Gezondheid
13 januari 2016 | door: Tamara Straatman, ervaringsdeskundige en coach voor een gezond leven

Ongezond leven is zó 2015. Waarom gezond leven de nieuwe standaard wordt

We klooien met onze eigen gezondheid. Het milieu wordt zwaar verontreinigt door onze levensstandaard en toch lijken we er niets om te geven. Het wordt tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen.

"Nooit meer de keuze maken voor snel, veel en vooral zo goedkoop mogelijk. Ons leven hangt ervan af."

Wie anno 2016 ongezond leeft, is niet bepaald slim bezig. Iedereen kent de gevaren van je kop jarenlang in het zand steken. Westerse ziektes zijn niet voor niets westers. In het oosten hanteert men een geheel andere levenswijze. Gezond van lichaam en geest. Dat kunnen wij westerlingen niet bepaald beamen. Wel hebben wij geld, status en macht. Jarenlang is onze levensstandaard hierop gebaseerd. Een consumptiemaatschappij waarin we alles vooral snel, veel en zo goedkoop mogelijk willen hebben. En kijk eens welke prijs wij hiervoor betalen. We klooien met onze eigen gezondheid. Het milieu wordt zwaar verontreinigt door onze levensstandaard en toch lijken we er niets om te geven. 

 

Gelukkig komen er steeds meer wetenschappelijke bewijzen voor de gezondere oosterse wijsheid én levenstandaard. Maar is één en één, niet gewoon twee? Als daar geheel géén westerse ziektes voorkomen, doen zij toch iets beter als wij? Ze leven een stuk gezonder en bewuster. Ik vind ze dan ook enorm slim. Want gezondheid is je kostbaarste bezit en onvervangbaar. Dat is voor mij veel belangrijker dan geld, status en macht. Gezond leven is helemaal niet zo duur. Wat velen als een slecht excuus lijken te gebruiken om ongezond leven goed te praten. En wie wél gezond leeft, houd uiteindelijk meer geld over. Dus wie slim is én gezond oud wil worden, investeert nu in een gezonde levensstijl. Wat doen zij zo anders als wij? Wat maakt de oosterse wijsheden zo slim?   

 

Allereerst… Zij zijn zichzelf bewust van het feit dat lichaam en geest één zijn. Heb je lichamelijke klachten, dat gaat dit gepaard met emotionele onbalans. Ben je emotioneel uit balans, heb je lichamelijke klachten. Sta je jarenlang blootgesteld aan diverse klachten, die je bijvoorbeeld maskeert met symptoombestrijding, kun je geheid wachten op grote problemen. Klachten worden ernstige ziektes als je de signalen van je lichaam blijft negeren. En dat gebeurt helaas op een te grote schaal in de westerse wereld. We putten ons lichaam letterlijk uit en denken dat symptoombestrijding de oplossing is. Nou geloof me, dan kom je altijd bedrogen uit. Je kunt namelijk wel een pleister op de wond plakken, maar genezen zal hij nooit en blijft daarentegen heerlijk etteren op de achtergrond. Tevens brengt de symptoombestrijding andere ernstige gevolgen met zich mee. Hetgeen de farmaceutische industrie blijft verdoezelen, maar steeds meer zijn weg naar buiten vind. Hoe schadelijk de behandelingen, dan wel de medicatie vaak blijkt te zijn. 

 

Spelen met vuur, dat doen wij. En als we een ziekte onder de leden hebben zijn we ineens zielig, willen we medelijden van onze omgeving en vooral niet horen dat het onze eigen schuld is. Onze omgeving staat troostend klaar en zal niets, maar dan ook niets zeggen over het feit dat je zelf bewust of onbewust hierin een groot aandeel hebt gehad. Want dat is not done! En zo houden we onze patronen lekker in stand. Niemand geeft elkaar een zachte schop onder de kont. Maar het praat elkaar goed en houdt elkaar vooral de hand boven het hoofd. Want niemand wil afwijzen en afgewezen worden. Maar ben jij niet diegene die zichzelf afwijst als jij jarenlang ongezond leeft en de dans denkt te kunnen ontspringen? Is dat niet enorm arrogant van jezelf? Dat jij denkt dat jij de macht hebt over je eigen lichaam? Dat je kunt doen en laten wat je wilt, zonder daar een prijs voor te betalen? Dat vind ik erg dom. Of niet zo slim. Bepaald niet slim zelfs... 

 

Een gezonde geest, betekent een gezond lichaam en visa versa. Daar zijn de oosterse slimmeriken allang mee bekend. Zij hanteren dit begrip al jarenlang met veel succes. Waarom blijven wij dit dan massaal negeren en ontkennen? Dat is toch echt hartstikke lomp van ons. Daarnaast proppen wij allerlei gifstoffen in ons lichaam. Alles moet vlug, veel en vooral goedkoop. Lichamelijke en geestelijke klachten willen wij behandelen met medicijnen. Als we maar snel van onze klachten af zijn en niet naar ons eigen aandeel hoeven te kijken. Zoals hierboven beschreven is het erg gevaarlijk voor je, omdat je aan symptoombestrijding doet. Daarnaast prop je allerlei chemische toestanden in je lichaam, terwijl je lichaam gewoon over een zelfgenezend vermogen beschikt. Dat is toch ook ontzettend dom? Of totaal niet slim. Je tankt je dieselauto toch ook niet met benzine? En je houdt je oliepeil toch ook op niveau, zodat je schadeloos kan blijven rijden? Waarom stoppen we dan zoveel chemische troep in ons lijf? Niet alleen met medicatie, maar ook met onze voeding en huidverzorging?  

 

We eten steeds meer e-nummers. Vers koken schiet er vaak bij in. Magnetronmaaltijden en kant-en-klare maaltijden zijn ontzettend populair. We eten ontzettend veel vlees en het liefst ook nog eens fastfood. En we vinden het gek dat we westerse ziektes creëren. Er wordt gemanipuleerd met onze voeding, om zo snel mogelijk een teelt te krijgen. Er komen ontzettend veel bestrijdingsmiddelen aan te pas. Want het moet er ook nog eens mooi en helemaal gaaf uitzien. We hebben geen geduld en willen wederom snel, veel en goedkoop. Want het kan ons het boeien dat het schadelijk is voor onze gezondheid, dood gaan we toch. Denk je zo ook over je kind? Of over het leven dat wij hierdoor aan al onze kleinkinderen bieden? Een uitgeputte aarde, omdat wij zonnodig onze levensstijl willen behouden? Zo veel mogelijk bos willen kappen, want zo kunnen we meer voordelig voedsel creëren? Wat maakt ons het uit dat de lucht vervuild wordt. Uitlaatgassen en straling zijn niet meer weg te denken uit ons systeem. Zou je denken ja? Als jij zo blijft handelen wél! Als jij eindelijk eens jouw verantwoording neemt, is er hoop. Hoop op een beter leven. Voor jouw kind. Jouw kleinkinderen. Jouw achterkleinkinderen. Die gun je toch ook een mooi leven?

 

Ook onze verzorgingspullen bestaan uit ontzettend veel chemicaliën. Wederom om zo veel, snel en zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren. Maar ook hiermee berokkenen we schade aan mens, dier en milieu. Het is een kringloop van chemicaliën. Je huid is namelijk je grootste orgaan, het neem ontzettend veel op. En alles wat je smeert, is ook voeding voor je lijf, je lichaam én je geest. En chemicaliën zijn géén voeding, het is enkel vulmiddel. Gevuld met troep, chemische troep. Het schaadt je lichaam juist enorm. Net zoals de voeding die je in je mond stopt, vindt alles ook weer een weg naar buiten. De chemicaliën belanden in de natuur. Hier groeit ons voedsel, deze worden ook op hun beurt weer gevoed met chemicaliën enzovoorts. De keuze van de mens houdt deze ellende in stand. Ook hierin geldt weer dat wij nauwelijks onze verantwoordelijkheid nemen. We kijken liever de andere kant op. Negeren onze problemen, want niemand wil de schuld hiervan op zich nemen. 

 

Maar wat als het niet om schuld draait? Maar om het oplossen van onze problemen. Kom je dan wél in actie? En verzin je dan géén smoesjes waarom duurzaam leven duur of onmogelijk zou zijn? Want stel je eens voor dat we allemaal gezond oud worden. Dat is toch onze allerliefste wens. Zo lang mogelijk genieten van het leven én van elkaars aanwezigheid. Je dierbaren zo lang mogelijk bij je houden. Daarbij de schoonheid van de natuur behouden, niet leven in tekorten maar in rijkdommen. We moeten onze kijk op het leven veranderen. Niet meer de keuze maken voor snel, veel en vooral zo goedkoop mogelijk. Geld, status en macht zijn niet alles verheerlijkend. Dat is géén rijkdom. We moeten kiezen voor onszelf, ons geluk. Onze eigen gezondheid. En ons eigen succes. Wie oprecht rekening houdt met zichzelf, doet dat ook met de ander. Dat is geen egoïsme, dat is realisme.  

 

Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf, zijn keuzes en zijn of haar eigen resultaten in het leven. En besef dan ook verdomd goed dat jouw keuzes van grote invloed zijn op andermans leven. Op het leven van jouw kind. Onze kinderen. Hun toekomst. Hun lot ligt in onze handen. Het is onze verantwoordelijkheid om gezond te leven én de natuur gezond te houden. Het is nooit te laat. Maar het is wel NU nodig. Vingertjes wijzen is niet van belang, maar actie ondernemen is wél belangrijk. En doe het vandaag nog! Laat jezelf goed voorlichten. Leef bewust en vooral gezond. Volg het voorbeeld van voorgangers. Degene die positieve resultaten kunnen laten zien, van hun gezonde levenswijze. Leer van hun visie op het leven. Want als je altijd doet, wat je altijd deed. Zal je altijd krijgen, wat je altijd kreeg. En een westerse ziekte wil uiteindelijk niemand krijgen. Of wel soms?    

               

Over mij:

Tamara Straatman is ervaringsdeskundige in transformaties tot een gelukkiger, gezond en succesvol leven. Zo heeft zij enkel door mind-set training in de Zelf-liefde Methode een ernstige depressiviteit overwonnen, zijn chronische darm ontstekingen en eczeem aanvallen voorgoed verleden tijd. Heeft zij burn-out klachten, spierspanningen en 'n op hol geslagen zenuwstelsel op diezelfde wijze succesvol behandeld en is zij 25 kilo overgewicht kwijt zonder te diëten. Enkel door lichaam en geest met elkaar te verbinden én bewuster te leven. Zo is zij ook een grote voorstander van bio en eco voeding en huidverzorging. Eet ze voornamelijk vis of vegetarisch, veel groente en fruit. Doet dagelijks aan meditatie en volgt de visie van haar eigen Zelf-liefde Methode. Ze beoefend graag yoga en staat ook regelmatig op de dansvloer. Want ze weet dat zijzelf verantwoordelijk is voor haar emotionele en fysieke gezondheid. En volgt de successen die voortkomen uit de oosterse wijsheid. 

 

Trefwoorden:
Gezondheid

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer