Rechtspraak
7 maart 2016 | door: Reinder Rustema, Democratie-activist

Waarom nemen vluchtelingen het vliegtuig niet? Door een achterhaalde EU-regel uit 2001

Luchtvaartmaatschappijen krijgen nu een boete als ze een passagier aan boord nemen zonder de juiste visa. Laat ze toch vliegen, als ze maar een retourticket hebben.

"Met een pennenstreek kan al het leed van de vluchtelingen verdwijnen."

De onderhoudende ‘feitenprofessor’ Hans Rosling legt in één van zijn filmpjes uit waarom vluchtelingen niet het vliegtuig naar Europa nemen. Er is een EU-regel uit 2001 die vervoerders een boete oplegt als ze een passagier vervoeren die niet aan de visa-vereisten van het land van aankomst voldoet. Kortom, de luchtvaart doet douanewerk. Handig. Maar met veel menselijk leed tot gevolg. Als vliegen niet mag, dan is lopen het alternatief. Ik vroeg KLM waarom ze niet alle passagiers met een retourticket accepteren. Als ze niet langs de douane komen bij aankomst, dan kunnen ze die mensen toch weer terugvliegen? "KLM accepteert alleen passagiers die voldoen aan de eisen van de overheid van de uiteindelijke bestemming.” De illegale reis te voet en bootje is drie tot vier keer duurder dan een vliegreis. Als je het al overleeft.
 
Met een pennenstreek kan al dit leed verdwijnen. Ook de druk op de Balkanlanden die niets met dit noord-Europese probleem te maken is zo te verhelpen. Er zijn maar 5 à 6 landen in Europa die favoriet zijn immers. Hun vliegvelden zijn al ingericht op de verwerking van veel mensen op basis van hun identiteit. Er is geen hek om overheen te klimmen, de stroom is heel goed te beheersen. Sommige vluchtelingen mogen gelijk naar Ter Apel, anderen moeten met de eerstvolgende vlucht retour. Ze kunnen wel een visum- of zelfs asielaanvraag doen, maar hun identiteit wordt altijd vastgesteld en gedeeld met alle andere lidstaten. De beslissing afwachten kan zelfs ‘in de regio’. Alleen de door werkloosheid en verveling gedreven jongens zonder kans op vluchtelingenstatus zullen het misschien nog per boot proberen.

 

Teken de petitie laatvluchtelingenvliegen.petities.nl met de oproep om regulering 2001/51/EG te veranderen.

Trefwoorden:
EuropaRechtspraak

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer