Politiek
2 november 2015 | door: Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch adviseur

Mark Rutte heeft Hart voor Bussum

Belangen van burgers worden op gemeenteniveau het beste behartigd door lokale partijen die willen dat inwoners meedoen, meedenken en meebeslissen.

"Als premier van alle Nederlanders kiest Rutte voor lokaal, dat is duidelijk."

De kranten en de media overspoelen ons met zware onderwerpen waarvan wij allen denken dat onze premier de handen er vol aan heeft. Rutte heeft echter, ondanks zijn drukke agenda en alle belangrijke nationale  en internationale zaken, toch nog tijd voor wat anders.

 

Dat moet ook. Hij moet immers kunnen relaxen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. En ontspannen mag hij natuurlijk overal doen, op zijn eigen manier. Afgelopen zaterdag koos Mark Rutte het zonovergoten Bussum uit om van een ware, weliswaar late,  ‘Indian Summer‘ te genieten. Gewoon op straat, in een lichtblauw overhemd zonder das en met daaronder een spijkerbroek.

 

Opgeblazen lokale VVD-politici

Op 18 november 2015 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Bussum, Naarden en Muiden/ Muiderberg. Deze gemeenten gaan samen verder vanaf 1 januari 2016, dus mogen de inwoners uit deze gemeenten naar de stembus.

 

Rutte werd omringd door tal van in witte bodywarmers opgeblazen lokale VVD-politici. Toch liet onze premier niet merken dat hij daardoor geïrriteerd raakte, al liepen ze hem behoorlijk in de weg. Rutte wilde gewoon met mensen praten, voelen wat er op straat onder de mensen leeft.

 

Dat voelen is overigens heel letterlijk. Mark Rutte houdt ervan om mensen aan te raken. Iedereen die bij hem in de buurt kwam kreeg een schouderklopje of een wrijfje, heel Gooisch eigenlijk. Hij ging met burgers op de foto en deelde met alle geduld van de wereld zelfs handtekeningen uit.

 

Rutte voelde zich een met de Bussummers, zo liet hij zien: Rutte heeft Hart voor Bussum, dat was duidelijk. Het leek wel of Rutte zich distantieerde van de lokale VVD-ers, die met zure mandarijnen de burgers letterlijk wilden laten ervaren hoe zuur hun programma is.

 

Aanschurken tegen wat er landelijk gebeurt

Hoewel lokale politiek weinig met de landelijke politiek van doen heeft wordt in de gemeentepolitiek toch veelvuldig geprobeerd stemmen te trekken door simpelweg aan te schurken en zo mogelijk mee te liften op wat de partij landelijk voor het voetlicht brengt.

 

Bij de landelijke onderwerpen gaat het echter niet of nauwelijks om gemeentebelangen, dat wil zeggen datgene wat voor de inwoners van een specifieke gemeente van belang is. Het gaat zogezegd niet om gemeentebelangen.

 

Dat de landelijke politiek geen boodschap heeft aan wat men op lokaal niveau vindt, blijkt uit de aanleiding voor deze verkiezingen.  De gemeente Muiden had jarenlang een financieel wanbeleid gevoerd. Als gevolg van falend toezicht vanuit de provincie was de situatie volkomen uit de hand gelopen, met een dreigend faillissement van de gemeente. Dat zou gezichtsverlies betekenen, niet alleen voor de gemeente Muiden, maar ook voor de betrokken provinciebestuurders. Het probleem Muiden moest op een elegante manier opgelost worden. Volgens de provinciebestuurders was het laten fuseren van het bijna failliete Muiden met het welvarende Naarden en Bussum de meest ‘elegante’ oplossing. De inwoners van Naarden en Bussum wilden uiteraard niet dat hun belastinggeld zou worden gebruikt om de begroting van Muiden weer op orde te krijgen. In een referendum stemde 90% van de inwoners tegen een fusie.

 

Desondanks bleven de lokale VVD, PvdA, CDA en D66 achter de fusieplannen staan.

 

De burgermeester en Commissaris van de Koning logen dat de bevolking (in hun ogen blijkbaar hetzelfde als de lokale aanhang van de grote partijen) achter de voorgenomen fusie stond. In de Eerste en Tweede Kamer werd de fusie als een hamerstuk afgedaan.

 

Lokaal zitten we opgescheept met partijen die op landelijk niveau grote woorden hebben over democratie, soms zelfs het referendum  als speerpunt hebben (D66), maar als het puntje bij het paaltje komt de uitkomsten daarvan bij het grofvuil zetten. Want denk maar niet dat de lokale VVD, PvdA, CDA en D66 nu opkomen voor de belangen van de inwoners van Naarden en Bussum. Deze partijen kijken wel uit om hun kameraden in Den Haag af te vallen. Die kameraden kunnen je immers goed van pas komen als je nog eens een baantje nodig hebt, of als je wil opklimmen richting landelijke politiek.  

 

Gemeentebelangen als opiniepeiling van het kabinetsbeleid

De landelijke partijen die zich op lokaal niveau roeren doen dat primair ter meerdere eer, groei en glorie van de landelijke partij. Het gaat daarbij om stemmen ronselen op lokaal niveau. Daarom is de landelijke politiek ook zo geïnteresseerd hoe de burger op lokaal niveau stemt. Als de partij goed scoort bij gemeenteraadsverkiezingen dan hebben ze weer een indicatie waar ze staan.

 

Voor de VVD betekent dit dat gepeild kan worden hoeveel witte bodywarmers er nog ingezet moeten worden (er zijn voldoende Den Haag-wannabee’s die hier graag hun zaterdagmiddag voor opofferen), hoeveel mandarijnen en hoeveel oranje prullaria, om de aanhang maar te vergroten.

 

Daarom had Rutte natuurlijk ook Bussum uitgekozen om zijn vrije zaterdagmiddag door te brengen.

 

Lokale partijen behartigen belangen van inwoners het beste

Er zijn altijd burgers die zich niet verdiepen in wat er in hun directe woonomgeving speelt en hoe dat hen in hun leefgenot kan raken. Die burgers zijn gemakkelijk te bewegen om op een landelijke partij te stemmen, die met  vage beloftes feitelijk alleen het signaal afgeeft dat de belangen van inwoners ondergeschikt zijn aan het landelijk belang van de partij.

 

De lokale VVD uit Bussum liet dat deze keer wel heel erg duidelijk merken door zelfs kaartjes uit te delen waarop nota bene een oproep stond om in Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden te blijven wonen! Letterlijk stond er: “Gewoon blijven wonen in Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden”.

 

En daarboven stond dat de VVD daarmee koers houdt.

 

Nee, burgers die hun woongenot, lage lasten en in stand houden van de voorzieningen van belang vinden stemmen natuurlijk lokaal.

 

Lokale partijen hoeven geen oproep te doen om te blijven wonen. Die presenteren gewoon een helder programma, afgestemd op de lokale gemeenschap. Zonder vage kreten als ‘koers houden’.

 

Rutte heeft Hart voor Bussum

Lokale partijen kunnen hun eigen programma maken zonder rekening te hoeven houden met wat de landelijke partij wil. Voor lokale partijen staan de belangen van de bewoners voorop en worden die belangen niet ondergeschoffeld of weggedrukt door andere belangen.

 

Lokale partijen die luisteren naar wat de inwoners willen hebben een streepje voor. Bewoners zijn immers dé experts in hun eigen woonomgeving. En hoewel de groene CDA-ijsjes beter waren dan de zure mandarijnen die de VVD uitdeelde tijdens Ruttes optocht, ging ook van die partij dus slechts een ijskoud signaal uit naar de burger.

 

Lokale partijen zijn voor burgers als een warm bad of een warme deken, als een zoete verwennerij in een samenleving die steeds onpersoonlijker en harder wordt.

 

Uit de korte gesprekjes die Rutte met mensen aanknoopte bleek niet anders dan dat hij volmondig beaamde dat meedoen, meedenken en meebeslissen voor burgers van belang is. Dat zijn niet de speerpunten van de lokale VVD, maar wel van een lokale partij die staat voor de belangen van alle inwoners van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg.

 

Toen Rutte de mooie button met een groen hart op mijn jas zag wilde hij direct met mijn zoon op de foto. Als premier van alle Nederlanders kiest Rutte voor lokaal, dat is duidelijk.

 

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer