Zorg en Welzijn
10 februari 2016 | door: Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

Tolerantie is verder weg dan ooit

Of we ooit weer dat mooie, tolerante land uit de verhalen worden, dat valt nog maar te bezien. Nederland heeft daarmee zijn onschuld, respect en rol als gidsland verloren.

"Ons ooit zo vooruitstrevende beleid van tolerantie staat in vuur en vlam."

Nederland, het meest tolerante land op aarde, maar nu denk ik dat het tijd is voor een nieuwe waardering van het begrip tolerantie. Een schrijnend voorbeeld is de intolerantie en de heksenjacht waar tabaksgebruikers mee worden geconfronteerd. Tabaksgebruikers hebben steeds meer te maken met vergaande beperkingen zoals verpakkingen, prijzen, verkrijgbaarheid, ondoorzichtig overheidsbeleid en bovendien meer sluitingen van bedrijfstakken door dit draconisch ingezette tabaksontmoedigingsbeleid.

 

De zogenaamde ontmoedigingsmaatregelen van de overheid en anti-tabaksgroeperingen doen dit allemaal omdat ze denken een bijdrage te leveren aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de volwassene en om de jeugd verder te ontmoedigen om tabaksproducten te gebruiken. De vraag rijst natuurlijk of wij met al deze betuttelende maatregelen niet langzaam afglijden naar een politiek die onze democratie en gezondheid langzaam laten doodbloeden.

 

Tolerant

Ons ooit zo vooruitstrevende beleid van tolerantie staat in vuur en vlam en wordt steeds minder tolerant en transparant door het verder afglijden naar een totalitair regime. Dat de overheid hierdoor een grotere kloof in de samenleving tot stand brengt is duidelijk en maakt een oplossing zeker niet handiger. Tolerantie is verder weg dan ooit en de situatie van fundamentele en onoverbrugbare verschillen worden steeds groter en ik constateer dat verschillen en beperkingen in de samenleving steeds meer toenemen.

 

Het sociale systeem

Ook ons sociale systeem ligt onder vuur en er is een minder solidariteitsgevoel. Mensen die een uitkering hebben moeten maar eens serieuzer op zoek naar een baan. Het is de vraag of die er nog  zijn na het vernietigen van zo veel (tabaks- en toeleveranciers-)bedrijfstakken door de overheid. Ook mensen die een zeldzame afwijking hebben, te dik zijn of roken moeten maar eens een hogere premie voor de ziektekostenverzekering betalen, ook dit systeem werkt intolerantie van de samenleving in de hand.

 

Nederland

De vraag of Nederland nog wel zo tolerant is, is dus eigenlijk vrij eenvoudig te beantwoorden. We zijn namelijk helemaal niet meer zo tolerant en de afbraak van de Nederlandse tolerantie door o.a. de anti-tabaksorganisaties is nog altijd in volle gang. En of we ooit weer dat mooie, tolerante land uit de verhalen worden, dat valt nog maar te bezien. Nederland heeft daarmee zijn onschuld, respect en rol als gidsland verloren.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer