Europa
19 augustus 2016 | door: Ed Rutten, vrijwilliger

Dwing met burgerinitiatief onderzoek over Europa af

Waarom is er zo weinig belangstelling voor Europa als het om verkiezingen gaat, maar willen we wel dat Europa zowel intern als naar buiten toe gladjes zijn werk doet? Hoe laten we Europa meer leven?

"Betere democratie is onbetaalbaar!"

Het vertrouwen in met name de Europese politiek is al decennia lang niet bijster groot. Dit komt doordat mensen wel iets te kiezen willen hebben, maar niet graag door de bomen het bos kwijtraken. Wie gaat waar over en wanneer? We weten het niet zo goed. Wie gaat met wie

samenwerken en waarom? Ook dat is vooraf minder duidelijk dan landelijk.

 

Te simpele voorstellingen van zaken vinden we ook niet prettig, we zijn niet dom! We willen serieus genomen worden. Door de recente discussies over referenda kwam ik op het idee dat er eigenlijk in Europa een referendum gehouden zou moeten worden over of we meer of minder Europa willen en hoe snel dat zou moeten gaan. Helaas, dit instrument bestaat niet.

 

Indirect stemmen we hier natuurlijk wel over. Ik vind dit toch onvoldoende. Nu bestaat er in Europa wel zoiets als 'het burgerinitiatief'. Er moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, zoals een miljoen handtekeningen inzamelen.

 

Als ik (of we) het eens voor elkaar konden krijgen dat hiermee een Europees uitgeschreven onderzoek gaat plaatsvinden. Er gaan dan, mijns inziens, gezonde discussies met concrete en transparante inzichten als resultaat, over hoe we met Europa verder moeten, ontstaan.

 

Dit zou dan voor de democratie pure winst zijn (zaken zijn eenduidiger als personen?).

We weten dan beter hoe de verschillende bevolkingen over Europa denken en waar ze naartoe willen. Stel dus aan iedereen dezelfde concrete vragen:

 

Niet, zoals bij het referendum in het VK, een vraag: Wel of niet in Europa, maar multiple choice:

  1. Snel minder Europa
  2. Langzaam minder Europa
  3. Langzaam meer Europa
  4. Snel meer Europa.

 

De antwoorden op deze vraag kunnen geteld worden, en als raadgevend verklaard kunnen worden. Of bindend bij meer dan 60% voorkeurstemmen?

 

De hoofdvraag zou uitgesplitst kunnen worden in bijvoorbeeld 5 belangrijke onderwerpen, zoals:

 

  • Handel
  • Arbeid (open grenzen)
  • Duurzaamheid
  • Financiën
  • Wetgeving.

 

Het is eigenlijk een raadgevend onderzoek dat boven de partijen moet staan, een enquête. Is dit iets dat een burger aan een politieke partij kan uitbesteden? Kost dit te veel moeite, te veel geld en/of levert het te weinig op? Ik zeg: Betere democratie is onbetaalbaar!

Trefwoorden:
EuropaPolitiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer