Europa
18 juli 2016 | door: Ricky van der Pas, Student Politicologie

Erdogan wint, de democratie verliest

De wanhoopspoging om de Turkse democratie te beschermen, is mislukt. Toegejuicht door het Turkse volk, zal Erdogan de gebeurtenissen gebruiken om zijn autoritaire grip op het land te versterken.

"Dit geeft Erdogan de onbetwiste vrijgeleide om grote schoonmaak te houden."

‘Turkije heeft sinds haar bestaan veel te lijden gehad onder militaire coups. Maar vannacht is het Turkse volk opgestaan en heeft laten zien op te komen voor de democratie. Democratie heeft het gewonnen van de tanks en de wapens.’ Dat zijn de woorden van de beweging DENK, die meent dat de democratie de grote winnaar is van vrijdagnacht.

 

Van democratie is echter niet te spreken. Dictator-to-be Recep Tayyip Erdogan zal de chaos en onrust rondom de gebeurtenissen slechts gebruiken om zijn macht te vergroten en zijn autoritaire grip op het land te versterken  – ten koste van de grondwettelijke rechten, die de coupeplegers van het leger in een wanhoopsdaad probeerden te verdedigen.

 

Terwijl Erdogan beschuldigend naar Pennsylvania wijst, beweert hij dat de aanhangers van aartsrivaal Fethullah Gülen zich in de media en de rechterlijke macht bevinden. Dit geeft hem de onbetwiste vrijgeleide om grote schoonmaak te houden; de laatste restjes van verzet wist hij uit door duizenden journalisten en rechters op te laten pakken of uit functie te ontheven. Met de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht krijgt Erdogan de uitgelezen kans om critici en politieke opposanten de kerkers in te smijten. Tragisch.

 

Nog betreurenswaardiger zijn misschien wel de duizenden Nederlandse Turken die zich sympathiseren met de acties van deze semi-dictator. Zij gaven massaal gehoor aan de oproep om de straten op te gaan en steun te betuigen aan de onderdrukker die zij vereren als de verdediger van het vaderland, Turkije! Zowel hun loyaliteit aan Erdogan als hun haat voor hen, die hem durven te bekritiseren, is grenzeloos.

 

De wereld is getuige van een democratie die haar laatste adem uit heeft geblazen. Het moge duidelijk zijn dat Erdogan zijn autoritaire grip op het land niet zal doen verslappen totdat hij twee meter onder de grond ligt. DENK, de democratie heeft niet gewonnen, maar is jammerlijk de mond gesnoerd door een tiran die als een god geprezen wordt.

Trefwoorden:
EuropaTurkije

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ricky van der Pas, Student Politicologie
Erdogan wint, de democratie verliest - 18 juli 2016
De vrije samenleving in gedrang - 3 juni 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer