Natuur en Milieu
23 november 2015 | door: Lisanne Kielema, Student

Te weinig treinstellen? Schaf de eerste klas af

Staatssecretaris Dijksma vertelde donderdag in de Tweede Kamer dat de NS er alles aan zal doen om te voorkomen dat er volgend jaar te weinig treinen rijden. Dan moet ze ook de eerste klas afschaffen.

"De eerste klas is vaak vrijwel leeg. Door het klassenverschil gaan er dus veel zitplekken verloren."

Het spoorbedrijf neemt in het voorjaar van 2016 afscheid van de zogenoemde Mat ’64-treinen. De nieuwe treinen worden pas aan het eind van dat jaar geleverd en dat zal zorgen voor een gebrek aan treinstellen.

 

Door het tekort zullen er zo’n 5000 zitplaatsen verdwijnen. En dat terwijl er nu al heel veel mensen tijdens hun reis moeten staan, vooral in de spits. In de tussenliggende periode worden er wel oude dubbeldekkers ingezet, maar dat zal niet genoeg zijn. Treinen zullen worden ingekort en meer mensen moeten tijdens hun reis staan.

 

Verloren zitplekken

Hoe zal de NS dit tekort gaan opvangen? Volgens mij is de beste oplossing om de eerste klas af te schaffen. De eerste klas is namelijk vaak vrijwel leeg. Door het klassenverschil gaan er dus veel zitplekken verloren. Wanneer je de eerste klas openstelt kunnen niet alleen de zitplekken worden gebruikt maar ook de gangpaden, als dat echt nodig is.

 

Daarnaast is het aantal reizigers dat in de tweede klas reist de laatste maanden gestegen. Omdat mbo-studenten sinds september ook over een ov-chipkaart beschikken, reizen er nog meer studenten met het openbaar vervoer. Dat op zich zou al een reden zijn om tweede-klasreizigers in de eerste klas toe te laten.

 

Ongelijkheid

Het klassensysteem is niet meer van deze tijd. Een reiziger in de eerste klas straalt uit dat diegene beter is dan iemand die in de tweede klas rijdt. Je betaalt namelijk meer geld voor dezelfde reis. Wat is er mis met de tweede klas? Reizigers in de eerste klas zijn vaak aan het werk op hun laptop. Maar als je tijdens de reis wilt werken, kan dat ook gewoon in de stilteruimte.  

 

Als de NS reizigers niet de dupe wil laten worden van het tekort aan treinen, kunnen zij het beste de eerste klas afschaffen. Het bedrijf mag dan misschien geld mislopen doordat de verkoop van die kaartjes stopt, maar dan wordt de reiziger in ieder geval niet het slachtoffer van het gebrek aan treinstellen. Wanneer dit niet gebeurt loop je de kans dat mensen liever met de auto reizen dan met het openbaar vervoer. En dat zal de NS waarschijnlijk veel meer kosten.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Lisanne Kielema, Student
Te weinig treinstellen? Schaf de eerste klas af - 23 november 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer