Europa
13 januari 2016 | door: Cornelis Hoogenboom

Geen stijl dat referendum

Het is in deze tijd van beschaving vreemd dat we naar populisten luisteren. We gaan verstandig stemmen tijdens het referendum. We stemmen voor het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU.

"Ook in deze tijden laat de mens zich door angst beheersen. Toch gaan we stemmen voor Oekraïne."

Exceptioneel toneelspel hebben de mannen en vrouwen van de populistische zender GeenStijl opgevoerd. De meest populistische politicus die ons land kent zou er een duimpje aan kunnen zuigen. De meeste stukken die ze publiceren en uitzenden is puur vermaak zonder enige relevante nieuwswaarde. Hoe is het mogelijk dat deze oproerkraaiers ooit ons dit referendum door de neus hebben kunnen boren? De campagne die ze erbij voerde genaamd ‘GeenPeil’ is even stijlloos. Op de site van ‘GeenPeil’ staan meer verwijten aan het adres van de Europese Unie dan aan Oekraïne. 

 

Onwetendheid

Analfabetisme zal niet het grootste probleem zijn van de Nederlandse bevolking om tegen het verdrag te stemmen of het überhaupt tot een referendum te laten komen. Het is de onwetendheid van de huidige bevolking die toegang heeft tot alle informatievoorzieningen en zich toch om de tuin laat leiden door populisten. Het is schaamteloos om te zien hoe GeenStijl mensen heeft gepaaid om te zorgen dat het referendum er zou komen. Het leek op een goedkoop format van campingzender SBS. Op de site van ‘GeenPeil’ staat ‘Geinpeil wil aan niemand opdragen wat hij of zij moet stemmen’. Maar vervolgens in de beeldfragmenten van GeenStijl zonder schaamte populistische leuzen roepen waarop men moet stemmen.

 

Broer Rusland of vriendengroep Europa?

Zorgwekkender is hoe deze bevolking een hulpbehoevende bevolking in de steek laat. Een land dat ons nodig heeft, juist nu. Zonder Europa zijn niet alleen de jongeren van Oekraïne verloren maar een hele bevolking is verloren. Wie zich verdiept heeft, weet dat de bevolking snakt naar het Westen, naar ons. Ze willen stabiliteit en bescherming tegen die grote stiefbroer in het Oosten, die graag aan landjepik doet. De mensen van Oekraïne hebben zich letterlijk de dood in gevochten. Taferelen die in het Midden-Oosten voorkomen, niet in Europa.

 

Angstcultuur

Angstige tijden leiden tot domme beslissingen. Ook in deze tijden laat de mens zich door angst beheersen. We zijn bang, voor alles en nog wat en u bent daarin niet de enige. In Nederland laten we ons maar al te graag simpele vooroordelen voorschotelen. We lopen graag mee in de massa, de massa momenteel geleid door een blonde Limburger. De verstandige Nederlander, bestaat die nog? Het wordt tijd dat deze groep van de bevolking een vuist maakt tegen de onwetendheid. Initiatieven zoals de site oekraïne-referendum.nl zijn een begin, maar er moet meer actieve intelligente propaganda zijn.  Dat er een stel intellectuelen zich duidelijk uitspreken over het associatieverdrag, mensen die tegen die populistische praat ingaan. Intellectuelen die desnoods over lijken willen gaan om de bevolking te doordrenken van het belang voor de natie en andere naties. 

 

Trump

Stemmen gaan we nu toch; één grotere zonde dan dit referendum is niet gaan stemmen. We horen gebruik te maken van onze democratie, ook al wordt die op een verkeerde manier gebruikt. Mensen die niet stemmen, mogen ook niet klagen. Iedereen zijn stem telt mee. Een oproep aan verstandige mensen en iedereen die denkt bij deze groep te horen: Stem voor het Associatieverdrag met Oekraïne. En laten we de volgende keer een voorbeeld nemen aan de Britten. De Britten hebben wel nuttige referendums. Eentje waarbij de bevolking mag stemmen om een Amerikaanse populist buiten de grenzen te houden. 

 

Trefwoorden:
EuropaPolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Cornelis Hoogenboom
Geen stijl dat referendum - 13 januari 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer