgum, nicotinepleisters en andere producten die de mensen van het roken van tabak zouden moeten afhouden. Zijn de producten die Glaxo op de markt heeft gebracht om mensen van het roken af te houden nu net zo effectief als de E-sigaret, natuurlijk niet. Formeel mag de burger ongezonde of anderszins onverstandige beslissingen nemen, maar volgens de overheid moet hij eigenlijk  daarvan worden weerhouden.

 

Voortschrijdend inzicht overheid

U ziet dat vele financiële belangen een normale verkoop van de E-sigaret in de weg staan. Simpele regulering en kwaliteitskenmerken ontbreken nog steeds, en bovendien biedt standaardisatie  voor iedereen veel voordelen.

 

Als er voor consumenten iets vervelend is, dan is het wel een afwachtende overheid. Consumenten moeten op een betrouwbare overheid kunnen vertrouwen. Er moet  een duidelijke en onafhankelijke informatie met minder bureaucratische regels voor de E-sigaret gebruiker komen.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer