Wetenschap
18 februari 2016 | door: Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen

Anti-rookactivisten vliegen uit de bocht

Strijden tegen jeugdroken is lovenswaardig, maar niet zoals SEO Economisch Onderzoek doet.

"SEO-rapport over kosten roken is propagandagestuurd onderzoek"

Roken is slecht: geen twijfel. Strijden tegen jeugdroken is lovenswaardig. Het is echter wel triest dat de anti-rook fanatici onderzoekers hebben gevonden die bereid zijn hun wetenschappelijke reputatie uit het raam te smijten.

 

Het SEO-rapport dat gisteren werd gepubliceerd hanteert uitgangspunten en methoden die belachelijk slecht zijn. Het leidt allemaal wel tot conclusies die de actievoerders van stichting Eindspel Tabak graag wilden hebben: roken kost de samenleving erg veel geld. Dat roken de samenleving ook geld oplevert (accijns, besparing ziektekosten en pensioenen) wordt verzwegen.

 

SEO heeft eerder onderzoek naar dit thema verricht en toen was de conclusie: roken levert de samenleving netto geld op. Dat onderzoek is inmiddels –heel handig! - onvindbaar.

 

Suggestie: laten de activisten van Eindspel hun blijkbaar ruime geldpotten nu inzetten voor een onderzoek dat bijdraagt aan een verstandige maatschappelijke discussie over roken. En laat het onderzoek uitvoeren door onkreukbare onderzoekers.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer