Kunst en Cultuur
1 november 2016 | door: Gerhardt Heusinkveld

Culturele verschraling begint tol te eisen

Er begint een tendens te ontstaan waarin de monolithische zienswijze van ‘beleidsmakers’ en hun op angst gebaseerde keuzes, langzaam slachtoffers beginnen te eisen die onnodig zijn.

"Langzaam wordt de schade duidelijk die voortkomt uit het beleid van Sander Dekker."

Terwijl Giel Beelen Sylvana Simons beledigt. Terwijl Mattie & Wietze voor de zoveelste keer met hun platte nietszeggende glimlachende hoofden via grote abri’s de bermen van de snelweg vervuilen. Terwijl Radio10 Gold ook maar met de zoveelste gimlachende DJ op een poster komt. Terwijl Radio Veronica steeds vaker cover bands live uitnodigt bij Countdown Café. Terwijl zenderdirecteuren van regionale omroepen boven de Balkenende orm verdienen, wordt steeds duidelijker dat het vreemde beleid van staatssecretaris Sander Dekker langzaam haar slachtoffers begint te eisen. 

 

Twij Deuntjes, een uniek programma op RTV Noord moet verdwijnen. De presentator, Henk Scholte, die al jaren lang voor een appel & een ei podium biedt en aandacht schenkt aan lefhebbende artiesten die in streektaal/dialect zingen, dreigt te verdwijnen van de zender.

 

Daarnaast werd afgelopen week bekend gemaakt dat RTV Rijnmond het programma Live uit Lloyd weg wil ‘bezuinigen’. Ronald van Oudheusden, de laatste radiopresentator die je als artiest nog recht in de ogen aankijkt (niet helemaal, want hij is vet klein!) en je vragen stelt die over de inhoud van je muziek gaan. Ronald van Oudheusen, die opkomende, nieuwe artiesten een uur lang volop aandacht geeft. Waar je na afloop een CD meekrijgt met 5 liedjes die je hebt mogen laten horen aan nieuw publiek. Live Uit Loyd, dat al meer dan 1200 internationale en nationale acts ontving. De John Peel van de lage landen moet per 1 januari vertrekken. Wat komt er voor terug? Niets. Meer sport. Meer nieuws, datgene waar we op Twitter al onze snelle emoties aan kwijt kunnen.

 

Steeds meer regionale omroepen draaien nummers die het ‘goed doen’ bij de luisteraars. Kortom; dat wat ze al kennen. Nieuwe muziek draaien ze pas wanneer het op de landelijke zenders ook vaak voorbijkomt. Kortom; dat wat ze al kennen. En steeds vaker zie ik Frans Bauer, Jan Smit en dergelijke voorbijkomen bij de regionale zenders als gast. Het gedweep met hun meligheid is ronduit stuitend. (Je zou toch even na moeten denken als luisteraar, oei!)

 

Steeds meer nationale omroepen durven geen risico’s meer te nemen. Alle keuzes voortkomend uit angstcultuur en graaierij van directeuren om maar zo veel mogelijk ‘marktaandeel’ te behouden. Het excuus dat ‘meer marktaandeel’ ‘meer luisteraars’ betekent? Nonsens!

 

Publieke omroepen hebben als doel om objectieve, integere en onafhankelijke informatie te verspreiden. Onafhankelijk houdt ook in dat je risico’s durft te nemen. Dat je DJ’s de luisteraars hun smaak helpt te laten verbreden, niet te vernauwen. Cultuur betekent letterlijk ‘het geheel van hetgeen een volk voortbrengt’. Dus niet alleen de meerderheid, maar ook de minderheid. Dáár hebben we publieke omroepen voor. 

 

Dan maar een bepaalde periode minder luisteraars. En de Regionale Omroepen hebben ook een taak om te kijken wat zich aan cultuur afspeelt, op welk vlak dan ook, binnen de regio grenzen, om daar een podium aan te bieden.

 

Er begint een tendens te ontstaan waarin de monolithische zienswijze van ‘beleidsmakers’ en hun op angst gebaseerde keuzes, langzaam slachtoffers beginnen te eisen die onnodig zijn en een verdere verarming aan diversiteit teweeg brengen. Houd daar even rekening mee wanneer je in maart '17 gaat stemmen.

 

En laat je niet verslappen tot pseudosympathie wanneer ze 1x iets ‘lekker geks’ over muziek zeggen.

 

Wat kan je doen?
- like: Live uit Lloyd moet blijven op Facebook.
- like: Twij Deuntjes mot blieven op Facebook.
- blijf tegen beter weten in mooie dingen maken.
- blijf pleiten voor diversiteit.
- blijf discussiëren, niet twisten.

Trefwoorden:
Kunst en Cultuur

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer