Politiek
5 november 2015 | door: Dave Boots, Lamaverzorger en hobbyschrijver

De politiek is al even onwetend als de burger

Volgens D66-prominent Van den Bos moeten de slager, chirurg en sociaal-werker zich niet met het verdrag met Oekraïne bemoeien, maar hoe zit dat andersom? Bemoeien politici zich niet te veel met ons?

"Hoeveel politici hebben échte thuiszorgervaring en kennen derhalve het naadje van de steunkous?"

De slager, chirurg en sociaal-werker, aldus oud-politicus Bob van den Bos, behoren zich niet te bemoeien met het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. De D66'er, voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer én van het Europees parlement, vindt het referendum dienaangaande dan ook “van de ratten besnuffeld”, zo schreef hij 31 oktober in het NRC. Het verdrag zou veel te gecompliceerd zijn en daarmee ongeschikt voor een volksraadpleging, want, zo schrijft hij, “elk verstandig mens onthoudt zich van een mening over een onderwerp waarvan hij (nagenoeg) niets weet”.

 

Op zich heeft Van den Bos best een punt. Misschien heeft hij zelfs wel een heel goed punt, want moet de schoenmaker niet inderdaad gewoon bij z'n leest blijven? Is het inderdaad niet wat raar om naar een oordeel over ingewikkelde juridische verdragsteksten te vragen bij die slager of sociaal-werker? Tsja, zoals gezegd heeft hij zeker een punt, alleen, erg consequent is hij vervolgens niet in dat punt. Ik bedoel, een verstandig mens moet zich dus onthouden van een mening over onderwerpen waar hij geen verstand van heeft, maar hoe zit dat andersom dan?

 

Politici nemen beslissingen over het onderwijs, terwijl hooguit een enkeling van hen ook écht ooit daadwerkelijk voor de klas heeft gestaan. Ze voeren verandering na verandering door in de zorg, maar hoeveel van hen hebben eigenlijk daadwerkelijk échte thuiszorgervaring en kennen derhalve het naadje van de steunkous? Niet veel, denk ik. Of het spoor; voormalig staatssecretaris Mansveld heeft bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie op haar cv staan en opvolgster Dijksma twee onvoltooide studies plus een hoop politiek, en dus beide geen technische of logistieke achtergrond, maar desondanks kregen ze allebei tóch de spoor-portefeuille.

 

Of het nou over Syrië gaat, over het bankwezen, over de Oostvaardersplassen, over de ouderenzorg of over woningbouw; de politiek heeft over alles een mening, terwijl het nog maar de vraag is of ze over al die zaken überhaupt wel iets weten. De slager en sociaal-werker worden te dom geacht om iets over de Europese Unie te zeggen, maar de heren en dames politici ondertussen bemoeien zich wél met het werk van uitgerekend diezelfde slager en sociaal-werker. Ze houden zich gevraagd en ongevraagd bezig met de vakgebieden van alles en iedereen, maar als andersom hún werk een keertje wordt “gerecenseerd”, dan is het hek zogenaamd ineens van de dam. En dat, Van den Bos, is pas écht van de ratten besnuffeld.

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer