Politiek
20 oktober 2015 | door: Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch adviseur

Ondanks barricades: Op naar nieuwe eerlijke politiek!

Ex-burgemeester Henk Heijman slaapt slecht door wat naar buiten kwam en Remkes wil nieuwe politiek met open en eerlijke informatie de nek omdraaien.

"Naar zijn eigen zeggen staat hij via google als crimineel te boek."

“Google mij en je vindt een crimineel” zo liet Henk Heijman, voormalig burgemeester van Bussum, optekenen in de Volkskrant van donderdag 15 oktober. Het gaat om de voormalig burgemeester die knoeide met declaraties, en  vergoedingen waar hij op grond van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving geen recht op had op zijn bankrekening liet bijschrijven.

 

Commissaris van de Koning Remkes  liet door Prof. Pheijffer een rapport maken. Niet kijken naar formele wet- en regelgeving was de oplossing. Heijman eruit en zijn gedrag afdoen als een beetje slordig. Grote stappen, snel thuis. Remkes trok de provincieportemonnee en betaalde met gemeenschapsgeld ruim € 40.000,- aan onderzoeker Pheijffer voor deze uitkomst.

 

Echt iets voor Remkes , die als onderkoning van Noord-Holland graag zelf de dienst uit wil maken in het hele gebied waarover hij ‘regeert’. Dat wordt opnieuw bevestigd door de recente uitspraken van Remkes in de diverse media over het benoemen van een regeringscommissaris. Als het aan Remkes ligt moeten feodale tijden herleven, zo lijkt het.

 

In ieder geval moet “nieuwe politiek” de nek om worden gedraaid.

 

Nieuwe politiek

Nieuwe politiek, wat is dat? En bij wie past het? Bij nieuwe politiek staat open en eerlijke informatie voorop. Het gaat verder om burgers die meedenken, meedoen en meebeslissen. En om samen oplossingen vinden. Dat zijn basisprincipes in een democratie.

 

Het past bij iedereen die de democratie een warm hart toedraagt. Open en eerlijke informatie is een voorwaarde voor het goed kunnen meedenken en meebeslissen.

 

Remkes houdt niet van nieuwe politiek

Niet alle VVD-politici houden van vrijheid en democratie, hoewel de naam van hun partij anders doet vermoeden. Remkes lijkt niet alleen moeite te hebben met democratie, maar vooral met open en eerlijke informatie.

 

Remkes is een man die er niet voor schroomt met kwalificaties te strooien zonder feitelijke onderbouwing. Veel roeptoeteren, veel stemmingmakerij en wegblijven bij de feiten. Remkes is de man van kippendrift. Remkes speelt op de man, probeert nieuwe politiek om zeep te helpen en doet wat hij anderen verwijt.

 

Dat de media hem daar een podium voor geven is goed. Dat past bij openheid.

 

Wie kent Remkes niet? En wat vinden wij van hem? Wat vindt zijn eigen partij van hem? Schaadt hij het aanzien van zijn partij niet?

 

Remkes zit als een bok op de haverkist als het gaat om het beschadigen van mensen die voor nieuwe politiek zijn. Zeker in (lokale) verkiezingstijd.

 

Nu de inwoners van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg op 18 november a.s. naar de stembus gaan om een gemeenteraad te kiezen voor de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren grijpt Remkes het dossier Henk Heijman daar blijkbaar voor aan.

 

Henk Heijman

Henk Heijman is een gebroken man. Hij slaapt slecht, zo meldde Bussums Nieuws afgelopen week. Wie niet in zijn situatie? Naar zijn eigen zeggen staat hij via google als crimineel te boek. Hem wordt bedreiging, het stelen van een fiets en sjoemelen met declaraties verweten. Dat is niet niks.

 

In de Volkskrant van 15 oktober jl. probeert Heijman zijn straatje schoon te vegen. Maar geroddel waar niets van klopt is geen reden om op te stappen. Heijman stapte wel op, nog voordat het onderzoek naar zijn declaratiegedrag was afgerond.

 

En nu roert Henk Heijman zich weer. Henk Heijman probeert zijn gram te halen door lokale partijen die hem ontmaskerden zwart te maken.

 

Henk Heijman houdt, net als Remkes, niet van nieuwe politiek. Niks open, niks eerlijk. Ook daar kan je slapeloze nachten van hebben.

 

Youp van ’t Hek stelde in juni  jl. in het NRC Handelsblad in zijn column dat Heijman een gooi zou kunnen doen naar het voorzitterschap van de FIFA: http://www.nrc.nl/youp/2015/06/06/fivacatures/

 

Op naar nieuwe eerlijke politiek!

Laat Heijman voordat hij weer iets wil gaan doen eerst maar weer eens goed gaan slapen. Moet Heijman eigenlijk nog wel aan het werk? Hij is 65 jaar en met zijn pensioen en AOW, een vriendin en een huis in Frankrijk valt er ook van het leven te genieten.

 

En geldt dat mutatis mutandis niet ook voor de binnenkort pensioengerechtigde Remkes?  

De politiek kan dan met hernieuwde vrijheid op democratische wijze door met eerlijke politiek.

 

Op naar nieuwe politiek!

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer