Europa
26 januari 2016 | door: Eline van den Broek, Lid van Le Cercle de Belem

Waarom we Schengen moeten redden

Schengen is een succes dat we moeten beschermen en verder uitbouwen, vooral in deze periode van gematigde economische groei en opkomend nationalisme.

"Gaan we Schengen om zeep helpen voor zijn dertigste verjaardag?"

De migrantencrisis en de terroristische aanslagen hebben de legitimiteit en de efficiëntie van het Schengenverdrag op losse schroeven gezet, zowel in de ogen van de bestuurders als van de Europese bevolking.

 

Vanuit dit standpunt bekeken, en met het risico critici teleur te stellen, was en blijft de Schengenzone een succes! Volgens het werk van Davis en Gift heeft de immigratie van Europeanen binnen de zone een onmiddellijk effect gehad op de uitwisseling tussen hun land van herkomst en hun gastland. Een stijging van 1% van de migrantenstromen tussen twee landen van de Schengenzone doet de uitwisseling tussen deze landen stijgen met bijna 0,1%. De laatste decennia blijft het aantal immigranten en grenswerkers alleen maar stijgen. Esther Ademmer berekende in 1999 dat er minder dan 500.000 Europeanen actief waren als grenswerker, terwijl dat er nu ruim 780.000 zijn.

 

Bovendien is 60% van de grenswerkers afkomstig uit Frankrijk, België of Duitsland. Zo blijkt dat de landen die aan de wieg stonden van de Schengenzone, en die er vandaag de dag erg kritisch tegenover staan, er ook het grootste profijt van hebben.

 

De culturele integratie van de Europeanen

Behalve de kansen op de arbeidsmarkt heeft het vrije verkeer van personen ook, en misschien wel vooral, de culturele integratie van de Europeanen bevorderd. Alleen al in 2014 hebben zij gezamenlijk ruim 218 miljoen reizen gemaakt naar een ander Europees land waarbij zij daar één nacht of langer verbleven (gegevens van Eurostat). Tot slot vind ik dat Schengen een succes is dat we moeten beschermen en verder uitbouwen, vooral in deze periode van gematigde economische groei en opkomend nationalisme. Daarom moet de discussie over de grenscontroles worden gevoerd op Europees niveau, want als we dat niet doen gaan alle economische voordelen verloren.

 

Brengen we de fundamenten van de EU aan het wankelen?

In dit opzicht betekent een terugkeer naar de situatie van nationale grenzen slechts een sterke stijging van de kosten om deze grenzen te bewaken, zonder al te veel resultaat. De migrantenstromen die op gang zijn gekomen door de crisis in het Midden-Oosten concentreren zich in welbepaalde gebieden - de befaamde hot spots - en het indammen van de terroristische dreiging hangt meer af van de goede communicatie tussen de inlichtingendiensten van de verschillende landen dan van de - illusie van de - totale controle op de landsgrenzen.

Dit debat voeren op een meer rationele manier betekent dan ook dat we over Europese problemen moeten denken op Europese schaal. En dat is hoog tijd, want zelfs tijdelijk terugkomen op de Schengenzone doet de fundamenten van de Europese Unie onvermijdelijk wankelen.  Zoals alle vormen van integratie heeft de Europese integratie het vrije verkeer van personen, goederen en kapitaal als basisvoorwaarde en grondbeginsel. Zonder dit vrije verkeer is een eenheidsmunt zinloos en verliest het zijn bestaansrecht, net als elk toekomstproject voor een fiscale en politieke unie.

 

Vandaag de dag wordt de Europese Unie dus geconfronteerd met een moeilijke maar overduidelijke politieke keuze. Schengen afzwakken en ontbinden, of de samenwerking versterken en de logische, economisch en cultureel wenselijke evolutie voortzetten. Laten we hopen dat de politieke moed en de rede het winnen van de angst en de demagogie, want welke beslissing er ook wordt genomen, we kunnen straks niet meer terug.

Trefwoorden:
EuropaEconomie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Eline van den Broek, Lid van Le Cercle de Belem
Duurzame energie is een markt met geldbeluste kapitalisten - 15 maart 2016
Inkomensongelijkheid wordt kleiner met sociale vlaktaks - 30 januari 2016
Waarom we Schengen moeten redden - 26 januari 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer