Economie
10 juni 2016 | door: Jelle Schoemaker, Sporteconoom bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Geen EK voetbal is niet slecht voor onze economie, maar wel voor onze samenleving

Het EK Voetbal in Frankrijk begint en wij doen niet mee. Onze economie zal er weinig van merken, maar onze samenleving had het EK juist nu goed kunnen gebruiken.

"We verliezen we de komende maand iets waardevols maar het zijn het geen euro’s."

Als we mee hadden gedaan aan het Europees Kampioenschap voetbal hadden we momenteel geen reclameblok kunnen kijken zonder bekende voetballers, oranje prullaria of supermarktaanbiedingen met gratis wuppies. Op de radio zouden we oranjeliedjes horen en de straten zouden langzaam oranje kleuren. We hadden gemerkt dat het EK voor de deur stond. Maar onze vaderlandse economie zal het niet snel merken.

 

Volgens GfK marktonderzoek leidt het Europees Kampioenschap voetbal ongeveer tot 40 miljoen extra omzet voor de supermarkten. Deze extra bestedingen zullen ook zonder het voetbal in onze vaderlandse economie belanden. Met de uitschakeling van het Nederlandse team zullen de voetbalfans in plaats van oranje versnaperingen nu andere bestedingen doen of het geld opsparen. De oranje boodschappen maken plaats voor bioscoop- of restaurantbezoek. De nieuwe breedbeeld televisies zullen wellicht een jaar uitgesteld worden of men besluit een nieuwe fiets of grasmaaier aan te schaffen.

 

Supermarkten zullen niet direct rouwig zijn om het mislopen van deze omzet. Rond een EK spelen supermarkten een zware wedstrijd. Met oranje weggevertjes of scherpe aanbiedingen moeten klanten worden gelokt of voorkomen worden dat ze gaan shoppen bij de concurrent. Hierdoor komen de winstmarges onder druk te staan. De extra omzet zal daardoor niet direct leiden tot veel winst voor de supermarktsector.

 

In de horeca vinden ook verschuivingen plaats. Uit onderzoek van ING in 2008 blijkt dat geen extra horecaomzet wordt gerealiseerd dankzij een Europees of Wereldkampioenschap. Vooral restaurants hadden te maken met een flinke dip in het aantal klanten. Het mislopen van het Europees Kampioenschap voetbal zal onze economie dus niet veel schaden maar onze samenleving is wel slechter af.

 

De verschillen tussen bevolkingsgroepen in ons land worden groter en pijnlijker. Rondom racisme, inkomen, geloof, leeftijd en seksuele geaardheid wordt het debat heftiger en kwetsender gevoerd. Er zijn weinig manieren om dit tij te keren en onze onderlinge verbondenheid te benadrukken. Het koningshuis heeft niet ieders interesse en wanneer Max Verstapen of Dafne Schippers wint zijn we trots en blij maar daar blijft het bij.

 

Het voetbalkampioenschap tussen landen is anders. Of het nu gaat om de Europese of wereldstrijd; we dossen ons op, versieren de straat en verzinnen een maand lang de gekste activiteiten. We bestellen oranje tompoezen, groeten andere oranje mensen op straat en hebben het erover bij de bushalte. De sportieve prestaties worden besproken maar het zijn niet onze helden op het veld waarin we ons herkennen. Het zijn onze landgenoten waarmee we samen kleur bekennen.

 

Het Europees Kampioenschap zal geen wondermiddel zijn dat onze debatten en verschillen slecht. Het is hoogstens een tijdelijke smeerolie die onze gedachten even doet verzetten en laat zien dat we ook iets met elkaar gemeen hebben. Wat dat betreft verliezen we de komende maand dus wel iets waardevols, al zijn het geen euro’s.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jelle Schoemaker, Sporteconoom bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Geen EK voetbal is niet slecht voor onze economie, maar wel voor onze samenleving - 10 juni 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer