Europa
5 december 2015 | door: Jorrit Top, Leerling Willem Lodewijk Gymnasium Groningen

Stop met het provoceren van Rusland

Afgelopen week nam ik met verbazing het bericht waar dat Montenegro is uitgenodigd om lid van de NAVO te worden. Opnieuw een poging om het Oostblok onder de invloed van het Westen te krijgen.

"Het enige antwoord dat ik kan bedenken is het wreken van de Russische annexatie van de Krim"

Het is de zoveelste poging van het Westen om stukje bij beetje het Oostblok in zijn eigen handen te krijgen. Zo als al bleek met het EU-lidmaatschap verschaffen aan verscheidene oostbloklanden die niet aan de criteria voldeden. Dat de EU haar invloedsfeer wil verbreden. Oké, de NAVO is niet de EU, maar deze uitnodiging representeert wel erg de expansiedrift van de zogenaamde ‘westerse beschaving’ die de afgelopen jaren belachelijk is toegenomen. Het is weer een provoceren richting Rusland en dit moet stoppen.  

 

Mijn prangende vraag aan Jens Stoltenberg en de rest van de Europese leiders is: waarom?

 

Montenegro is een land dat nog niet eens 10 jaar bestaat, laat staan dat het een stabiel bestuur heeft. Het is een land met een leger van totaal 2000 mensen. Militair draagt Montenegro dat ook niks bij aan de NAVO. Volgens minister Koenders zorgt het voor stabilisering op de Balkan, maar volgens mij zorgt het alleen maar voor verdere destabilisering, aangezien Rusland zich er nu mee gaat bemoeien, wat weer voor geruzie zorgt op het internationale toneel.

 

Maar waarom dan wel? Het enige antwoord wat ik kan bedenken is het wreken van de Russische annexatie van de Krim. Een actie die misschien wel rechtstreeks door toedoen van de EU is veroorzaakt. De situatie in Oekraïne is mede door bemoeienis van de EU volledig geëescaleerd. Zo was het de EU met hun paradepaardjes zoals Hans van Baalen en Guy Verhofstadt die er voor pleitten dat Janoekovytsj zou vertrekken, een democratisch leider die verjaagd is door een nazistische opstand. 

 

De uitnodiging van Montenegro voor het lidmaatschap van de NAVO is gewoon opnieuw ordinaire provocatie tegenover Rusland. Ik zou willen zeggen stop ermee! Het zorgt alleen maar voor meer instabiliteit op het geo-politieke vlak, terwijl die juist net weer een beetje gesust was door de toenadering van de VS tot en Rusland en andersom vanwege de aanslagen van IS. We moeten juist nog verdere toenadering zoeken tot Rusland zodat we het echte kwaad; IS, kunnen verslaan.

 

Ik vind dat de EU en de VS ten eerste moeten stoppen met deze provocatie tot Rusland en het uitdagen van Poetin, en ten tweede: stop asjeblieft met de anti-Ruslandpropaganda. Die nogal ongefundeerd is en een erg zwart-wit beeld neerzet. J,a het klopt dat Rusland achteruit gaat op mensenrechtenvlak, maar overdrijf het niet zo gigantisch. Zo werden er de afgelopen week ook nog afspraken gemaakt met de islamistische dictator Erdogan, die op het gebied van mensenrechten nog vele malen erger is dan Poetin, en van Turkije een islamitische staat in wording maakt. En dat land komt nog wel eens in aanmerking voor een EU-lidmaatschap!

 

Samengevat: stop met het provoceren van Rusland, maar zoek juist toenadering. Zodat de geo-politieke situatie in rustig vaarwater kan belanden, en de samenwerking tussen het Westen en Rusland beter wordt en niet juist slechter, waardoor de situatie in Syrië minder gecompliceerd wordt. 

Trefwoorden:
EuropaVeiligheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jorrit Top, Leerling Willem Lodewijk Gymnasium Groningen
Stop met het provoceren van Rusland - 5 december 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer