Zwarte Piet
2 juni 2016 | door: Tamara Straatman, NLP Quality of Life Coach

Zwarte Piet heeft zijn doodvonnis geschreven

Staan jullie er straks nou echt van op te kijken dat zwarte piet van het straatbeeld verdwijnt?! Nou ik niet…

"En nee, dit is niet de schuld van Sylvana Simons"

Al een aantal jaren breekt continu een heftige discussie los over Zwarte Piet. Normaal rond 5 december, maar nu zelfs in het voorjaar al besproken. Is de Hollandse oeroude traditie beledigend en discriminerend voor onze multiculturele beschaving? Ik weet het niet. Als ik vanuit mijn kind zijn de situatie bekijk, zie ik het probleem niet. Maar ik heb dan ook geen enkel probleem met gekleurde mensen. Ik bekijk ze niet met andere ogen én ben juist dol op Zwarte Piet. Het komt niet in mijn hoofd op om iemand te pesten met zijn donkere huidskleur en de vergelijking te maken met Zwarte Piet. Toch gebeurt dit veelal. Kinderen pesten elkaar om het anders zijn. En ze leren het van de ‘volwassen’ mensen. Dat is wat er gebeurt, daar gaat het vaak mis.

 

Mensen worden anders behandeld vanwege hun huidskleur of buitenlandse naam. Dit gebeurt soms onbewust, maar soms ook bewust. Sommige mensen worden nou eenmaal opgevoed met het idee dat donkere mensen gevaarlijk of eng zijn. Zoals kindsoldaten het heel normaal vinden om iemand in koelen bloede te doden. Vindt iemand die op zo’n manier is opgevoed het doodnormaal om een donker persoon minderwaardig te behandelen. Dus ja, het pesten om huidskleur komt wel degelijk voor en het begint al bij de opvoeding. Dit heeft alles te maken met onbewuste conditioneringen. Jij leert iets van grote mensen en neemt dit aan als waarheid als klein kind. Dus in jouw ogen doe je niets verkeerd. Maar is het oké dat iemand zichzelf gekwetst voel door jouw gedrag?

 

Vele roepen dan, het zijn toch maar woorden… Maar woorden doen net zo zeer als fysieke klappen. Soms zelfs nog zeerder. Zeker bij een onschuldig kind. Nu Sylvana Simons aangifte wil doen van alle racistische beledigingen zeggen mensen dat ze zichzelf niet zo moet aanstellen. Ze moet erboven staan volgens velen. Want dan heb je pas zelfrespect en eigenwaarde. Sorry hoor! Maar voor jezelf durven opkomen heeft juist alles te maken met eigenwaarde. Sylvana wilde met haar discussie rondom Zwarte Piet aantonen dat er sprake is van discriminatie. En dat is haar zeker gelukt. Ik vind het schokkend om te zien dat mensen denken dat ze het recht hebben iemand anders te beledigen omdat ze een andere mening of visie ergens over heeft. Gebrek aan fatsoen blijkt wel.

 

Nu zichtbaar is dat er wel degelijk sprake is van racisme is de kans groot dat Zwarte Piet wél degelijk van het straatbeeld verdwijnt. Degene die hard roepen dat Zwarte Piet niets te maken heeft met discriminatie, kunnen er nu niet meer onderuit. Ze hebben zichzelf precies in de kijker laten spelen. Mensen worden wel degelijk bejegend vanwege hun huidskleur en afkomst. Dit wordt als troef gebruikt om mensen de mond te snoeren. Ze kwetsen mensen op de persoon zelve om een punt te maken. En doordat volwassenen dit voorbeeld geven, denken kinderen dat dit gedrag doodnormaal is. Zij kopiëren hun gedrag. Dus niet Sylvana Simons is schuldig. Maar degene die hun kind onbewust discriminerend opvoeden. En op hun beurt onschuldige mensen pesten vanwege hun huidskleur.

 

Het gebeurt zo vaak. En nee, je bent daar niet altijd tegenop gewassen. En daarbij, fysiek geweld tolereren wij toch ook niet. Waarom dan wel emotioneel geweld? Dus ik vind het persoonlijk goed dat racisme op de kaart wordt gezet. Het wordt nu pas duidelijk hoe ernstig het eigenlijk is. En hier mag best een grens aan gegeven worden. Zodat de mensen leren om hun woorden binnenhuis te houden. Niet af te reageren op een ander, maar bij zichzelf te rade gaan. Want alle woorden die je spreekt is een projectie van jouw eigen innerlijke wereld. Het zijn jouw gevoelens die spreken. En niemand anders dan jij veroorzaakt deze gevoelens van pijn. Sylvana is slechts een spiegel van jouw eigen ontevredenheid. Dus stiekem kunnen we er nog best veel van leren. Bijvoorbeeld meer tolerantie en begrip voor elkaar. Als mensen zich gekwetst voelen, waaronder jijzelf mag je dat best serieus nemen. We sturen nou eenmaal niemand het land uit. We zijn er om van elkaar te leren houden. Blank of zwart, hoe maakt mij helemaal niets uit. Al verzinnen we een groene piet. Stop maar eens met ruzie maken en bedenk hoe we dit geschil kunnen oplossen zodat alle partijen tevreden zijn. En het kinderfeest voorgoed kan blijven bestaan…       

Trefwoorden:
Zwarte Piet

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer