Europa
6 april 2016 | door: David Schuurman, student

EU moet toenadering zoeken tot de Golfstaten

Als de Europese Unie niet wil creperen onder de vluchtelingen uit het Midden-Oosten, dan wordt het tijd dat de EU een politiek van toenadering gaat voeren tegenover de Golfstaten.

"Opname van de Golfstaten betekent een vermindering van de vluchtelingendruk en een sterkere coalitie"

De vluchtelingencrisis dreigt een zwarte bladzijde te worden in de Europese geschiedenisboeken. De lidstaten van de EU konden de afgelopen maanden niet tot een daadkrachtig besluit komen over de verdeling van de vluchtelingen die elke dag in grote getallen aankomen in Italië, Turkije en Griekenland. Europa staat internationaal voor paal. Het probleem rondom de vluchtelingenopvang kan de EU duidelijk niet oplossen. Ook na de conferentie tussen Turkije en de Europese lidstaten lijkt het probleem te groot voor het continent. Het wordt tijd dat er aan de andere kant van het conflictgebied op de korte termijn naar een oplossing wordt gezocht om de vluchtelingen op te vangen.

 

Voor de vluchtelingen liggen de Golfstaten geografisch gezien ideaal om naartoe te trekken. De afstand tussen Aleppo en Kos is al snel zo’n 1100 km, terwijl de loopafstand tussen Damascus en Saudi-Arabië zo’n 250 km is. Daarnaast zijn de Golfstaten rijk en net zoals de meeste vluchtelingen Soennitisch. Een praktisch argument is daarbij dat Saoedi-Arabië meer dan 3 miljoen lege tenten in Mekka met airconditioning. De Golfstaten kunnen overduidelijk veel meer vluchtelingen aannemen dan de circa 2000 die ze nu hebben. (UNHCR: 2015)

 

In Arabisch belang

“Socialisatie zorgt ervoor dat landen tegenstrijdige maatregelen nemen om internationaal van belang te blijven”, zegt de politicoloog Kenneth Walt, en hij heeft het hier bij het rechte eind. Een recent voorbeeld van deze socialisatie is het stemrecht voor vrouwen in Saudi-Arabië. Ondanks hun traditionele islamitische beleid zijn de sjeiks ook geïnteresseerd in de westerse techniek en cultuur. Daarnaast vormt Europa een groot deel van de exportmarkt van de Arabieren. Als de EU de vluchtelingendruk niet kan oplossen dan zullen de naweeën ook te voelen zijn in de Golfstaten. Met de Arabische Lente in hun achterhoofd en de opkomende internationale druk op het vluchtelingenbeleid van de Golfstaten zijn ook de Arabische sjeiks in het nauw gedreven.

 

In Europees belang

Europa heeft behoefte aan lastenverlichting. De EU en haar lidstaten staan constant onder druk door de vluchtelingen. AZC’s liggen onder vuur door heel Europa en lidstaten besluiten individueel hun grenzen dicht te gooien. Kortom, de EU oogt zwak. Nu is de tijd voor de EU om een gemeenschappelijk buitenlands beleid te voeren tegenover de Golfstaten zodat de lidstaten en de Unie internationaal weer eensgezind lijken.

 

Sterkere coalitie

Als de Golfstaten meer vluchtelingen opnemen zal in de EU niet alleen de vluchtelingendruk verminderen, maar zal er ook een sterkere coalitie ontstaan tegenover Islamitische Staat. Met minder druk op de Europese grenzen kunnen de Europese leiders hun focus weer richten op de situatie in Syrië en Irak. De “grote coalitie” waar de Franse president Hollande het over had zou dan een stap dichterbij komen. Een gemeenschappelijke coalitie waarbij IS op meerdere fronten wordt aangevallen zal de radicale staat doen wankelen en uiteindelijk omver laten vallen. Met alle neuzen dezelfde kant op zal de huidige coalitie worden uitgebreid en kan het conflictgebied weer stabiele vormen aannemen.  

 

Als deze toenadering tussen de EU en de Golfstaten niet voltrokken wordt, zullen de afgelopen jaren en de komende jaren daadwerkelijk een zwarte bladzijde worden in onze geschiedenisboeken. Het wordt tijd om een heroïsche pagina aan te maken in dat geschiedenisboek. Een pagina waarin tegenstellingen op de korte termijn aan de kant worden geschoven om een gemeenschappelijk internationaal probleem op te lossen.

 

 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: David Schuurman, student
EU moet toenadering zoeken tot de Golfstaten - 6 april 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer